image description

Kansen voor Oranje damesequipe op WK Dobbervissen

Komend weekend neemt Team Holland deel aan het WK Dobbervissen voor dames. In het Franse Gravelines doet de Nederlandse ploeg een gooi naar eremetaal en verdedigt Floor Verhoeven haar individuele wereldtitel.

De 28e editie van het WK Dobbervissen voor dames vindt op 20 en 21 augustus plaats in het noordwesten van Frankrijk. Ingeklemd tussen Duinkerken en Calais ligt Gravelines, waar de Aa vanaf de Opaalkust het achterland van de Franse Westhoek in ‘slingert’ – voor zover dit van toepassing is op een gekanaliseerde rivier. Het wedstrijdwater is zo’n twintig meter breed, vier tot vijf meter diep en stroomt haast niet of juist keihard (afhankelijk van het getij en de regenval). Dit vraagt om dobbers van 0,5 tot soms wel 20 gram. De meest talrijk aanwezige vissoorten zijn voorn, brasem en karper, maar er worden tijdens de trainingen ook platvissen gevangen. De Noordzee bevindt zich immers slechts vijf kilometer stroomafwaarts.

Regerend individueel wereldkampioen
Van de twintig deelnemende ploegen is Team Holland een van de kanshebbers op eremetaal. Na vorig jaar in eigen land op het WK net buiten het podium te zijn gevallen, wordt er alles aan gedaan om dit keer wel op het ereschavot te eindigen. Bovendien herbergt de equipe van bondscoach Stefan Verhoeven met Floor Verhoeven de regerend individueel wereldkampioen. De titel die zij vorig jaar aan de Lage Vaart nabij Lelystad veroverde zal ze bij Grevelingen (de Nederlandse naam van Gravelines) met verve proberen te verdedigen. Daar is kans op aangezien de omstandigheden en visserij in Noordwest-Frankrijk – op het getijdenaspect na – in essentie niet veel verschillen van die in Nederland.

Nog meer troeven achter de hand
De Nederlandse damesploeg heeft nog meer troeven die op het WK kunnen worden uitgespeeld. Zo is ook drievoudig individueel wereldkampioen Anja Groot van de partij. Na eerder dit jaar op het EK Dobbervissen in Portugal met de ploeg in de middenmoot en individueel als 21e te zijn geëindigd, is zij erop gebrand om op het WK een mooie prestatie neer te zetten. Ook Mandy Swart is een dame om in de gaten te houden. Dit jeugdige talent nam onlangs deel aan het WK voor Junioren onder 20 jaar in Slovenië en eindigde daar in een door mannen gedomineerd deelnemersveld op een zeer verdienstelijke 9e plek in het individueel klassement.

“Doelstelling eremetaal, liefst goud”
Gevraagd naar de kansen van de Oranje equipe, bouwt Van Schendel ondanks het thuisvoordeel enige reserve in. “We vissen in eigen land dus het doel is een medaille – het liefst goud – maar er zijn meer teams die daar aanspraak op kunnen maken. Met een mix van enkele individueel wereldkampioenen en jong talent hebben we kwaliteit genoeg. Feit is ook dat de teammedaille nog ontbreekt. Hopelijk kunnen we die dit jaar aan de Lage Vaart eindelijk veroveren.

Volg Team Holland op social media
Team Holland wordt naast de eerder genoemde ploegleden gecompleteerd door Susanne Dijkstra, Kira Epping, Fabiënne ter Horst en Brynn Klootwijk. De verrichtingen van de Nederlandse dames op het WK Dobbervissen in Noordwest-Frankrijk zijn komend weekend te volgen via de speciale Facebookpagina Wedstrijdvissennl van Sportvisserij Nederland.

Steeds meer vissende vrouwen
Middels aandacht voor damesvissen – zowel bij wedstrijden als recreatief – wil Sportvisserij Nederland het vissen door vrouwen stimuleren, zoals de KNVB zich ook voor vrouwenvoetbal inzet. Daarnaast kunnen vrouwen een belangrijke vrijwilligersdoelgroep voor hengelsportverenigingen zijn. Dat steeds meer Nederlandse vrouwen in sportvissen een hobby vinden, blijkt overduidelijk uit de cijfers: in 2020 was het aantal vissende vrouwen (430.000) ruim verdubbeld ten opzichte van 2017 (200.000). In Scandinavische landen en de VS liggen de percentages vissende vrouwen zelfs nog veel hoger.

ANDEREN LAZEN OOK