Dietmar Volgt… (4): Zweden!

Dietmar Volgt… (4):

Zweden!

Door Dietmar Isaiasch

Carmen en Dietmar hebben in 14 dagen op 8 verschillende meren gevist en 251 snoeken gevangen. De laatste twee weken van mei zijn qua weer heel erg wisselvallig geweest; van 12 graden met veel regen en wind tot 26 graden met spiegelglad water… alles was er deze keer te beleven.

Ook de bezochte viswateren waren ontzettend verschillend. Zo hebben we op kleine meertjes met minder dan 2 kilometer lengte tot hele grote meren van meer dan 30 kilometer gevist! Soms ook heel erg moeilijke wateren tot 40 meter diepte, maar met ongelofelijk veel baaien met en zonder riet. Maar we hebben ook wateren bevist die niet echt diep waren (max. 9 meter).

En de tijd was beperkt om de juiste baai iedere keer opnieuw te vinden. De ene keer is het een ondiepe met veel riet, de andere keer de kleine baaien die direct aan het diepe water liggen. Maar ook de waterkwaliteit was verschillend; niet overal het zwarte ‘tea water’ (wel helder, maar een beetje bruin verkleurd), maar ook kraanwater. En dit was dan ook belangrijk voor de kleurenkeuze van het kunstaas.

Overal waar het donker was (zoals bekend) werkte kleuren (bij zowel hard als zacht
kunstaas), zoals ‘Fire Tiger’ of kleuren waar de buik oranje is, het allerbeste! En in het helder water was zilver blauw (Cool Herring) en wit/pearl top! Wij hebben veel kilometer afgevist en ook alle technieken gedaan: werpen, verticaal, slepen en jiggen.

En als wij de indruk hadden dat het niks zou worden, dan stapten we weer in de camper, boot
erachter en weer op weg naar de volgende water… weer helling zoeken en opnieuw een nieuw water verkennen. 

Wij zijn in Dalsland begonnen, 2 uurtjes van de Stena Line in Göteborg, en zijn gestopt in Värmland, 5 uurtjes van Göteborg weg. Omdat wij op de Stena bij de terugreis veel Nederlandse en Belgische vissers ontmoet hebben die graag wilden weten waar wij overal geweest waren, hebben wij alle wateren met de campings/huisjes verzameld. Deze informatie is binnenkort hier bij Total Fishing te bekijken.

Hieronder enkele afbeeldingen van onze trip naar Zweden.


Werpen met ratelpluggen werkte goed in de koudere baaien met temperaturen van onder de 15 graden. Deze snoek pakte de ‘Hitcher CT’ in de kleur Silver Baitfish. Vooral de oranje buik was weer heel erg belangrijk, zoals altijd in Zweedse wateren.


Carmen met de eerste snoek van boven de meter uit de Glafsfjorden. Deze was meteen 115cm en kwam uit het ondiepe water in een van de vele baaien!


Een van de 31 snoeken rond de 90cm! In de rap gestegen watertemperatuur van 11 naar 17 graden binnen 2 dagen, was snel vissen de sleutel tot succes. Vooral Swimmbaits zoals de nieuwe ‘Replicant Wobble’ leverde enorm veel vis op!


Carmen met snoek 200 (!) van deze trip met net geen meter… (99,5cm).


Dit was de grootste van deze trip:120cm! Gevangen in de doorloop van de Mögsjön en Östersjön.


Dit waren met afstand de besten pluggen/jerkbaits om de snoeken in dieptes tussen een en twee meter te vangen: de Fatso (Salmo), de Hitcher JT (Fox RAGE) en de Crane 206 (Crane Baits)!


Dit waren ze, de stekken waar de meeste mooie snoeken op ons hebben gewacht; ondiepe baaien met een direct verloop naar diep water van 3 tot 5 meter!


Zweden, Zweden… is het niet mooi!


Het idee werkte perfect, flexibel zijn met de camper en op naar de meren die goed vis opleveren. In 14 dagen totaal 8 meren uitgeprobeerd en 251 snoeken gevangen, waarvan 31 boven 90cm en twee van boven de meter (115cm & 120cm)!


Op de moeilijke dagen zijn de grote shads de beste keuze geweest (verticaal of langzaam slepend, ideaal met 25g koppen met 8/0 jighaak). Carmens nummer een was de 23cm lange (9’‘-versie) Pro Shad Fire Tail in de kleur Fire Tail. Alleen deze hier leverde 41 vissen op… en werkt nog steeds!

Veel plezier voor alle vissers die ook weer een reis naar Zweden plannen!

Groet,
Dietmar & Carmen

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Dietmar volgt…(deel 12)
Willem Moorman -
image description
Puntjes en buikjes
Willem Moorman -
image description
Roofvis showdag bij Nipro Hengelsport 2013
Willem Moorman -