Een betere kunstaasvisser door minimaliseren (deel 6)

Een betere kunstaasvisser door minimaliseren (deel 6)

Inzicht in het rubber
 
Door Berthil Bos
 
Trollen of slepen zoals het ook wel wordt genoemd, kan je ook bij uitstek doen met rubber. Rubber is populair en terecht, want het is ontzettend universeel te gebruiken. 
 
Er bestaan ongelofelijk veel creaturen van rubber, maar ik wil het liever simpel houden met shads en twisters. De had is een stukje kunstaas dat je door middel van een loodkoop op verschillende dieptes zijn werk kan laten doen. 
 
Voor het trollen met shads is het van belang dat de schoepstaart in een hoek van 45 graden op de staartwortel staat, waardoor je hem zowel langzaam als snel kan vissen. De grote van de shad is afhankelijk het soort water en de daarin voorkomende aasvis. 
 
Over het algemeen kan je zeggen dat op klein water tot 18 centimeter wordt gebruikt en op groot water daarboven. Natuurlijk kan je een aantal shads meenemen, maar veel belangrijker is dat je veel verschillende loodkoppen in verschillende gewichten bij je hebt om elke situatie aan te kunnen.
 

Met één shad en diverse loodkoppen kan je de gehele roofviswereld aan.
 
Door je aandacht te verleggen naar de loodkop kan je met één enkele shad tijdens het trollen dicht bij de bodem vissen of op half water. Ook als de snoek aan de oppervlakte jaagt, kan je hier ook op inspelen door alleen de loodkop aan te passen. 
 
Een spits toelopende loodkop zoals de Darter van Spro helpt je bijvoorbeeld bij het speedtrollen als je daar van houdt, of hierdoor kan je het rubber dichter bij de boot houden, wat ook door een erg structuurrijk bodemverloop een must kan zijn. Zo zijn er nog veel voorbeelden te noemen over het belang van de loodkop.
 
De situatie bepaalt of er een gestroomlijnde loodkop gebruikt moet worden.
 
Zonder andere merken shads tekort te doen, gaat mijn voorkeur uit naar de Wob shad van Spro en de Pro had van Foxrage. Beiden zijn er in 18 en 20+ uitvoering en als je van ieder twee contrasterende kleuren meeneemt kan je de hele snoek en snoekbaarswereld aan, al zou ik voor de laatstgenoemde in lengte iets terug gaan. 
 
De Wob Shad heeft een hoog uiterlijk en de Pro Shad is slanker van vorm, waardoor ze qua actie verschillen.
 

De Wobshad en snoek horen bij elkaar.
 
Wat ik over de shad met schoepstaart heb verteld kan je ook meenemen bij de Twister die ik in deel 7 behandel. 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Klein kunstaas.
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Visser in de maak
Willem Moorman -
image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -