D.A.M. en de toekomst

D.A.M. en de toekomst

Door Berthil Bos

Dit bedrijf uit Duitsland is sinds mensenheugenis een speler op de hengelsportmarkt. Al in 1933 produceerde D.A.M. (Deutsche Angelgeräte Manufaktur) zijn eerste kunstaasjes. Al snel volgden ook werpmolens en andere hengelsportbenodigdheden, zoals de overbekende D.A.M. nylon vislijnen.


Showroom DAM Nederland; ruim, overzichtelijk en boordevol hengelsportartikelen.

De kwaliteit is altijd hoog in het vaandel gehouden, zoals het bij de Duitse grondigheid hoort. Het pakket aan hengelsportartikelen is inmiddels enorm als we de nieuwe catalogus voor 2013 doorbladeren. Een dik boekwerk van meer dan 300 bladzijden begint zo langzamerhand op een hengelsportbijbel te lijken.

Ook het aanbod aan roofvisartikelen, waar ik vooral interesse voor heb, is verrassend groot. Toch is D.A.M. in mijn ogen, na de kunstaasexplosie in de jaren negentig, enigszins ondergesneeuwd op roofvisgebied door de komst van vooral Amerikaans en Japans roofvismateriaal. Daar gaat volgens Erwin Adelaar van D.A.M. Nederland veranderen en gaat dit merk een inhaalslag maken waar velen versteld van zullen staan.

Om D.A.M. op roofvisgebied een nieuw en modern uiterlijk te geven, is er besloten om het gehele roofvispakket op de markt te brengen onder de dynamische naam EFFZETT. Het EFFZETT-pakket omvat in de catalogus een dikke 40 bladzijden vol spinners, pluggen, jerkbaits, swimmbaits en allerlei rubbercreaties. Maar dat is nog niet alles, want ook de hulpmiddelen zoals bijvoorbeeld loodkoppen, dropshothaken, onderlijnen, doodaasattributen en nog vele andere materialen, maken dit pakket compleet.


EFFZETT, het nieuwe roofvislogo van D.A.M.

Op het gebied van de meervalvisserij kan D.A.M. veel voor de hengelsport betekenen. Vanuit het Duitse is er veel ervaring met deze bonk spieren, zodat dit nu ook in ons land toegepast kan worden, waar de meerval al op veel water aanwezig is. Met de toepasselijke naam MAD CAT voor dit pakket, gaat deze vis van de toekomst in Nederland, een onzekere toekomst tegemoet.


Ook de meerval heeft zijn eigen afdeling bij D.A.M.

Om het product D.A.M. op een goede manier op de markt te zetten, heeft men Total Fishing gevraagd om hierbij te helpen. Niet om alles maar als zoete koek aan te nemen, maar kritisch en praktijkgericht de producten in de gaten te houden. Hieruit blijkt dat men in Apeldoorn, waar de Nederlandse vestiging zich bevindt, vol zelfvertrouwen de toekomst tegemoet ziet. Wij als Total Fishing zullen hierdoor regelmatig de diverse D.A.M./EFFZETT in de praktijk gaan testen om zodoende de roofvissers van goede informatie te voorzien.

Bij aankomst worden we allervriendelijkst welkom geheten door Erwin Adelaar die ons bevlogen uitleg geeft over het gigantische aanbood aan D.A.M.-artikelen. Ik beperk mij tot het, zoals jullie weten, roofvisgebeuren. Het totaalpakket aan hengelspullen dat je kunt gebruiken voor de roofvisserij is zo groot dat ik een kleine selectie heb gemaakt waaraan je kunt zien dat D.A.M. weer vol vertrouwen naar de toekomst kijkt.

Op het gebied van werpmolens hoef je dit merk niets meer te leren, omdat het sinds 1937 een naam is op molengebied. De Quick-molens van D.A.M zijn er in vele soorten en maten en blinken uit in de prijs/kwaliteitsverhouding. Van de exclusieve Quick 1000-4000 FD en de Quick ROYAL serie, tot aan de uiterst populaire Quick Camaro in de zeer voordelige prijsklasse, D.A.M. levert kwaliteit.


De Quick Royal in volle glorie.


De Quick 1000/2000/3000/4000 is een collectoritem geworden.


De Quick CAMARO is een betrouwbare laaggeprijsde vismaat.

Tijdens het rondsnuffelen bij de wandrekken vol kunstaas kwam ik voor mij een oude bekende tegen. Een Swimmbait met de naam EFFZETT POWER STRIKER. Dit langzaam zinkend kunstaasje van ca. 15 cm. lang, is al geruime tijd één van mijn favorieten als het gaat om de visserij in ondiep water zoals polders en stadswater. Je kunt hem jerkend uiterst langzaam presenteren en af en toe stil laten vallen waarbij hij even blijft hangen.


De POWER STRIKER heeft zich in de praktijk al bewezen als een vanger.

Eigenlijk was ik helemaal vergeten dat dit toppertje door D.A.M. op de markt is gebracht, maar dat geeft mij wel direct het vertrouwen dat ook andere aasjes interessant kunnen zijn. In een waterbak kon ik mijn gang gaan en drie kunstaasjes gaven mij een goed gevoel door hun eigenzinnige actie, zonder dat we ze in de praktijk uitgetest hebben, maar dat gaat zeker gebeuren.

Eén daarvan is de EFFZETT VIPER. Deze meervoudig gedeelde plug heeft een slangachtige actie als je hem gewoon binnenvist. Ga je er mee spelen door te jerken of te twitchen, dan wordt de actie onvoorspelbaar en daagt het iedere rover extra uit. Het is een drijvende plug van ca. 13,5 cm. die tot max. 1,5 m. diep duikt.


De VIPER heeft een geweldige actie en kan op diverse manieren gevist worden.

De driedelige EFFZETT INDIAN WOBBLER is ook een plugje waar ik op kleinschalig water veel van verwacht. Met zijn 11 cm., klein van stuk, maar door zijn actie niet te missen. Dit is nu net een plugje die de snoek, snoekbaars of baars niet elke dag voorbij ziet komen.


Alles is anders aan de INDIAN WOBBLER.

De EFFZETT FINESSE FATTY is ook een dergelijk plugje met een actie die niet alledaags is. Het achterlijf is wat dikker dan de rest en dat resulteert in een ‘kittige’ actie tijdens het binnenvissen waarbij het achterlijf steeds van links naar rechts slaat. De ingebouwde kogeltjes worden hierdoor goed geactiveerd en zijn duidelijk hoorbaar.


FINESSE FATTY; de baars en roofblei krijgen het moeilijk komend jaar.

We gaan de komende tijd eens goed bezig met het vernieuwde D.A.M. en hopen dat er veel nieuwe en innovatieve producten bij komen die jullie helpen bij onze spannende hobby!

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Gezien bij ...
Willem Moorman -
image description
Flyfair the world of fly fishing
Willem Moorman -
image description
Ed Stoop, bedankt
Marc Borst -