**KLAAR** **KLAAR**              Het vissen op forellenvijvers (1)

Het vissen op forellenvijvers (1)                   

Door Gerard Kerdijk

Het vissen op forellenvijvers is net als in andere Europese landen ook in Nederland steeds populairder aan het worden. Ook betekent het vaak voor heel wat mensen een eerste kennismaking met het vasthouden van een hengel en het vangen van een vis. Er bereiken de redactie van Total Fishing dan ook veel vragen over deze manier van vissen. De sympathieke Gerard Kerdijk , testvisser van Berkley, start vandaag met de eerste van een serie uitgebreide artikelen over het vissen op deze vijvers, de beste technieken en materialen én natuurlijk hoe er weidelijk met de gevangen vis moet worden omgegaan. Veel plezier ermee!

Het vissen op forellenvijvers (1)

Door Gerard Kerdijk

Hallo beste Total Fishinglezers. Mag ik mij even voorstellen. Mijn naam is Gerard Kerdijk. Mijn specialisatie is het vissen op forel in forellenvijvers. Ook in Nederland wordt het vissen op vijvers steeds populairder en inmiddels door een heel grote groep mensen beoefend. Er komen steeds meer vijvers bij, die gelegen zijn in een landschappelijke en natuurlijke omgeving. Ook geeft het mensen die anders niet meer zouden kunnen vissen door wat voor oorzaak dan ook, nieuwe mogelijkheden en kansen.

Verder heeft ook bij het forelvissen op verschillende locaties het catch en release principe zijn intrede gedaan en mag de vis uitsluitend in het water, na gevangen te zijn met weerhaakloze haken, onthaakt worden. Ook worden er op verschillende “openbare” wateren zoals het Oostvoornse- en Veerse Meer jaarlijks forel uitgezet. Het jagen achter de forel met het juiste materiaal is immers hartstikke leuk om te doen.

                       


“Gerard Kerdijk is de promotor en testvisser van Berkley voor wat betreft het vissen op o.a. forel”

Zo’n zeven jaar geleden is mijn interesse hiervoor pas echt begonnen. Voorheen viste ik zo’n 16 jaren intensief op karper. En zoals veel karpervissers weten, gaat er in deze vorm van visserij door allerlei voorbereidingen een boel visuurtjes zitten wat bij het vissen op forel veel minder het geval hoeft te zijn. Tijdrovende voorbereidingen bij karpervissen zoals het maken van boillies, het van tevoren observeren en voeren zijn bij het vissen op forel niet aan de orde. Het karpervissen vind ik nog steeds leuk maar het vissen op forel heeft nu helemaal mijn hart gestolen. De spanning om een vis te haken is bij mij groter dan er één te vangen.

Mijn eerste echte visdag op een forellenput begon in december 1996. Het was behoorlijk koud en dan is goede kleding en schoeisel geen overbodige luxe. Gelukkig had ik die ervaring al opgedaan met karpervissen. Het was nu alleen nog maar de vraag: ‘Hoe krijg ik nou zo’n forel aan de haak?’. De eigenaar gaf aan dat je met een paar maden of meelwormen aan je haak gewoon maar moest wachten tot het dobbertje onder ging. ‘Is dat alles?’, vroeg ik. ‘Ja dat is alles, veel succes en een prettige dag’. Dat laatste had ik wel, maar succes had ik toen nog niet. In de loop van de tijd begon ik meer te weten over het vissen op forel door domweg te experimenteren. Ook heb ik veel van anderen kunnen leren door gewoon te kijken. Dit maakt dat mijn interesse voor forelvissen is gebleven en gegroeid. U als lezer zal aanvoelen dat ik uiteindelijk volledig in de ban ben geraakt van het vissen op forel door een stijgend aantal succeservaringen. Het forelvissen is ‘passie’ voor mij geworden. Het ging zo goed dat ik in het begin van 2003 door Berkley gevraagd werd om voor hen het vissen op forel te gaan promoten. Om beginnende forelvissers te inspireren en wat ideeën aan de hand te doen, zal ik hieronder alvast een paar algemene tips teneinde met enig succes een start te kunnen maken. Er valt overigens veel meer te zeggen en te schrijven over het vissen op forel. In een uitgebreide serie artikelen op Total Fishing zal ik hier verder op ingaan. Ook kunt u mij gerust vragen stellen via info@totalfishing.nl waar ik dan in een eerstvolgend artikel op terug zal komen.

Wat zijn forelputten?
Forelkwekerijen en forelvijvers in Nederland worden in de volksmond ook wel ‘forelputten’ genoemd. In het buitenland en met name in Denmarken komen forelputten eveneens veel voor die daar als de zeer populaire ‘Put and take’ worden aangeduid. Vergunningen zijn in zowel Nederland als in Denemarken niet nodig. Tegen betaling kan een ochtend of middag volgens regels van de eigenaar worden gevist op forel. Bij een forelvijver worden meestal de vissen uitgezet in aanwezigheid van degene die ze wil vangen. Er zijn echter ook vijvers waar zich een gevarieerd bestand aan mooie vis bevind die daar gevangen kunnen worden en direct weer losgelaten. Er komen naar verwachting ook in Nederland binnenkort steeds meer vijvers die in een natuurlijk landschap zijn geïntegreerd en waar het prettig toeven is. De ontwikkelingen gaan, net als in het buitenland, steeds sneller.

