Lucky Luc op Langeland mei 2014 (deel 1)

Lucky Luc op Langeland mei 2014 (deel 1)   

 
Na enige jaren verder weg te zijn geweest hadden Yvonne en ik nu weer onze zinnen gezet op een heerlijke visvakantie op het eiland Langeland in Denemarken. Een werkelijk prachtige visbestemming met alle mogelijkheden van dien. 
 
Vanaf ons huis in de kop van Noord-Holland is deze bestemming in een kleine 10 uur te bereiken. Welgeteld 838 km op de teller van de auto dus goed te doen binnen een dag. En dat is wel zo lekker voor de psyche. 
 
We reden om 04.00 uur weg dus dan ben je in de middag (inclusief rustpauzes) rond een uur of twee op de plaats van bestemming. Je kunt rustig inchecken en als je wat hersteld bent van de reis eventueel meteen in de avond een vissessie inplannen. 
 
Dit keer hadden we ons huisje en boot gehuurd bij Morten Jans, de eigenaar van 'Haus und Boot' op Langeland. Deze organisatie heeft 50 mooie huisjes in de verhuur en vele tientallen boten in de aanbieding in diverse prijsklassen. 
 
Bij aankomst in ons huisje te Langeland kon het met het prachtige weer eigenlijk al niet meer stuk.
 
De boten worden prima op orde gehouden door de technische man ter plaatse Rainer Vogt. Hij wordt daarin ondersteund door zijn vrouw en beide zonen. Als er wat mankeert aan de boot,  zoals bij ons even het geval was,  komen ze per boot op het water,  maar ook in de haven aangeraced om het onheil te verhelpen zodat je maar weer zo snel mogelijk kunt vissen.
 
Zaterdag is de wisseldag op Langeland. Rainer Vogt heeft het er maar druk mee. De winkel aan de haven van Bagenkop heeft alles wat u nodig heeft. Inclusief zeeaas dat wel veel duurder is dan in Nederland.
 
Met materiaal kan er altijd wat gebeuren dat weet iedere bootbezitter. En als er iets begint te piepen aan boord kun je daar maar beter naar luisteren om erger te voorkomen. Het is echt een pittige klus om alles up to date te houden. Maar Rainer en Morten doen daar hun uiterste best voor.
 
Eerst maar eens het strand achter het huisje verkennen. Daar vind je werkelijk van alles. En dat er vis gevangen wordt was wel duidelijk.
 
Dus blijf liever rustig mocht u eens pech hebben. Daarnaast moet je maar afwachten hoe je klanten met de boten omgaan en wat voor ervaring ze hebben. Dat kan nogal verschillen. 
 
Bij ons was de koelwaterafvoer verstopt van de motor bleek later. Op het water had ik het noodnummer al gebeld van Morten dat je altijd in je telefoon dient op te slaan. 
 
Morten legt alles goed uit bij de boot. Dus even goed opletten en rustig aan beginnen. 
 
Het advies was om rustig naar de haven van Bagenkop te varen waar onze boot gelegen was en daar zou Rainer en zijn zoon dan naar toe komen. Het euvel bleek zeer snel verholpen en we voeren binnen een half uurtje de haven weer uit op naar een nieuw visavontuur. 
 
Op Langeland (een langgerekt eiland, de naam zegt het al) kun je eigenlijk altijd wel vissen. Daarbij ben je wel afhankelijk van de heersende windrichting en windkracht die soms sterk kan zijn .
 
En daarna tot op het bot gemotiveerd naar de visstekken.
 
Onze uitvalshaven Bagenkop ligt aan de westkant in de zuidpunt van Langeland. Bij een harde oostenwind kun je er nog prima vissen. De visplekken liggen op korte afstand van de haven en zijn makkelijk te bereiken. 
 
Als er een harde westenwind staat kun je een boot huren of je eigen boot te water laten bij Spodsbjerg of bij Bukkemose, waar diverse goede trailerhellingen zijn om het iedereen maar zo makkelijk mogelijk te maken.
 
Het uitzicht op de prachtige kustlijn van Langeland  met zijn steile kliffen (klinten) met de daarin wonende honderden zwaluwen zijn geen straf. 
 
Rond de klinten (krijtrotsen) is het water vaak veel ondieper. Neem dus voldoende afstand met de boot vanaf de kust en let op uw dieptemeter. Driehonderd meter is een veilige afstand om onderwaterrotsen te vermijden.
 
Mijn advies is om altijd een bootje van tevoren vast te leggen want zeker in het hoogseizoen zijn er veel mensen die willen vissen. Als je pech hebt en er staat een harde zuiden- of noordenwind wordt het moeilijk met de boot. 
 
Je kunt dan kun je altijd uitwijken naar een van de schitterende kantstekken op Langeland om op platvis, gul, geep of zeeforel te vissen totdat je erbij neervalt. Een prima lokatie dus voor een visvakantie met uw vrouw of met een paar vismaten. 
 
Daar moet toch vis zitten!
 
De huisjes die Morten verhuurt zijn allemaal top en zeer ruim. Wel is het zo dat het ene wat 'doorleefder' is dan het andere. Geef even aan wat uw wensen zijn en Morten of Rainer zorgen voor een oplossing. Klik om u zelf warm te maken voor een heerlijk verblijf op Langeland op www.hausundboot.dk
 
U kunt online een huisje plus eventueel boot reserveren en daar zult u zeker geen spijt van krijgen. Het is ook zeer goed mogelijk om uw eigen boot mee te nemen op Langeland, want de mogelijkheden om hem te water te laten zijn legio. 
 
De diverse gratis trailerhellingen op bijvoorbeeld Bukkemose zijn makkelijk te bereiken. En op een paar honderd meter uit de kust zit u al volop op visrijke gronden. Er zijn ook enkele betaalde trailerhellingen zoals op Bagenkop waar u voor 40 kronen (5 euro) de boot te water kunt laten. 
 
Vergeet zeker uw visvergunning niet,  want er is regelmatig controle op en aan het water. En vergewis u van de minimummaten van de vis. Ik heb helaas een aantal vissers  gewoon minigulletjes zien meenemen omdat er filets mee naar huis genomen móeten worden.  Dat kan toch niet de bedoeling zijn van onze hengelsport en dat geeft een zeer slecht visitekaartje af aan de Deense bevolking en de reisorganisaties ter plekke.. 
 
Het piertje in de noordpunt bij Lohals is een prima stek voor platvis en geep als er een harde oostenwind staat.
 
Ik zou me schamen met die minivisjes in mijn vistas terwijl je er echt genoeg  vangt tussen de 40 en 50 centimeter. Jammer dat er niet meer wordt gecontroleerd. Maar als er controle is kun je meteen je portemonnee trekken als buitenlander en kun je je visvergunning kwijt raken en dat lijkt me niet  echt de bedoeling van een vakantie . Maar nogmaals  neem uw eigen verantwoordelijkheid hierin, en ga niet alleen voor een overvolle diepvries naar Langeland want daar is het eiland te mooi voor.
 
Om tijd te besparen ter plekke klikt u hier voor een Deense visvergunning online op en klik dan op de Engelse vertaling van het Deens.
 
Hartelijke visgroeten van Lucky Luc en Yvonne Mom