Vlieg binden, iets voor jou ? (3)

Vlieg binden, iets voor jou ? (3)

door Wim Alphenaar


Vliegbindmateriaal
Om de Red Tag te binden die getekend is, heb je nog wat meer nodig. Een aantal materialen heb ik reeds genoemd, maar ik geef toch een volledige opsomming.
- Een bruine hanenskin waarop hackles zitten.
- Pauwenfibers, die komen uit een staartveer van een pauw.
- Rode wol, liefst fluorescerend
- Bruin of zwart binddraad, vraag naar UNI-Product 8/0.
- Blanke nagellak.
- Vliegbindhaken, vraag naar Partridge L4A nummer 12

Hanenskinnen vindt je ook in de speciaalzaak. Ze zijn te koop in de prijsklasse van fl. 15,—tot fl.225,—! Voor het leren binden is de goedkoopste Indiaskin ruim voldoende. Het overige materiaal dat genoemd is behoeft vast geen uitleg.


Red Tag ouderwets, maar niet te overtreffen vlieg…

De Red Tag is een ouderwetse, maar niet te overtreffen vlieg. Alle vliegbinders kennen die vlieg en zijn vangkracht. Weet je waarom deze vlieg zo goed is? Je zal straks zien dat de Red Tag eigenlijk geen echte staart heeft, alleen maar een stukje rode wol. Dat noemen we een Tag, het woord komt uit het Engels, zoals vele aanduidingen in het vliegbinden.
Als je met een Red Tag vist leg je de vlieg als het ware op het wateroppervlak, serveren noemen we dat. Omdat de vlieg geen staartsprieten heeft, zoals dat bij veel kunstvliegen wel het geval is, zakt hij door de waterspiegel heen, omdat hij gewoon minder goed drijft. Dit noemen we een ‘verzopen vlieg’. Vis ziet daar een prooi in, een insect dat naar de oppervlakte is gekomen en daar rond dobbert.

De materiaal opgave is summier en alleen bedoeld om de Red Tag te maken. Dat geldt ook voor de gereedschappen die zijn genoemd. Als je echt in het vliegbinden raakt geïnteresseerd, bekijk dan eens het boek ‘‘Vliegbinden & Vliegvissen’. Daar staan niet alleen meer bindtechnieken in, maar ook materialen, gereedschappen en bindpatronen van kunstvliegen.


Een schooltje niets vermoedende voorns…

We gaan vliegbinden
Het is zover! Je gaat je eerste vlieg binden. Als je tenminste het materiaal hebt en de gereedschappen die nodig zijn. Dit is een belangrijk moment, maar veel belangrijker is eigenlijk het leren van de bindtechniek! Doe precies wat de instructie aangeeft.

Span een haak in de vice en zorg dat die goed vast zit. De haakpunt mag niet uit de bekken van de vice steken. Dat mag later wel, als je ervaring hebt. Door de uitstekende punt kan de binddraad namelijk beschadigen. De haaksteel moet ook in de horizontale stand staan.

In de spoelhouder is het klosje draad gezet en dit komt circa 6 cm uit het buisje. Houd nu met de duim en wijsvinger de draad vast en sla dat over de haaksteel in het midden van de haaksteel.
Wikkel nu de draad een aantal slagen in de richting van de haakbocht, over de draad die over de haaksteel hing. Om tegen te gaan dat de draad windingen kunnen draaien, lakken veel vliegbinders de wikkelingen met vliegbind- of nagellak. Laat de lak een moment drogen.


Neem nu een stuk rode wol. Leg dat op de haaksteel ca. 3 mm voor het haakoog. Zet de wol op de haaksteel met binddraad wikkelingen vast. Laat de wol een stuk achter de haakbocht uitsteken.
(wordt vervolgd)

ANDEREN LAZEN OOK

image description
De 2024 vliegvis aquarellen muurkalender
Willem Moorman -
image description
Ben u van de partij op 13 en 14 mei?
Willem Moorman -
image description
VIS TV: Vliegvissen op voorn in historisch Urk
Willem Moorman -