Een dagje vissen online reserveren!

Een dagje vissen online reserveren!

Met de opening van het seizoen 2010 is het al weer het derde jaar dat Marc en ik ons bezighouden met visgidsen op snoekbaars. Dit seizoen gaan we van start met twee volledig nieuwe boten die helemaal aan onze eisen voldoen. 

We hebben de afgelopen seizoenen geleerd  dat  de andere boten een limiet hadden als het ging om veiligheid in inzetbaarheid bij de verschillende weertypes.

Een belangrijk verschil is met name het gebruik van een stuurconsole in de boot. Natuurlijk gaat dit ten koste van wat bewegingsruimte maar bij een grote boot zoals de Lund Mr. Pike 1700 en Explorer 1700 valt dit enorm mee. De boten hebben dan ook een breedte van meer dan 2,30 meter. Door deze breedte heb je genoeg ruimte voor 2 gastvissers.

Het grote voordeel van de console is het vrije zicht voor de boot wat de veiligheid ten goede komt. Spatwater behoort  gelukkig nu ook tot het verleden.  Door de lengte, breedte en het gewicht van de boot ligt deze ook veel stabieler in het water. Dit maakt het dat onervaren gastvissers een beter controle over hun hengel hebben en dus een aanbeet beter voelen. 


De Lund Mr. Pike 1700 en Explorer 1700.
 
Wij zijn in 2007 enthousiast geworden voor het snoekbaarsvissen door de enorme vrijheid die je op een boot ervaart. Als karpervissers hebben we jarenlang in een tentje achter de elektronica gezeten en op een gegeven moment was daar het echte plezier weg. Met name de tijd die een vissessie in beslag nam eiste zijn tol in het gezinsleven. Tegenwoordig hebben we een visdag van 10 uur en komen we volledig voldaan en moe vanaf het water. De ene dag met veel vis de andere dag zijn we blij met een paar aanbeten maar dat is vissen! 

In de afgelopen seizoenen hebben we veel  vissers leren kennen. Dit kwam mede door deelname aan het NKS. Voor ons is Daan Verbruggen  toch wel een sprekend voorbeeld in het geheel en van hem hebben wij ook heel wat goede tips gehad. Het is vaak een combinatie van luisteren, de juiste vragen stellen en het evalueren van een geslaagde of minder geslaagde visdag.


Als visgidsen nemen we ervaren en onervaren gasten mee op de boot.

Als je jezelf kritisch opstelt en voor “nieuwe” zaken open staat dan wordt je stapje voor stapje een betere visser. Niet voor niets dat we 2009 Nederlands Kampioen Snoekbaarsvissen werden.  Naast Daan zijn er natuurlijk ook de vissers waarvan je leert. Zij hebben allemaal een eigen zienswijze of bepaalde techniek aangeleerd waarmee een vis wordt gevangen. Door hier goed op te letten wordt je zelf weer een beetje wijzer.

Als visgidsen nemen we ervaren en onervaren gasten mee op de boot. De sfeer is altijd goed en er zijn absoluut geen geheimen als het gaat om techniek, aas, stekken of tactiek.  Onze ervaring is dat veel vissers opgeven als ze een aantal keren geen succes hebben gehad. Het vertrouwen ontbreekt en daardoor wordt een goede shad of techniek niet meer gebruikt. Opvallend is dat het vaak niet gaat om die techniek of de shad maar spelen andere zaken een rol zoals plaats en tijd waarop is gevist. Hengels, lijn en haken spelen natuurlijk een belangrijke rol en moeten goed op elkaar zijn afgestemd.

Door hier met elkaar over te praten komen de gasten als snel tot de conclusie dat een andere aanpak wel tot succes kan leiden. Het mooie is dat dit op de boot ook vaak wordt bewezen en het enthousiasme weer helemaal terug is. Aan boord worden ook altijd de materialen besproken waarmee wordt gevist en zijn voldoende spullen aanwezig om eens wat anders te proberen. Kleine details kunnen vaak doorslaggevend zijn tot succes!

Een onderwerp wat vaak ter sprake komt is de diepte waarop wordt gevist en het meenemen van snoekbaars. De vele discussies op TF zijn hier getuige van en iedereen heeft zo zijn eigen mening. Eigenlijk is het simpel, als je niet wil dat een vis dood gaat dan moet je niet gaan vissen. Er zijn echter wel zaken waar je als visser rekening mee kan houden om je sport “maatschappelijk verantwoord” te kunnen noemen. Wettelijke regels is één maar gezond boerenverstand is zeker zo belangrijk. Marc en ik hebben deze ook namelijk: 1.Niet dieper dan 15 meter! 2. Geen snoekbaars meenemen tenzij..Bij het vissen op grote diepte is de kans op trommelzucht groot wordt de overlevingskans erg klein. Als sportvisser moet je hier je conclusie uit trekken en dit gewoon niet doen als je hobby je lief is.


Catch & Release is een hot item die vaak in de boot wordt besproken.
 
Om ook toch even hand in eigen boezem te steken denk dat het goed is om naar jezelf te kijken. Als visgids neem je gasten mee op het water en breng je ze naar stekken waar op dat moment vis is te vangen. Er zijn genoeg vissers die hiervan balen en je liever zien gaan als komen. Wij begrijpen dat maar de ervaring leert dat onze gasten met respect omgaan met alle informatie die wordt verkregen. Het grootste deel van de gastvissers hebben geen boot om terug te keren naar deze “topstekken” en mochten ze dit wel doen dan is vaak erg moeilijk om op groot water zo’n stek weer terug te vinden.

Vissers vertrouwen geven en enthousiast maken voor de sport. Praten over zaken als diepte , C&R, materialen en vissen is gewoon superleuk en het geeft voldoening als gasten met een goed gevoel naar huis gaan. Over stekken kan vertellen dat wat vandaag goed is morgen totaal anders kan zijn. Er is geen stek die elke dag goed is. Een mooi voorbeeld was een dag in 2010 op het IJ. Met 2 gasten vingen we de ene dag 159 vissen en de volgende dag op dezelfde stek slecht 13, zeg het maar! Met moment, stroming, het weer, shadje, techniek en tactiek spelen allemaal een rol, garantie is er nooit.

Wij hopen er dit jaar weer een prachtig seizoen van te maken en de eerste trips zijn inmiddels al weer geweest. In onze online-agenda staan de vrije data om een dagje te boeken. Mocht dit niet uitkomen neem dan even contact op voor de mogelijkheden.

Met sportieve groet,
Marc Zitvast en Erik Stobbe www.eendagjevissen.nl

 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Visgidsenstraat in Utrecht
Willem Moorman -
image description
Snoekbaarzen op het IJ en Noordzeekanaal
Willem Moorman -