image description

Deel 3: nog steeds XXL peacock en diverse andere soorten!

Jungle vissen op XXL peacock bass en payara

Deel 3: nog steeds XXL peacock en diverse andere soorten!

Zoals in deel 2 verteld begonnen we tijdens de week steeds beter door te krijgen hoe en waar we de peacocks konden vangen. En daar bleven ook de nodige grote vissen doorheen lopen.

Waar we ons het meest over bleven verbazen is de enorme kracht van deze vissen, daar is niets te weinig over gezegd. Ook de kleinere vissen vechten als leeuwen en als je dan aanbeten krijgt tussen de takken van omgevallen bomen moet je echt superscherp zijn en stevig drillen anders ben je de vis gegarandeerd kwijt!


XXL peacock mannetje met de markante bult op zijn kop


Henk wist ze goed te raken met deze keer een ander patroon op de vis

Tijdens het vissen op peacock bass vingen we ook een flink aantal andere soorten. Naast payara waren daar ook de zogenaamde zoetwater-barracuda’s; agressieve jagers die met name in de kleinere lagunes leken te zitten en vol aanvielen op het kunstaas. Dit leek ook de soort te zijn waar de peacocks achteraan zaten, samen met de “bacuda’s” die we ook vingen; een grappig uitziende vis met een lange neus. Beide soorten sprongen in paniek alle kanten op als de peacocks zich vol overgave op hen stortten om te gaan eten……..


Roland zag alle kanten van de rivier door deze vis -)


Henk met een fraaie zoetwater barracude

Een andere welkome bijvangst was de vangst van wolffish! Wat een fanatieke vissen zijn dat; als je daar beet van kreeg was de beuk op je hengel mega, ook al vingen wij in dit gebied de kleinere versies. Ik zit me een beetje af te vragen hoe hard het gevecht wel niet moet zijn met een grote wolffish zoals ze in Suriname en Guyana gevangen worden…. En we hebben natuurlijk actief gevist op piranha’s, dat is een onvermijdelijke vis in de Amazone en die wil je gevangen hebben. In het stuk rivier waar wij visten waren er maar een paar plekken waar ze zaten dus gingen we daar gedurende de dag met een paar kleine dieplopende plugjes aan de gang als we er langs kwamen tijdens het peacock vissen. Leuke visserij en erg opletten dat de vis niet van de plug tussen je voeten valt met die scherpe tandjes!


Bacuda's zijn populaire aasvissen voor de peacocks


Wolffish, fanatiek en fel

Wat ook leuk en spannend was om te doen was het avondvissen in het donker op meervalsoorten met dood aas op de bodem. Met name surubi wilden we graag vangen. We voeren daarvoor naar een plek in de bocht van een rivier en zaten dan in het donker te wachten op een aanbeet. Erg spannend om te doen zo midden in de jungle met een waanzinnige sterrenhemel boven je in een gitzwarte nacht zonder verstorend straatlicht; en het leverde een paar leuke zoetwaterroggen op! De tochten terug in het donker met de boot waren ook erg gaaf; de zaklampen lichtten dan de ogen van diverse dieren op waaronder een paar katachtigen op de wal en natuurlijk de alligators in de rivier! De surubi is overigens gevangen door Bart; overdag in een troebel gedeelte van de rivier. Geen monster, maar wel gevangen!


Piranha's, de must-haves voor de Amazone


Capitan Surubi nam ons 's avonds mee op expeditie de jungle in

En zo verliep de week in een droom. Elke dag nieuwe belevenissen, elke dag grote vissen, elke dag mooie voorvallen of een paar mooie blunders. Vis verspelen, je aas ophangen hoog in een boom omdat je vinger van de lijn schiet, gebroken hengels, verbrand door de zon, gebeten door insecten, lekker afkoelen in de rivier, lunchen op de oever en de natuur in je opnemen; de echte jungle belevenis! Het is lastig om in een paar woorden te beschrijven hoe ongelooflijk indrukwekkend het is om zo in een omgeving opgenomen te zitten.


Zoetwaterroggen meldden zich al snel op het doodaas


Bart met de fraaie tiger surubi

En die natuur gaf ook veel. Vlinders te over, kingfishers, roofvogels, gieren, papegaaien, toekans, ara’s, zoetwaterdolfijnen, wilde varkens en natuurlijk insecten in alle vormen en maten! En zelfs afdrukken van een jaguar in het zand. Met een vriendelijke lokale bevolking die af en toe in hun kajak langs kwamen om te kijken. En dat alles in en om een rivier die zelf vol zit met allerlei vissoorten in XXL formaat, fantastisch!


Bart met de fraaie tiger surubi


Roofvogels in overvloed

Zoals altijd ging de week dus veel te snel voorbij. De afsluitende avond hebben we ge-BBQ’d op het strand aan de rivier, een wild varken was de klos….. En de ochtend erop laadden we de boten weer vol en gingen we terug naar de bewoonde wereld. Waar bleek dat in een week tijd diezelfde wereld compleet veranderd was door het Corona-virus.  De reisgenoten uit Venezuela en gids Gabriel uit Peru moesten wat kunst en vliegwerk verrichten maar konden gelukkig nog net terug. Zelf konden wij met onze geplande vlucht terug naar huis na een laatste avond heerlijk eten in een mooi restaurant in Bogota.


Goedemorgen! supervriendelijke lokale bevolking


De afsluitende BBQ met vers gevangen wild varken


Bye bye Cano Bocon, je was geweldig!

De trip is een droomtrip geworden. Wat een vissen, wat een omgeving. En dat met een geweldige groep die elkaar super aanvulde en wat heel gezellig verliep. Om nooit te vergeten en de jungle is voor mij  nog niet voorbij; het jungle-virus heeft mij gegrepen!

John Smit

Wil je zelf deze reis maken? Neem dan contact op met visreis.nl; ook in 2021 is er weer een groepsreis gepland.Kijk hier voor de betreffende informatie: www.visreis.nl

En wil je meer zien? Kijk dan vooral naar de video van deze waanzinnige trip.