image description

Gesloten seizoen, binden maar!!!!

Eigen creaties geven voldoening.

Door Berthil Bos.

Op 1 April is het gedaan met de pret, althans wat betreft het vissen op roofvis met kunstaas, dode aasvis en/of stukje vis. We laten deze prachtige predatoren zoals snoek, snoekbaars en ridder baars even met rust.

Persoonlijk vind ik dit wel een relaxte tijd, want als ik mag vissen staat er toch een bepaalde druk op bij mij. Wel een gezonde drang natuurlijk, want het moet natuurlijk wel plezierig blijven. Des al niet te min kom ik deze tijd goed door. Je spulletjes netjes schoonmaken, de eventuele boot weer grondig reinigen en je voorbereidingen treffen voor een mooi seizoen 20/21. Wat je ook kan doen is eens bedenken welke technieken het nieuwe seizoen extra aandacht krijgen.

Als je tevreden bent met de manier waarop je het de rovers nu benaderd, dan ben ik zeker niet degene dit wil veranderen. Toch kijk ik graag zo af en toe in de keuken van andere technieken van de roofvisserij. Eén hiervan is het vissen met streamers zowel met de spin als de vliegenhengel. De afgelopen seizoenen heb ik dit veelvuldig gedaan en weer veel ervaringen opgedaan, die ik ook kan gebruiken bij de andere technieken.

Het komende seizoen zet ik dit door, dus moet mijn voorraad streamers moet aangevuld en uitgebreid worden. Omdat ik een beetje eigenwijs ben, vrienden zouden zeggen, een beetje? heb ik mijn eigen idee over hoe een vangende streamer eruit moet zien. Er moet in mijn ogen veel beweging inzitten en het jasje moet simpel te binden zijn. Dit is dan ook de reden, waarom ik heb besloten het gesloten seizoen te gebruiken om zelf een voorraad harige beestjes te binden.


Bewegelijk en de eenvoud zelve.

Ondanks dat ik wel iets ervaring heb met het binden van streamers, heb ik toch informatie ingewonnen bij Bigstreamers.com. Na mijn wensen kenbaar gemaakt te hebben, kreeg ik een pakketje toegestuurd met alles wat ik nodig was. Zelf heb ik nog een eenvoudige Vise, je weet wel een klem waar je de haak of tube in vastzet. In het pakketje zaten buiten de benodigde materialen zoals Bucktail (body haar), Zonkerstrips (staartje van konijn), Flash (glimmertjes) en Raccoon hair (extra lang) ook nog binddraad en een Bobbinholder voor het vasthouden van het klosje en om mooie wikkelingen te maken.

Meer was er niet nodig, om die streamers te maken die ik in mijn hoofd had. Eigenlijk wilde ik de volgende dag eens gaan proberen op welke manier ik het beste resultaat kon behalen. Dat geduld had ik niet, dus begon ik direct met binden. Eerst het zonkertje van ca. 16 cm. inbinden. Hierna de Bucktail om de streamer wat volume te geven, maar niet te veel. Over de Bucktail wat glinsterende Flash, om daarna af te ronden met de kop van Raccoon. Om het geheel, opties gezien, wat aantrekkelijker te maken, plakte ik er nog twee oogjes op afgebonden eind, om het daarna goed vast te zetten met Epoxi lijm. Ik was binnen 20 minuten klaar en er volgden nog drie anderen.


Een fantastisch moment, want ook Esox kan hem waarderen.

 Voldaan maakte ik een foto en stuurde deze naar Dennis Sanders van Bigstreamers, met de uitleg hoe ik deze harige creaties had gebonden. Volgens hem had ik alles volgens het boekje gedaan en nu moest de praktijk maar beslissen of het vangende en goed te werpen streamers waren. De volgende dag had ik een uurtje over dus geen getreuzel, vissen maar. Werpen was geen probleem, mede gezien het feit dat er niet te veel materiaal (lees weerstand) in de streamer gebonden was. Het was mede door het vibrerende Raccoon en het Rabbit staartje dat het beestje een geweldige bewegelijke actie had. Ook de Waterwolfen konden deze creatie goed waarderen en wat is er nu leuker dat je vangt op je eigen gecreëerde creatie.

Ga eens naar de site van Bigstreamers.com en als je vragen hebt neem even contact op met Dennis. De ervaren binder en vliegvisser helpt je graag en spreekt uit ervaring.

www.bigstreamers.com