Vis roken (2 problemen)
Hallo

ik ben gister met mijn zoon aan het makreelvissen geweest, 60 gevangen en koelbox met ijs mee genomen. Tot zover niets aan de hand, alleen de grote van de makreel, ze waren aan de kleine kant. Nou ja, beter iets als niets, zeg maar. Alleen tijdens het roken barste een groot aantal makrelen uit elkaar. Uiteindelijk smaak goed. alleen door de gebartse vellen oogde het wat minder. Maar wel super lekker. bereidingswijzijze. in de koeling ongveer 4.5 uur in zout water gezouten. op 10 liter water een makreel laten drijven. daarna ongeveer 15 minuten laten drogen, (wanneer de makrelen elkaar raakte, plakte ze meteen vast). toen in ruim een uur gerookt. smaak voor de kleine was goed, voor de grote wat aa de flauwe kant.. mijn probleem....... waarom barst de vis uit elkaar?? wel lekker maar niet mooi.

Avast bedankt

Willem Corte Nijverdal
Willem Corte, Nijverdal, 13/08/2009

REAGEER

Gravatar
rob
.

Willem

om te beginnen hoeft makreel niet in zout water het is al een zoutwater vis . maar als je van wat meer zout houd kan het wel grote langer dan kleintjes gebruik dan een half kilo zout op 10 liter water je kan ook aan de rauwe vis proeven of het goed is

als je de vis hebt schoon gemaakt en uit hebt gewassen laat de makreel dan min maal een 45 min drogen aan de lucht .

als je de makrelen in de rookton plaatst niet te dicht op elkaar

want als de vis gaar wordt gaat de buik open staan (klapbuik)en dat betekend dat de vis gaar is

stook je rook ton niet te heet. en de vlammen niet te hoog anders heb je de kans dat je vis verbrand en de vis en te snel gaar wordt.

zorg er voor dat als de vis gaar is dat GEEN vlammen meer hebt het vuurtje moet smeulen BLIJF altijd bij je rookton tijdens het roken doof iedere vlam

het roken van vis vlees kip of kaas
leer je niet in een uurtje

als je gaat roken meen de tijd heb geen haast

ik rook zelf al ruim 25 jaar en bij mij gaat ook nog wel eens wat mis

suc 6
groeten Rob




  • 14 years and 8 months geleden
Gravatar
chris
.

Hoi,
Koop eens het boekje #rook jij of rook ik#Daar vind je alles in terug ook de hoeveelheid water/zout+de duur dat ze erin moeten liggen.Normaal is het zo dat je per kilo vis een liter water nodig hebt en je moet ze veel langer laten drogen.
mvg
chris

  • 14 years and 8 months geleden
Gravatar
ron
.

het belangrijkste voor makreel is het drogen van de vis, hij moet aan de buitenkant echt droog zijn. Als ze zo uit het water een uur te drogen hebben gehangen is het echt tekort, beschermd tegen insecten goed laten drogen in de wind.

  • 14 years and 8 months geleden
Gravatar
Willem Corte
.

Hallo allemaal,

Bedankt voor jullie reacties, ik heb gelukkig geen ,last van vlammen in de ton, ik heb een gasbrander onder de ton. Twee kamers zeg maar. Gelukkig heb ik er eerst maat 20 gerookt die inmiddels door de buurt en familie op zijn gegeten.
Ik kijk wel een beetje raar op dat je zoutwatervis niet hoeft te zouten. Smaak was prima dus daar ligt het gelukkig niet aan.

Oke nogmaals bedankt.

  • 14 years and 8 months geleden
Gravatar
.

makreel moet je wel degelijk pekelen!! goed drogen voor het garen/roken is wel een vereiste.
Suc6

  • 14 years and 8 months geleden
Gravatar
fw
.

Ieder jaar gaan we met vrienden 1 dag de zee op voor makreel, en dat den we als zo'n 15 jaar. En ieder jaar roken we de gevangen makrelen bij mij in de tuin. Gaat altijd prima, zowel smaak als uiterlijk. Ik zout de makrelen al tijdend de terugreis op de boot door 1 voor 1 een beetje zout in de buikholte te wrijven en beetje buiten om, en thuis (ca 3 uren later) spoel het out er weer af. Ik laat ze kort drogen en nog even in de ton boven het vuur droogwalmen met de deksel er af. Ik heb maar 1 x gehad dat ze allemaal krom en uit hun vel gescheurd waren en dat was toen de ton ongemerkt te heet werd. Ik laat ze namelijk eerst ca 15 minuten garen boven het houtvuurtje (gekloofde houtblokken) en daarna ca 45 minuten roken door dat vuur af te dekken met houtspanen. In die 45 min rookfase moet de temperatuur naar beneden. Het is misgegaan toen in die rookfase ongemerkt het vuur weer is opgelaaid. Normaal zit ik bij de ton en merk ik dat meteen, dan gaat er een schep extra spanen op(heb een 200 liter oliedrum met temperatuurmeter) maar het was plots hevig gaan regenen en onweren dus we zaten op afstand onder het afdak te koekeloeren. Kortom, ik schat in dat jouw ton te heet is geweest. Pekelen (dus nat zouten) en langer drogen is nog beter maar kost meer tijd, en zoals wij het doen gaat iedereen dezelfde avond na het vissen met een paar lekkere zelfgevangen gerookte makrelen naar huis. Succes de volgende keer.

  • 14 years and 8 months geleden