image description

De nieuwe SPEX8 Lure Fishing Braid van SPRO

Door Berthil Bos

Aan een dynema vislijn wordt in het algemeen maar weinig aandacht besteed. Je gaat naar een hengelsportwinkelier of kijkt op een internetsite en koopt of besteld datgeen wat je wilt hebben.

Je kijkt op de verpakking en ziet hier bijvoorbeeld staan, 24/00 met een trekkracht van 16 kg. Ruim voldoende om de grootste snoek voor even uit zijn habitat te halen. Zo af en toe plaats ik toch mijn vraagtekens bij de aangegeven dikte van de lijn, want na het uitpakken voelt deze toch een stuk dikker aan. Hoe dunner de lijn, hoe preciezer deze werpt en ook de afstand die je hier mee kan werpen is groter. Vooral bij kunstaas met weinig eigen gewicht is dit van belang, denk maar eens aan een spinstreamer, een shad zonder loodkop of een niet verzwaarde spinner etc.

Natuurlijk heeft de gladheid van de lijn hier ook invloed op en dit is dan ook een punt waarop je moet letten. Ook de kleur van de lijn kan een rol spelen bij je keuze. Bij helder water en heldere weersomstandigheden is een lijn met een iets camouflerende kleur gevoelsmatig een betere keus en door zijn vaak iets donkere kleur gemakkelijk te volgen tijdens het terug vissen. Een opvallende kleur, vaak een fluor kleur, is daarentegen weer goed te volgen op donkere dagen. Kortgeleden ontving ik een pakketje van Spro met een aantal spoeltjes van het nieuwe SPEX8 Lure Fishing Braid 

 

Mijn eerste snoek tijdens de testdag, vond dat hij aan het lijntje werd gehouden.    
 
Nu weten we dat het hengelsportmerk Spro een naam heeft hoog te houden wat betreft hengelsportartikelen en zeker ook op het gebied van dynema vislijnen. Vanaf het begin hebben deze lijnen mij nooit in de steek gelaten en precies datgene gedaan wat er op de beschrijving stond en staat vermeld. Ik was dus erg benieuwd welke voordelen deze nieuwe SPEX8 zou hebben t.o.v. de andere dynemalijnen. Het spoeltje van 24/00 met een trekkracht van 16 kg. zou mijn “oude” lijn vervangen en het viel mij direct op hoe soepel deze aanvoelde.

Niets geen dikke coating laag en/of ribbeltjes, maar super glad. Een ander voor mij erg belangrijk aspect viel ook direct op. De 24/00 diameter voelde en zag er ook echt zo dun uit. Ik heb geen meet apparatuur om dit te meten, maar na vele jaren visplezier en het verslijten van een grote hoeveelheid dynema, durf ik te stellen dat ik dit goed kan beoordelen. Door de gladheid van de SPEX8, is het leggen van diverse knopen gemakkelijk en uiterst netjes te bewerkstelligen. Hierdoor is de lijn ook op de knoop ontzettend sterk. Omdat de lijn daadwerkelijk de opgeven diameter heeft met een geweldige trekkracht en uiterst glad is, zijn verre en precieze worpen mogelijk.


Spex8 in twee kleuren Lime Green en Camou Green.

Kortom een prachtige dynemalijn, voor diegene die alles uit zijn hobby wil halen. Op de testdag in de polder hebben diverse snoeken aangegeven dat het een ongelijke strijd was en aan het lijntje werden gehouden, hiervoor mijn excuus. Verkrijgbaar in Lime Green en Camou Green op spoeltjes van 150 meter.