image description

Kantsnoek 132

Door Sjak Kroet.

Het is zondagochtend 21 oktober, de straatverlichting brand nog, het is muisstil op straat, als ik door een industriegebied rij en mijn tomtom volg! Tja, door een kolossaal fabrieksterrein lijkt elke afslag precies op de andere vandaar deze digitale wegwijzer wat nu zeer welkom is om bij het viswater te geraken.

De uitloop waar ik zo meteen ga vissen is een uitgestrekte, stromende roofvisstek waar het prachtig struinen is tot aan de rivier. Uiteindelijk zullen de koeien van een veeboer de eindstreep aangeven waar ik stop vandaag. Zo, hier linksaf voorbij de industriële verpakking…
 

Industriële verpakking…

Gelukkig staat er een stevige stroming in de uitloop naar de rivier waardoor ik besluit om mijn dropshothengeltje in te zetten. Hierdoor kan ik zo langzaam als mogelijk elke meter viswater uitkammen waardoor de shad lang inbeeld is en de pakkans het grootst.

Effe het juiste afzinkloodje aanhaken wat hier 14 gram zwaar is. Tja’ contact houden met de bodem, zodat je de bodemstructuur kunt aftasten en elk interessant kuiltje kunt waarnemen is in mijn beleving de sleutel tot succes. Al snel fladdert een gifgroene shad gewaagd, een 40 centimeters boven de bodem en krijg ik vrijwel direct beet!! Baars door de stroming, bliksemstart!!!
 

Bliksemstart!!!


Tjonge, dat ging snel ’als de baars door de bovenste waterlaag spartelt en de waterstroming de dril spectaculairder maakt, wat een feest. Meteen verlos ik de baars van het dropshothaakje, zet deze terug in de stroming en laat de gifgroene catcher direct weer wegzakken. Heel af en toe laat ik mijn hoofdlijn effe sleck hangen maar een fractie om de shad beter te positioneren. Echt geweldig is het, om hier te dropshotten want de volgende baars knokt al weer door de stroming.

Ook dit is een mooie baars die zoals de eerste zonet rond de 30 centimeter groot is en meteen weer terug kan. Tja, als alles in balans is kun je op een dergelijk visstek aantallen vangen, gewoon rustig en geconcentreerd blijven vissen, optimaliseren!! De tijd vliegt voorbij en voor het middaguur staat de teller al op 13 baarzen. Dan sta ik voor de juiste zitplaats, koffietijd!!
 

Koffietijd!!


De koffie is altijd lekker in de buitenlucht, zeker als je daarna weer lekker verder kunt gaan met sportvissen. Ook alle, verse boterhammetjes gaan tijdens mijn tweede kop koffie naar binnen. Gewoon genoeg energie stapelen want ik wil de gehele uitloop afzoeken vandaag. Als ik dan niet veel later, gepakt en gezakt weer startklaar sta en mijn dropshotloodje laat afzinken en lichtjes optik is hét weer meteen raak, hangen! Baars met nummerplaat 14, knalt door de stroming. Ook dit is een mooie stekelridder, diepgetekend en in een puike conditie. Sportvissen is supergaaf, I love outdoor!!!

 
I love outdoor!!!

Naar het terugzetten van de baars, beland mijn afzinkloodje in een ondieper gedeelte. Ook wat waterplant worden door het dropshotloodje getoucheerd, een afwijkend stukje in de bodemstructuur. Langzaam laat ik het loodje via de bodem terugkomen. Een tikje, nog een tikje en….. Bammm!! Meteen haal ik stevig door.

Mijn hengeltop slaat dubbel en voor het eerst vandaag moet ik mijn hoofdlijn laten lopen, die hangt. Wat een dril en wat een sensatie aan een licht, strak dropshothengeltje. Nog steeds heb ik geen idee wat er aan de andere kant van mijn vislijn bonkt? Misschien een snoekbaars maar zeker geen baars. Whooo, het is een snoek…. Het schepnet wat nog droog op mijn rug hangt is vandaag nog niet instelling gebracht maar hangt nu landingsklaar! Nog een laatste escape en een klap, scheppen die dropshotsnoek!!
 

Dropshotsnoek!!


Het kleine dropshothaakje is meteen gelost, effe opletten met het loodje want die kan zomaar verstrikt raken in het schepnet, hebbes! Het meetlint geeft 56 centimeter aan, geen joekel zoals afgelopen week onder die duiker maar de dril was spectaculair, op d’n ‘dropshot! Kan ook direct weer terug via het schepnet deze groenjas. Als ik dan laat in de middag aan de prikkeldraad staat en een stelletje koeien mijn verbaast aanstaren weet ik genoeg, einde oefening!!!
 

Einde oefening!!!


Zo, en nu naar de soep, het is mooi geweest voor vandaag. Leuk was het zekers! Een groot aantal baarzen en een snoek zeggen genoeg over deze visstek. Wat later in het jaar misschien nog wel een interessante doodaasstek zal zijn, als in de wintermaanden de witvissen geconcentreerd hier azen.

Volgende week ga ik naar een kleipolder. Nu het einde van oktober nadert wil ik weten hoe de zaken erbij staan in de polder kort aan de Waal. Dit is eigenlijk mijn lievelingsgebied waar ik in de wintermaanden regelmatig slepend met een dode aasvis onder de dobber de snoek opzoek. Helaas heeft die lange periode van droogte, dit jaar het gehele rivierengebied behoorlijk negatief beïnvloedt waardoor de waterstand gezakt en gestagneerd was, geen stroming totale stilstand! Dus het zal mij echt benieuwen….
Tot dan!