Wanpraktijken in onze wateren
vorige week meldde ik het trieste verhaal van zeehond Lekkie, vermoedelijk verzopen in staand want. Open ik vandaag TTF word ik meteen geconfronteerd met de bizarre aanblik van deze "vismethode". De schreeuw om het verbieden hiervan wordt alsmaar luider.
Gr. Frits
Gr. Frits
HOGE BOETES VOOR ILLEGAAL VISSEN
Drie Duitsers zijn betrapt bij het op grote schaal stropen van vis in de Maasplassen. Het drietal werd opgepakt door milieuambtenaren. Die controleren al tijden langs de Maas op illegaal vissen en camperen.
De Duitsers hadden netten met een lengte van enkele tientallen meters uitgeworpen in het water van de Asseltse Plassen. Die liggen de buurt van Roermond.Bij hun aanhouding hadden ze al ruim 250 kilo vis te pakken. De drie kregen via snelrecht een boete van ongeveer 1000 euro per persoon.
Site: Sportvisserij Nederland
Bron: ANP
ex-beroepsvisser;
Dat is gewoon het punt;tegenstrijdige belangen.
Een sportvisser wil vis vangen om allerlei redenen (waarvan sommige ook financiele en dat zijn dus geen sportvissers maar stropers.)
Een beroepsvisser vangt vis om uitsluitend financiele redenen.
Ooit(vroeger)kwam het beroep nogal nostalgisch over;zo'n man
met 'n bootje in weer en wind met fuiken bezig en wat zag dat er toch altijd mooi uit verbonden met de natuur,het vissershart spreekt,enzo.
Maar tijden veranderen,levensonderhoud werd duurder,milieueisen werden opgesteld en de van oorsprong bedoelde vangst van paling werd alsmaar minder en nu zelfs in sommige wateren verboden.
Om toch in natura 2000 gebieden te kunnen blijven vissen werd het toverbegrip 'duurzaam'gepresenteerd.
En ja, waar blijf je dan als beroepsvisser.
Je kunt nog wat inspelen op de milieueisen;het water moet weer helder worden dus vang je 'duurzaam' de brasem weg om deze drogreden.(het minimaliseren van lozingen van fosfaten blijkt later effectiever te werken,pech voor de brasem)
Dan blijkt er nog 'n oostblokmarkt voor diezelfde brasem,voorn,baars,karper en snoek;nou jawel,dat kan het beroep op 'duurzame'wijze wel leveren.
Oh ja en niet te vergeten,de snoekbaars,kun je in de restaurants presenteren als 'duurzame'haute-cuisine van eigen bodem.
Dan is er nog vraag van hengelclubs in binnen en buitenland
om visputjes te bevoorraden met vis,maakt niet uit wat,alles is goed,zolang het maar op 'duurzame'wijze gevangen word.
Nu onstond er toch een probleem;op de hectare's te bevissen wateren bleek het financieel niet meer rendabel;dus kun je onderling nog wat schuiven met de hectare's,Piet 'n beetje minder en Klaas 'n beetje meer en over de prijs worden we het wel eens.
Maar alles houd een keer op,als je meer vis weghaald dan er bijkomt.En een goede manier om dit te bereiken is bv;
Havens(overwinterplekken)ontdoen van de(paairijpe)bestanden,paaiplekken hermetisch afzetten met staandwand,in het vroege voorjaar nog schuilende vis elektrisch wegvangen,gebruik van doggertuig(er staat 'n bordje bij 'alleen voor paling svp')uitgezette lijnen etc.
Alles bij elkaar genomen is het een wonder dat er nog vis zwemt.En over'duurzaam'?Schrap dat woord maar voor toepassing
in de beroepsvisserij.
Elk gemiddeld bedrijf wat niet rendeert gaat failliet,maar het naar adem snakkende beroepsvisserij'bedrijf' doet er alles aan om te overleven en daarbij worden de mazen van de wet steeds ruimer genomen.
