image description

Zicht op zeebaars : De kop is er af!

Om te beginnen wens ik al mijn trouwe lezers van "zicht op zeebaars" een stekelig en super gezond 2023. Omdat vriend zeebaars richting Kanaal is getrokken zijn we de komende maanden aangewezen op de zoetwater stekels.

De laatste sessies in 2022 leverde nog een aantal mooie snoekbaarzen en snoeken op. Het is uiteraard weer even wennen omdat de manier van deze visserij vrijwel haaks staat op de zeebaarsvisserij. Zelf vind ik het geweldig om onze gestekelde zoetwatervrienden al verticalend te benaderen. Het is een simpele manier van vissen ware het niet dat je je kunstaas op de juiste manier op de bodem moet laten stuiteren en telkens weer 2 slagen op moet draaien om de staart van je shad op een goede manier te activeren.

De aanbeten krijg je in de regel op het moment dat je kunstaas bijna de bodem heeft bereikt. Het is evenals bij de zeebaarsvisserij wel héél belangrijk dat je contact houdt met je jigkop. Afhankelijk van de windrichting heb je nog al eens te maken met een grote bocht in je lijn waardoor je het contact met je loodkop verliest en je kunstaas gaat "zweven" en je je aanbeten op een enkele uitzondering na wel kunt vergeten. Pas dan het gewicht van je loodkop even aan. Maar goed de vele stekken waar ik vis geven geen vanggarantie. Zo vang je er binnen een half uur een aantal vissen en zo is de pret weer over en kun je uren gooien voor Jan met de korte achternaam. Maar dat is typerend voor snoekbaars.

De aanbeten van onze zoetwatervrienden doen nauwelijks onder voor die van zijn zoute neven. Alleen de dril is niet te vergelijken. Zoals bekend knalt vriend zeebaars vol op je kunstaas waarna hij er in één streep vandoor gaat zonder te stoppen. Snoekbaars daartegenover neemt na de aanbeet ook het rit aan al is dat maar van korte duur. Na de eerste run komen ze vaak al "stompend" naar de kant gezwommen. Het is zaaks dat je de vis langzaam langs de stenen naar boven drilt waarbij je hem tevens de ruimte geeft om te zwemmen. Dit om te voorkomen dat bij zich vastzwemt tussen de stenen. Zo dat was ff een stukkie praktijk. Maar uiteraard kijk ik stiekem al weer uit naar het nieuwe zeebaarsseizoen.

Samen met vismaten bekijken we regelmatig oudere filmpjes die we de afgelopen 20 jaar hebben opgenomen. Als je dan wordt geconfronteerd met de realiteit dan zie je toch dat de zeebaarspopulaties behoorlijk zijn uitgedund. Zoals ik de vorige keer al aangaf hebben de stroperspraktijken bij de EON van de afgelopen jaren er geen goed aan gedaan. Ook de spanvisserij die  vooral wordt beoefend door de Franse vissersvloot in en rond het Kanaal zijn ook killing voor de zeebaarsstand.

Maar toch heb ik om wat voor rede dan ook een goed gevoel over de visserij voor het komend seizoen. Maar voorlopig moet ik het dus nog doen met de zoetwater stekels. Sinds 1 januari staat mijn nieuwe zeebaars site on line. Zeker de moeite waard om er eens even voor te gaan zitten. www.zeebaars.nl kun je ook op totalfishing naast zicht op zeebaars aanklikken! Veel leesplezier.

Stekel ze

The Bass Whisperer. 

Joop.