image description

Een hengel met een zacht karakter

De Westin-Fishing W4 LightStick is een fraaie hengel uit het zogenoemde middensegment. Een hengel gemaakt voor de lichte visserij, vandaar ook de term ‘LightStick’ welke aan dit prachtige product is meegegeven.

Voor degene die met klein kunstaas zeer specifiek op forel en op, bijvoorbeeld, baars willen vissen is dit een interessant en perfect ‘stokje’. Dankzij het zachte karakter van de blank en de min of meer parabolische actie is het hiervoor een uitstekende keuze. Het is dan ook exact voor deze visserijen waar ik deze hengel persoonlijk graag voor inzet en met veel plezier gebruik.

Eigenschappen W4 LightStick

De W4 LightStick is een ideale hengel voor het werpend vissen met o.a. pluggen, shads en kleine hardbaits, maar daarnaast is de hengel ook zeker geschikt voor het dropshotvissen. Met een lengte van 195 cm en een werpvermogen van 3-10 gram, is deze tweedelige hengel (met de deling in het handvat) een mooi stukje gereedschap voor zowel kajak- als bellybootvissers. De hengel is afgebouwd volgens de W4 standaards, met een fraaie, bruin gekleurde Toray high performance carbon blank, een kort kurken handvat wat lekker in de hand ligt en een degelijke Fuji SKTS molenhouder.

Het is een hengel specifiek gemaakt voor de werpmolen, waarbij bij mij de voorkeur ligt voor een 2000 of 2500 serie werpmolen van Shimano. De hengel is voorzien van een KIGAN hook keeper wat altijd een pluspunt is, daar je eenvoudig het kunstaasje erin kunt haken. Er is gekozen voor SeaGuide geleideogen, wat bijvoorbeeld voor het brakke Oostvoornse Meer een uitstekende keuze is.

Favoriete forelhengel

Mijn eerste ervaringen met deze hengel kan ik me nog goed herinneren. In eerste instantie vond hem eigenlijk wat te slap, echter hoe vaker ik deze hengel ging gebruiken des te meer ik hem ben gaan waarderen! Op zich niet verwonderlijk, daar we op het zoete vaak strakke hengels met een topactie gebruiken. Wanneer je dan plots overschakelt naar een hengel met een meer parabolische actie, dan is dat toch even wennen. Bij een hengel met een parabolische actie wordt de actie meer verdeeld over de gehele blank en niet zo zeer in het topgedeelte. Zeker voor de visserij op forel en tevens ook de baars is dit een groot pluspunt, daar deze vissoorten een zachte bek hebben.

Een parabolische hengel vangt de klappen van de vis over een veel groter gedeelte in de hengel op, waardoor je vis minder snel zult lossen dan met een hengel met een topactie. Voor forel is dat een belangrijk aspect en cruciaal, daar het fantastische vechters zijn en ware luchtacrobaten. Het verspelen (los schieten van de haak) van forel hoort wel een beetje bij deze visserij. Echter je kunt wel proberen het te minimaliseren, mede door het gebruik van een hengel welke geschikt is voor de forel. Met de Westin-Fishing W4 LightStick zit je qua hengel zeker te weten goed.

Heb je nog een vraag over deze hengel of wil je meer weten over het vissen vanuit een kajak, dan kun je altijd een mailtje sturen naar info@danielsfishingexperience.com of een kijkje nemen op mijn website.

Met vriendelijke groet,

Daniel van der Post