Ja lachen (janken) ton.
Maar wie houd nu wie voor de gek.
Er is wel weer over nagedacht.
Kunnen ze toch mooi weer subsidie aanvragen.
En die amtenaren trappen er toch wel weer in.
vgr JdB
ach ja,je plakt er 'n stikker op en je overdekt het geheel met 'n leuk,smeuig verhaaltje waarbij de nostalgie weer de boventoon voert aangepast aan de moderne tijd (duurzaam)en je kunt weer verder met waar je mee bezig was nl.decimeren van de al reeds schaarse visbestanden alleen maar om het laatste financieel gewin te behalen.Tot aan de laatste vis.Wie klaar is kan het licht uitdoen.
Beste TonF,
Ik heb hier feitelijk niets aan toe te voegen.
Gelukkig kunnen sommige mensen nog wel normaal discuseren of hun mening ventileren en zijn reacties zoals ik ze hier wel vaker ziet totaal overbodig,nietszeggend,van zeer laag niveau en waarschijnlijk van mensen(getuige het niveau) die het zelf niet zo nauw nemen.
En....ach,ik laat het hier maar bij.
Met vriendelijke groet,
Beroepsvisser
Kan Ton F niet helemaal ongelijk geven. Wat dacht je van het keurmerk 'waddengoud' dat o.a. wordt toegekend aan duurzaam gevangen snoekbaars uit het amstelmeer. Het amstelmeer is vakkundig gesloopt door de meerdere beroepsvissers die erop zitten. In ieder geval voor de roofvisserij volledig oninteressant. De mensen achter dit keurmerk moeten zich heel diep schamen. De beroepsvisser neem ik het niet kwalijk die grijpt zijn kans en terecht!
Jammerlijk genoeg zijn deze praktijken steeds meer weer de orde van de dag terwijl we met z'n allen nu net zo goed op weg waren!
Komt er gelijk weer iemand die vrolijk 74 beroepsvissers vergunning verleent voor deze idioterie!
Kunnen deze gasten mooi weer ongestraft die prachtige onderwatertuin kaal plukken!
Wat er eventueel herstellende was wordt gelijk weer compleet verziekt! hopelijk gaat politiek Den Haag ons sportvissers nu eindelijk eens serieus nemen want dit kan zo niet langer!
Ik zag laatst bij ons op de markt in het schap ook alweer twee hoogdrachtige snoekdames liggen!(in het gesloten seizoen nog wel).
Ik hou sindsdien de visboeren hier nauwlettend in de gaten en bij het minste geringste gaan ze wat mij betreft voor gaas!
m.v.g. Alex Wassink
KORT GEDING VISRECHTEN RIJN EN WAAL
NIJMEGEN - 20 juli aanstaande dient een kort geding in de rechtbank van Zutphen tegen beroepsvisser Komen uit Terwolde. Het gaat om door Komen onterecht geclaimde visrechten, aldus HSV De Zeelt uit Kekerdom en beroepsvisser Van de Zanden uit Lith.
De firma Frans Komen & ZN. Visserijen claimt volgens hen onterecht visrechten te hebben op de Kaliwaal en een Duits gedeelte van de Rijn. Komen vist in die gebieden en verkoopt vergunningen aan sportvissers. Dat terwijl De Zeelt en Van der Zanden hetzelfde deel van de Rijn pachten van de staat. En De Zeelt de Kaliwaal huurt van Staatsbosbeheer.
Advocaat Lohman van de eisende partijen: "Komen zou voor het Duitse gedeelte van de Rijn alleen al zo'n honderd tot tweehonderd vergunningen hebben verkocht voor 50 euro. Dat betekent 5.000 tot 10.000 euro per jaar."
Op nog meer delen van de Waal en Rijn lopen disputen over de visrechten met Komen. Zo was er eerder een kort geding van de Erven van Verschuer, de baron van Leur, tegen beroepsvisser Komen over visrechten.
Bron, Sportvisserij Nederland