image description

De heilige graal voor Perca Fluviatilis Deel 1

Onder baars vissers word dit meer weleens aangestipt als de heilige graal voor Perca Fluviatilis een mythisch water welke zijn naam en faam tot diep in Europa doet rond zoemen. Ergens verborgen tussen de Spaanse bergen ver weg van ons koude kikkerlandje.

Het is precies zo’n bucketlist dingetje, en een locatie waar je de verhalen van kent maar nog nooit bent geweest zo’n water waarvan vele vissers zullen zeggen; Ah ja daar zou ik nog eens graag naar toe willen.


In het Noordwesten van Spanje verstopt tussen de bergen ligt het mythische meer.

Hoe een hersenspinsel een avontuur wordt

Samen met buddy Johan van Kooten welke tevens al vele jaren mijn vaste Hobie Kayak dealer is waren we gezellig aan het kletsen over de telefoon toen zomaar het baars vissen in Spanje ter sprake kwam.

Nou zegt Johan dan gaan we toch gewoon iets plannen en regelen voor om en nabij de maand Februari. (komt het beste uit voor Johan zijn bedrijf) Zo gezegd zo gedaan, waarbij we via de email contact hebben gemaakt met het kayak verhuurbedrijf Perchzilla.

Naast de huur van kayaks zit hier tevens gelijk de accommodatie bij betrokken ideaal natuurlijk echter wilden wij vanuit onze eigen Hobie kayaks vissen en niet op de daar aanwezige kayaks van het merk Native. De Native kayaks zijn op zich prima, maar leggen het qua snelheid en afstanden toch af tegen onze eigen Hobie kayaks.

Komt bij dat we op onze eigen kayaks alles precies zo hebben georganiseerd zoals wij het graag willen hebben. (Fishfinder , hengelsteun, camera steun etc.) Nu blijkt dat volgens de uitbater van Perchzilla echt een No Go te zijn om je eigen kayak mee te nemen.

Waarbij we hun standpunt commercieel gezien wel begrijpen, en wij bij onszelf denken, ok prima dan gaan we op zoek naar een ander water waar we wel met ons eigen materiaal kunnen rondvaren.


Onze Spaanse amigo Igor Azevedo welke we zeer dankbaar zijn.

Een onverwachte wending voor de Perchzilla Trip

Door mijn jarenlange deelnames aan internationale kayak wedstrijden kom je vanzelf sprekend in contact met vele andere (buitenlandse) kayak vissers, zodoende heb ik mijn Spaanse maatje Igor Azevedo via social media benaderd of we niet samen met hem ergens kunnen vissen op baars.

Igor is net als wij een zeer fanatiek kayak visser welke graag op o.a grote baars vist echter weten wij niet dat hij toevalligerwijs veel op het Perchzilla meer vist. Daar komen we eigenlijk pas achter als we al in een vergevorderd stadium zitten van het daadwerkelijk plannen van onze gezamenlijke vakantie.

Grappig hoe zulke situaties ontstaan waarbij het volledig aan Igor te danken is dat we dan toch op Perchzilla kunnen vissen én met onze eigen kayaks.

Naast de benodigde vergunningen voor zowel de kayak als de vislicentie (welke niet online zijn aan te vragen) en waar een heuse Spaanse papierwinkel aan vast kleeft met de nodige stempels van de gemeentebeambte heeft Igor ook nog eens degene ingelicht welke de controles uitvoert in dat gebied.

Zodat het alom bekend is dat er twee Nederlanders rondvaren op dit fameuze water welke dan ook nog eens aan alle regeltjes voldoen.


Igor met een prachtige dikke baars


Werpend met een 5 grammertje op een Shad Teez Slim van 10 cm leverde deze prachtige baars op.

Perchzilla meer

Het Perchzilla meer is een werkelijk schitterend water gelegen in een bergachtig landschap met prachtige natuurlijke oevers, talloze eilandjes en rondom uitzichten waar een mens zonder meer blij van word.

De echte naam van dit mysterieuze water is natuurlijk niet Perchzilla, waarbij menig (baars)visser het misschien wel eens heeft gegoogeld en dan tot de conclusie komt dat Perchzilla niet bestaat. Zulk soort details draagt zeker bij aan het geheimzinnige karakter dat aan deze locatie hangt plus natuurlijk het formaat van de baarzen.

Perchzilla is een geen natuurlijk meer, nee het is sinds +/- 70 jaar een reservoir waar drinkwater aan word onttrokken, waarbij de waterstand enigszins wordt gereguleerd. Het bestaat uit een voornamelijk harde bodem soms vlak maar ook met vele taluds en ruwere stukken met meer stenen.

Tevens zijn er oude onderwater staande huizen en verdwaalde bomen te vinden waarvan de laatste ideaal zijn om je kunstaas aan te parkeren… Dat geheimzinnige, mysterieuze karakter is iets wat deze jongen graag in stand houd. Niet alleen voor het mystieke deel maar ook doordat wij wel inzien dat dit meer gevoelig is/kan zijn voor verandering.


Het Perchzilla meer tijdens de vroege ochtend uurtjes.

(foto 6 P1070823(1)  tekst :
Er zit een mooi bestand aan roofvis op het Perchzilla meer.

Alleen kayaks zijn toegestaan

Denk dat het mede daarom qua regelgeving zo is geregeld dat er alleen kayaks zijn toegestaan als vaartuig om vanuit te vissen, motorboten en bellyboten in het algemeen zijn verboden vaartuigen op het  Perchzilla meer. Afgezien van de kleine rib mét motor van het kayak verhuurbedrijf Perchzilla zal je er alleen zeilboten tegenkomen.

Perchzilla is groot maar tegelijkertijd ook weer niet zo heel groot waarbij er nu, gezien de diversiteit aan (aas)vis een mooie balans aanwezig lijkt te zijn en qua vangsten is baars de hoofdmoot maar er zitten ook mooie snoekbaarzen en zelfs enkele dikke snoeken. Het water is tijdens ons avontuur begin Februari kraakhelder en lichtbruin van kleur met doorzichten van anderhalf tot aan wel drie meter!


Dankzij het kraakheldere water zijn de baarzen van Perchzilla prachtig gekleurd.

Zoeken naar de baarzen 

Zoals bij vele populaire visgebieden het geval is vormt Perchzilla daarin geen uitzondering op, is dat de visserij zeker niet gemakkelijk is en er dient serieus gewerkt te worden waarbij aaspresentatie, kunstaas, stek kennis en de periode van het jaar cruciale factoren zijn. Igor zijn aanwezigheid is voor ons natuurlijk goud waard als het om al die aspecten gaat.

Waarbij Igor aangeeft dat de visserij in April soms bijna te makkelijk is daar de baars dan voornamelijk bijt uit agressie om zijn (paai)territorium te verdedigen.  Echter in de winter periode waarin wij ons bevinden (begin februari) is het zeker geen eenvoudige visserij wanneer de baars aanbijt om zich te voeden.

Kunstaas met natuurlijke kleuren welke zo dicht mogelijk overeenkomen bij de prooi waar de baars zich mee voed hebben absoluut de voorkeur. Die natuurlijke aassoorten bestaan vooral uit krabbetjes/kreeftjes en aasvis zoals kleine alvertjes en kleine baars.


Schitterende hoog gebouwde Spaanse baars.

Binnenkort deel 2

Met vriendelijke groet,

Daniël van der Post

Heeft U nog een vraag of opmerking omtrent dit artikel of een vraag over het vissen vanuit een kayak dan kunt U altijd een email sturen naar info@danielsfishingexperience.com of een kijkje nemen op mijn website.