image description

Kantsnoek 137

Door Sjak Kroet.

Het is zondagochtend 25 november, wat een uitdaging vandaag want om bij de juiste duikers te geraken waar de trefkans het groots is om een snoek aan de schubben te komen moet ik een behoorlijke fietsroute afleggen.

Vandaar dat ik nu al gepakt en gezakt door het herfstblad fiets in de richting van een oplopende dijk die grenst aan de eerste hotspot zo meteen. Het smalle paadje wat tussen de berkenbomen slingert is verraderlijk steil of zeg maar rustig een flinke hindernis, je weet direct hoe het met je conditie zit op zondagochtend hahaha. Fiets parkeren en afpakken….Fiets parkeren en afpakken….

Precies’ eerste duiker bereikt, prima waterstand. Al wat snel plonst mijn shad gewaagd rond en kan ik deze hoog presenteren maar ook laten afzinken en gretig opwaarts tikken zodra er bodem contact is, wat een luxe! Aan de linkerkant staat een uitbundige rietkraag. Een eerste inworp kort er tegen brengt een hele meute speldaas in beweging als de shad daar opduikt, ofwel een kettingreactie!! Secuur werp ik mijn shad terug kort tegen de rietkraag aan en laat deze effe een fractie neerwaarts afdalen. Maar als ik dan een eerste tik opwaarts doorbreng, knalt er direct een snoek bovenop’ Beet!! De haak is gezet en de snoek draait de wetering op waar ze helemaal los gaat. Scheppen en Bingo!!Bingo!!

De shad die door de bovenlip vastzit los ik direct in het schepnet. Het is een mooie, strakke snoek, absoluut geen dikke maar qua lengte zeker aan de maat, kan ook meteen weer terug. Vlug check ik de belangrijkste details; zoals de haakpunt van de loodkop, de beschadiging van de shad wat reuze meevalt en bovenal de speld of dat deze nog goed afsluit.

Dan vliegt de shad weer in de rondte. Zo wordt elke invalshoek die diagonaal te bereiken is vanaf de kant, uit gekamd wat verder in deze uitloop geen aanbeet oplevert. Tja, en nu weer fietsen tijd om te verkassen via een grindpad op naar de tweede duiker wat ook nu nog effe fietsen is haha.

Grindpad…

Als ik dan een kwartier later op de tweede duiker sta, mijn uurwerk koffiepauze aangeeft kan het handeltje effe in de ruststand. Tijdens de koffie staar ik over het verlaten viswater waar verschillende aalscholvers rondhangen. Het weerbeeld is grijs vandaag, waterkoud maar door al dat fietsen heb ik er  weinig last van hahaha.

Dan is er plots een opleving een meter of 10 vanuit de kant, precies in een bocht waar de wetering afdraait nabij een bosrand. Ik aarzel geen moment, zet mijn mok koffie weg, spring overeind, werp mijn shad in en… Bammm!! Yes, hangen dat heb je als je zelfs in je koffiepauze alert blijft en het viswater aflezen kunt, echt kicken. Snel pak ik mijn schepnet erbij als ik de snoek kort onder het kantje zie zwemmen. Nog een laatste explosie en hebbes, binnen. Een mooie snoek, in prima conditie die heel zeker deze grijze novemberdag opfleurt, wat een topkleur!

Topkleur!

Zo’ snel terugzetten want mijn koffie wordt koud hahaha. Tjonge, dat is nog eens een pauze, krijg niet eens de tijd om fatsoenlijk mijn kop koffie leeg te drinken, moet echt niet gekker worden! Omdat ik nu toch onderuit zit kan een tweede kop koffie nog makkelijk want een grove aalscholver besluit om voor mijn voeten kopje onder te gaan en de zone achter deze duiker compleet te verstoren.

Tja, dan kan ik ook nog wel effe mijn boterhammetjes allemaal opeten want die viscontainer jaagt hier alles weg! Maar meteen verkassen, naar de derde duiker, de laatste voor vandaag. Om mijn fietstijd te verkorten besluit ik dwars door een weiland te fietsen. Wat zwaar is voor de bovenbenen maar de ideale lijn is want efkes later sta ik al weer werpend op de derde duiker.

Dwars door een weiland.

Hier stroomt het ietsjes, door het slootwater van een zijslootje wat binnenkomt en is er een aantal meters beweging in het viswater van de wetering, een dergelijk kolk! Velen inworpen volgen hier; de bovenste waterlaag wordt zigzaggend doorkruist, de rietkantjes worden getoucheerd, de stroomnaad wordt afgetast maar als mijn shad dan nogmaals kort voor mijn voeten opduikt wordt deze ineens weggeritst, gepakt, beet!!

Tjonge, die hangt als ze plots springend te voorschijn komt en een spectaculaire slotfase inluidt waarbij bodemvuil omwolkt. Gas erop, denkt deze groenjas, zelfs kort onder mijn voeten draait ze van links naar rechts, de batterij loopt langzaam leeg, het kalf is bijna gered!!! Nogmaals een klap, een kanteling, ze hangt klaar….

Ze hangt klaar….

Het schepnet kan er onder en de shad wordt direct gelost in het viswater zodat ze ook weer direct kan vertrekken, bye, bye!! Ook ik zeg bye, bye want naar drie duikers snoekvissen,  de uitlopen daarvan uitkammen, struinen door het natte gras en een dagje veldrijden is het einde nog niet inzicht!! Ik moet nog terug naar huis fietsen hahaha. Zo’ zie je maar dat fietsend snoekvissen een hele conditietest is maar als je het viswater goed kent draai je toch drie op drie ofwel hangen is vangen.

Misschien ga ik volgend weekend naar het gebied rond de zandafgravingen mits er geen openbare werkzaamheden meer zijn. Want daar ligt nu de weg open, niet toereikend. Voor nu zeg; ik op naar huis, beentjes omhoog en tot volgende week als ik naar alle waarschijnlijkheid op een doordeweekse dag op pad ga….

Tot dan!!