                       


“Opnames voor vis.t.v. met v.l.n.r. op de foto: “Marco Kraal, Ed Stoop, Jan van de Bovenkamp, Gerard Kerdijk en geheel rechts het echtpaar Heelbrink eigenaar van De Woldstek in Ruinerwold”

De hengel
Dit onderwerp is altijd spraakmakend en iedereen heeft hier dan ook een eigen mening over. De één heeft liever een dikkere, dunnere, langere of kortere hengel dan een ander afhankelijk van de vis waar hij of zij op jaagt. Naar mijn mening bestaat ‘de’ hengel voor alle vissoorten niet. Ik heb regelmatig mensen aan de waterkant gezien die met een karperstok of zelfs met een zeehengel op forel gingen vissen. En die ook goed forel vingen. Iedere visser heeft dan ook zijn eigen beleving en standaardmateriaal bij het vissen. Voor veel beginnende vissers is het aanbod in de winkels een jungle om daarin een goede ‘hengelkeuze’ te maken. Maar voor velen speelt natuurlijk ook het budget om een hengel aan te schaffen een belangrijke rol.

                       


“Pure Fishing heeft een hele range fijne en gevoelige hengels in zijn collectie o.a. van de merken Mitchell, Berkley en Abu”

Vissers kunnen worden ingedeeld in 2 groepen. Te weten, beginners (onervaren en al dan niet veeleisend) en gevorderden (vaak veeleisend vanuit hun ervaring en kennis). Wat is nu een leuke hengel voor een beginnende forelvisser? Naar mijn idee moet je dan denken aan een hengel tussen pakweg de werpgewichten van 15 gram en 30 gram met een lengte tussen de 1,80 m en 2,70 m. Hengels voor de gevorderde vissers zijn b.v. de topspin-serie van Mitchell. Dit zijn ook mijn favoriete hengels om mee te vissen. Kenmerkend voor deze serie zijn de volgende eigenschappen: A: De schitterende actie van de hengel die doorbuigt tot bij het handvat maar die toch zeer goed de aanbeten registreert. B: Deze hengels zijn zeer zorgvuldig en fraai afgewerkt en hebben opvallende blauwe sic titanium ogen. De ultra lichte topspin-serie van Mitchell is daarom een lust voor hand en oog van de beginnende en gevorderde forelvisser. Aanraders zijn verder de Berkley Cherrywood serie en de Berkley serie One Skeleton. Deze hengels zijn in de betere hengelsportzaken te koop in de volgende maten:

Lengte Aantal
delen Werpgewicht 1,50 m 2 0,5 – 3,0 gram Bombetta en sbirolino 1,65 m 2 0,5 – 4,0 gram Saltarello en sleeplood 1,80 m 2 1,0 – 5,0 gram 2,10 m 2 2,0 – 6,0 gram Buldo, dobber, sleeplood

Buldo’s en dobbers
Ongeveer 80 tot 90% van de vissers maakt gebruik van buldo’s of dobbers bij forelvijvers. Het is de eenvoudigste en meest effectieve manier om aanbeten snel te herkennen. In zowel de zomer als de winter levert dit goede resultaten op. Buldo’s zijn dobbers die je kunt verzwaren met loodhagel of water d.m.v. 2 afneembare dopjes. Door het gewicht van de buldo kan de visser ver ingooien. Een ander verschil tussen buldo’s en dobbers is de vorm. Dobber’s zijn slanker dan buldo’s waardoor er minder weerstand in het water ontstaat bij het vissen. De buldo’s zijn in verschillende maten te koop en zijn vaak opvallend fel oranje gekleurd.

                       


“Enkele dobbers en buldo’s waarmee kan worden gevist”

Op de bovenstaande foto staan een paar buldo’s (de eerste 3 exemplaren aan de linkerkant) en dobbers afgebeeld waarmee kan worden gevist. Een werpgewicht van maximaal 6 gram werkt het meest effectief. De twee dobbers aan de rechterkant van de foto zijn minder geschikt bij het forelvissen, omdat deze vanaf de waterkant minder zichtbaar zijn. Door een slechtere zichtbaarheid kunnen andere vissers onbedoeld door de vislijnen van elkaar heen gooien. Een andere veel gebruikte techniek is het zogenaamd slepend vissen met buldo’s of dobbers d.w.z. het langzaam en gelijkmatig binnenhalen van de vislijn met aas op een grotere waterdiepte. Met name in de winter is het van belang om langzaam op forel te vissen. Door de lagere temperaturen zijn forellen namelijk trager bij het aanbijten. Bovendien bevinden de forellen zich dan in een diepere waterlaag van de vijver. De forel is een roofvis die in een school leeft. Waar zich één forel bevindt zullen er wellicht ook meer zijn. Het is dus voor de visser de vraag waar de forel zich bevind in de forelvijver.

                       


“Een uitstekend systeem om met buldo’s en powerbait “slepend” te vissen”

Het is bij slepend vissen namelijk zaak om de buldo of dobber niet in het midden van de school te werpen maar er overheen. Dit om de vissen niet af te schrikken. Omdat de forel een roofvis is moet het de tijd krijgen om de prooi te vangen. Daarom is het nuttig om slepend te vissen en niet te snel aan te slaan. (wordt vervolgd)