image description

Gezien bij………SPIDERWIRE

Door Berthil Bos

SPIDERWIRE – Stealth Smooth 8 Blue Camo braid.

Het water waarin wij graag onze hobby mogen uitvoeren wordt door de milieueisen van de laatste jaren alsmaar helderder. Ook gaan wij als sportvissers vaker onze horizon verbreden door een aantal weken per jaar naar het buitenland te verkassen, waar het water zo uit de kraan gehaald kan zijn. Tropische visvakanties worden alsmaar populairder en vooral in het zoute water is de vis in zijn voordeel, omdat hij alles goed kan beoordelen. Deze omstandigheden vragen om een speciale aanpak.

Verder zie je in de zomermaanden ook steeds meer roofvissers hun geluk beproeven op het zoute voor onze eigen kust, waar vooral de zeebaars voor veel sensatie kan zorgt. Dit zijn allemaal omstandigheden waarin details vaak de doorslag geven. Ik bedoel hiermee dat je je moet aanpassen aan deze heldere omstandigheden, waarbij je tegenstander de vis, echt niet op zijn achterhoofd is gevallen. In veel gevallen zijn vissen echt wel slimme dieren en kunnen van ervaringen leren.

Je moet er dus voor zorgen dat alles wat je doet en gebruikt er zo natuurlijk mogelijk uitziet. Een detail waar niet zo vaak naar gekeken wordt is de vislijn waarmee wordt gevist. Ik zie vaak dat alles tot in de puntjes is geregeld tot aan een bijna onzichtbaar fluorocarbon onderlijntje aan toe. Toch wordt dit voortbewogen door een in knalkleuren gevlochten dynema lijn. In dik (lees ondoorzichtig) water is dit totaal geen probleem en kan je een dergelijke lijn ook nog iets beter door het water volgen.

Gaan de omstandigheden naar één van de bovengenoemde scenario’s, dan wordt het tijd om ook de lijn aan te passen. SPIDERWIRE is als vele jaren een absoluut topmerk in de wereld van het gevlochten dynema en heeft al eerder het belang van dit detail onderkent. De eerste lijn die dit merk voor schuwe vissen op de markt bracht, was het Spiderwire Stealth Camo Braid. Ik gebruik hem graag tussen de planten bij het roofvissen, omdat de donker en lichte stukken hier juist de nodige camouflage geeft. Ook valt de lijn goed weg t.o.v. de bodem. Verder vind ik dat je de lijn aan de oppervlakte goed visueel kan volgen, juist bij diverse weersomstandigheden. Bij helderweer vallen de donkergekleurde stukken op het water goed te volgen en bij een bewolkte hemel de lichte stukken.


Op de spoel is het kleurenpatroon duidelijk te zien, maar onderwater juist niet.

Voor de zeer heldere wateromstandigheden zoals bovengenoemd, is er nu de Spiderwire Stealth Smooth 8 Blue Camo Braid. Oorspronkelijk ontworpen voor de prachtige heldere zeeën, is deze lijn ook goed te gebruiken in ander helder water, omdat deze lijn in tegenstelling tot de gewone zeelijnen uiterst soepel is en blijft. Door het unieke blauw/ donkerblauw/wit patroon valt deze lijn vele malen minder op dan een conventionele dynemalijn. Ook hier geldt weer dat door de verschillende kleurpatronen, de lijn in elke weersomstandigheid aan de oppervlakte visueel goed te volgen is. Dit is vis technisch een niet te onderschatten voordeel. Buiten deze eigenschappen, zijn er nog een aantal redenen waarom een keuze voor deze lijn je vangsten positief zal beïnvloeden.

  • De Spiderwire stealth Smooth 8 Blue Camo is één van de sterkste dynema lijn van de wereld.
  • Vooral de kracht op de knop is geweldig bij deze lijn.
  • Door de Color-lock coating blijft de kleur voor lange tijd behouden, ook op zee.
  • De lijn is rond en graaft zich dus bij grote belasting niet in de spoel.
  • De dynema vezels zijn behandeld met Fluor polymeer, waardoor de weerstand in de geleide ogen kleiner is en je verder kan werpen.
  • De lijn is stil en dat helpt bij de concentratie.
  • De nieuwe Stealth Braid zorgt ervoor dat je met een nog dunnere diameter kan vissen, zonder dat het aan trekkracht inboet.

Voor de duidelijkheid, ik gebruik deze lijn zowel in extreem heldere omstandigheden, als wanneer het water ‘’dik’’ is. Door zijn uitstekende eigenschappen, kan ik de lijn volledig vertrouwen en als hij minder zichtbaar is in helder water, dan zal het zeker goedkomen op andere plekken.