image description

De heilige graal voor Perca Fluviatilis: Deel 2

Onder baars vissers word dit meer weleens aangestipt als de heilige graal voor Perca Fluviatilis een mythisch water welke zijn naam en faam tot diep in Europa doet rond zoemen. Ergens verborgen tussen de Spaanse bergen ver weg van ons koude kikkerlandje.

Het is precies zo’n bucketlist dingetje, en een locatie waar je de verhalen van kent maar nog nooit bent geweest zo’n water waarvan vele vissers zullen zeggen; Ah ja daar zou ik nog eens graag naar toe willen.

Structuren

Zeker een overeenkomst die we ook bij ons in Nederland zien is dat de baarzen van Perchzilla zich graag ophouden rondom en tussen structuren.Taluds en vooral de ruwere stukken welke perfect zichtbaar zijn op o.a. de sidescan van onze Lowrance apparatuur. Deze ruwere stukken bestaan vaak uit grotere stenen, richels waar de baars graag tussen ligt om vandaaruit zijn prooi te belagen maar het valt mij direct op dat Igor vooral ook de oevers in de gaten houd, waarbij het mij gelijk duidelijk is waarom.

Zie je een ruwe oeverbank of een rotsachtige landpunt dan loopt deze vaak onderwater door en dat zijn juist de locaties waar de baars zich graag ophoud waarbij deze stekken ook meestal aan dieper water grenzen. Het is dus zaak om zulke stekken goed af te werpen waarbij de baarzen zich zowel zeer ondiep (metertje water) kunnen bevinden, maar ook vaak juist aan de diepe zijde liggen welke zich op vijf a acht meter bevindt.


Structuren zoeken met behulp van de Lowrance HDS 9 Live

Werpen op XL baarzen

Veruit de leukste manier voor ons, is de werpende visserij met softbaits in combinatie met lichte loodkoppen van 3.5, 5, 7 en 10 gram en is tevens een techniek die zeer goed werkt zowel in Nederland als in Spanje. Je kunstaas traag aanbieden zo dicht mogelijk bij de bodem lees stenen/ structuren is begin Februari op Perchzilla de meest effectieve wijze maar het verschilt wel een beetje per dag gedurende ons verblijf van vijf visdagen. Maar de algemene trend is je softbait wat in ons geval meestal de Shad Teez van Westin-Fishing is traag tot zeer traag aanbieden.

Igor gebruikt tussendoor ook wel imitatie kreeftjes gemonteerd met een texas rig, beide manieren leveren vis op. Vaak gaat er een tijd voorbij voor wanneer we een aanbeet krijgen echter zijn de aanbeten vaak wel kiezelhard. Net alsof ze je kunstaas in de smiezen hebben, maar wanneer ze eenmaal besluiten om deze aan te vallen dat dan absoluut vol overgave doen.

Het bijzondere van Perchzilla is het gemiddelde formaat van de baars, die is ronduit fantastisch te noemen en ligt boven de 2 kilogram per baars. De meeste baarzen liggen qua lengte zo rond de 48,49 en 50cm!, vang je er één van 45 cm word deze geclassificeerd als kleintje. Bizar eigenlijk!! Begin Februari zijn de baarzen nog lang niet op zijn dikst maar er komen toch echt al heuse varkentjes bij ons naar boven.

Werkelijk prachtig gekleurd, puntgaaf en beresterk!! De baarzen van Perchzilla welke schijnbaar pas een jaar of acht a negen present zijn hebben het gezien hun formaat duidelijk naar hun zin. Het is trouwens ook in diezelfde periode dat de eerst snoekbaarzen zich hebben laten zien.


Johan met een dikke Spaanse baars.


Een fraai exemplaar op de Shad Teez softbait. van Westin-Fishing

Materiaal keuze

Qua materiaal verschilt het logischerwijs nauwelijks met de baars visserij zoals wij de kennen bij o.a. onze Hollandse rivieren delta. Hengels met een lengte van 190 cm tot +/- 210 cm zijn voor vanuit de kayak ideaal. Enigszins zachte hengels maar tevens met genoeg body om ook de aanwezige snoekbaars te kunnen haken hebben bij ons de voorkeur. Waarbij wij kiezen voor hengels zoals de Westin W6 Finesse TC met zijn werpgewicht van 5 - 15 gram en de iets zwaardere 7- 21 gram.

Ondanks zijn TC benaming (Texas / Carolina) zijn deze hengels tevens perfect voor de werpende visserij met lichte loodkopjes tot en met 10 gram. Een molentje uit de 2000 a 2500 reeks gevuld met een gevlochten lijn van om en de nabij 10/100 van bijvoorbeeld Momoi Ryujin welke lekker zacht is en perfect werpt werkt uitstekend.

Het enigste verschil met Nederland is de Fluorocarbon leader welke wij op Perchzilla gebruiken. Op Perchzilla zit de enkele aanwezige snoek begin Februari op diep water (15 meter)  rondom de scholen met aasvis. Zodat wij in het heldere water rondom de structuren met een fluorocarbon leader van 20/100 aan de slag gaan en in combinatie met een klein speldje om eventueel snel van kunstaas te kunnen wisselen.


De meest succesvolle softbaits tijdens onze trip. De legendarische Shad Teez van Westin-Fishing

Een aanrader voor wie van natuur en dikke baarzen houd

Perchzilla is zeker te weten een locatie waar wij graag nog eens naar willen terugkeren. Naast de prachtige en tevens uitdagende visserij door de grote diversiteit aan mogelijke stekken en super mooie baarzen en is het vooral ook een waanzinnig mooi gebied waar je echt kunt genieten van de natuur.

Heerlijk relaxed vanuit een kayak vissend zonder onnatuurlijk omgevingsgeluid genietend van de Spaanse zon is ons uitstekend bevallen. Al hebben we ook ons portie aan regen, wind en kou gekregen maar blijven vooral de zonnige periodes en de prachtige baarzen ons het meeste bij.


Perchzilla een water waar we graag nog eens terug naar willen keren.
 

Met vriendelijke groet,

Daniël van der Post

Heeft U nog een vraag of opmerking omtrent dit artikel of een vraag over het vissen vanuit een kayak dan kunt U altijd een email sturen naar info@danielsfishingexperience.com of een kijkje nemen op mijn website.