image description

Doorzetten en een Positieve instelling

Halverwege maart kreeg ik een verzoek om op 7 juni twee Belgische roofvissers te gidsen in de polder. Ze hadden een tweedaagse visvakantie in gedachte, waarbij één in de boot en de ander in de Hollandse polder.

De bootvisdag met een gids leverde de dag hiervoor maar één snoek op, dus hoe zou het gaan in de ondiepe polder. Ik had de mannen al gezegd dat als de watertemperatuur boven de twintig graden zou zijn, we de visdag in het belang van de snoek alsnog moesten afblazen. Gelukkig was het voorjaar koud en regende het regelmatig. Maar, zoals het hoort in een goed verhaal, kwam hierin verandering toen de visdag(en) naderde. Hoge temperaturen en perioden van geen regen konden weleens roet in het “water” gooien.


Ook op grootwater kan een dergelijk visje, bij warm en zonnig weer, gelukkig maken.

Door het mooie weer van de laatste tijd had ik er een hard hoofd in, maar de mannen hadden deze dagen al gepland en wilden het doorzetten. Dit zegt wel iets over hun (juiste) instelling, dus ontmoete ik gisteren de twee broers Maarten en Wout Ide in de West Friese polder. Aangezien het hotel waarin zij overnachten pas om 8.00 uur een ontbijt kon serveren, begon de visdag om ca. 9.00 uur.  De zon stond al hoog aan de strakblauwe hemel en de temperatuur ging snel over de 20 graden. Het water was behoorlijk begroeid met planten, zoals verwacht. Hier kan je je met een bepaald soort kunstaas goed op aanpassen. Oppervlakte kunstaas zoals kikkers ed. kunnen je hierbij helpen. Maar ook spinnerbaits, bucktailspinners en antiwier geprepareerde shads zijn goed te gebruiken. Het grootste probleem was om bij het water te komen, omdat de oeverbegroeiing ook groeistuipen hadden gehad.

Op het moment dat we in een sloot uiteindelijk wat onderwaterleven te zien kregen, viel het kwartje. Zoals gezegd stond de zon volop te schijnen, recht in het ondiepe water. Ondanks dat de snoek een zichtrover is, heeft deze vis het niet zo met fel zonlicht. De sloot, waar wel wat leven te bekennen was, lag door een bomenreeks in de schaduw. Op zoek naar dit soort plekken kwamen we bij een soortgelijk water waar het ook nog eens ietsje dieper was. Met bewonderenswaardige doorzettingsvermogen van de beide broers kwam hier in de schaduw de uiteindelijke beloning. De landing van één van de snoeken ging niet helemaal van een leien dakje, maar daar neem ik de verantwoording voor.
 

De conclusie van deze dag is, dat je alles op vis technisch gebied voor elkaar kunt hebben, maar dat een positieve benadering en doorzettingsvermogen een eerste vereiste is.
Respect voor deze uiterst vriendelijke en doorzettende roofvissers.

Tot volgende keer!

Voor vragen kunnen jullie me altijd benaderen op Facebook of Instagram!