Snoekbaars Gooimeer mee naar huis.
We waren afgelopen vrijdag mijn maat z'n nieuwe boot aan het uitproberen op het Gooimeer. Samen precies tien visjes gevangen op ca. 10 m. Niet veel, wel een leuke dag.
We kwamen samen terug met twee andere vissers die vertelden dat ze op grote vis hadden gevist met dood aas op 20 meter. Op onze vraag hoe de vis dan boven kwam en of je ze nog terug kon zetten, reageerden ze met dat dat prima ging met langzame dril. Even later lieten ze (een deel?) van hun vangst zien : een jute zak met ca10 70plussers. Prachtige vissen maar hartstikke dood en een met de zwemblaas uit de bek. Voor eigen consumptie zeiden ze. Het kan natuurlijk. Maar je wordt er toch echt niet vrolijk van.
Jan van Westerop, Weesp, 19/10/2008

REAGEER

Gravatar
Piet
.

Gevoelsmatig worden er in Friesland gemiddeld m.i. grotere vissen gevangen dan elders en dat terwijl hier een maximum meeneemlimiet is vastgelegd op 5 snoekbaarzen per persoon per dag en daarbij hebben de vissers alhier grotendeels geen catch en release mentaliteit.

Wie zou dit enigzins kunnen of willen verklaren?

  • 15 years and 6 months geleden
Gravatar
Lolke Folkertsma
.

Piet,

Mijn idee is dat dit verschil veel te maken heeft met het verschil in water(types). In Friesland hebben we te maken met een uitgebreid vaak (ondiep) merengebied met daartussen en omheen vele vaarten en kanalen. Daarentegen heb je buiten Friesland regelmatig te maken met grote meren met grote variatie in waterdiepte en diepe kanalen. Al van oudsher (toen ik een jaar of 12 was belaagde ik de snoekbaarzen al op o.a. het Slotermeer)vang je hier in Friesland op de meren weinig tot geen ondermaatse snoekbaars, terwijl ze er toch echt wel zijn in Friesland (maar niet op de vele ondiepe meren?) de jaren erop is er immers nog steeds sprake van een goede snoekbaarsstand met een evenredige opbouw van jaarklassen. Gezien er zodoende in Friesland vele uren gevist wordt op snoekbaars op de ondiepe meren wordt er in die uren weinig ondermaatse vis gevangen. Vooral nu we als snoekbaarsvissers (vooral in Friesland met haar vele ondiepe meren) onze tol moeten betalen voor de KRW zal met name in 1e instantie de kleine en ondermaatse snoekbaars de ondiepere en heldere gedeeltes van wateren of gedeeltes van wateren mijden. Op wateren als Gooimeer en Noordzeekanaal en vergelijkbare wateren heeft de KRW veel minder invloed en op dit soort wateren kunnen dan ook de kleinere vissen met regelmaat gevangen worden. Het vreemde hierbij is wel dat diepte in het viswater volgens onderzoek meer grote(re) vis zou moeten opleveren, waarschijnlijk worden deze dan niet gevangen omdat teveel klein grut het aangeboden aas als eerste te pakken heeft.

  • 15 years and 6 months geleden
Gravatar
Max
.

Wat ik uit deze discussie opmaak is dat een aantal mensen jaloers zijn omdat ze zelf geen grote snoekbaars vangen.
Wees blij dat de grote soms ook nog gevangen worden,is nl. beter voor je bestand.
En...... gelukkig zijn er ook nog verstandige mensen die reageren anders zou dit wederom een niveauloze discussie geworden zijn.
En nogmaals:**** de KRW

  • 15 years and 6 months geleden
Gravatar
Piet
.

Louis, helder uiteengezet. Maar toch vreemd dat op de voorheen gebruikelijke plaatsen door velen minder dikke vissen worden gevangen en dat is m.i. niet alleen te wijten aan de vistechnieken!

Lolke, grotendeels kan ik je volgen.
Ik heb het gevoel dat de kleinere vissen meer zwerven al dan niet in grotere groepen en dus minder dan 60+ snoekbaarzen aan hotspots, waar veelal wordt gevist, gehecht zijn op deze ondiepere wateren.

Daarentegen ben ik ook van mening dat hengelaars visbestanden onder de momenteel geldende meeneemlieten nooit kapot kunnen worden gevist. Langzaamaan zie je, zoals jij ook beschrijft, steeds meer vis terugkomt op oude al lang vergeten paaigronden en dat terwijl in Friesland over het algemeen geen C&R mentaliteit heerst. Dit is naar mijn mening grotendeels te wijten aan het grondig aanpakken van de warnetstropers.

De kleine snoekbaars en kleine spiering (eerste weken) zullen procentueel vaker het loodje leggen door het helderder worden van het water (neg. fototaxis). Warmere voorjaren, meer inlaten helder ijsselmeer water, ten tijde nog geen algengroei en KRW zijn hier m.i. debet aan.

Op den duur zal het totale snoekbaarsbestand meer en meer onder druk komen te staan doordat de nutrientennihilering meer en meer zijn uitwerking zal laten botvieren. Wateren met verminderde hoeveelheden voedsel zullen minder toppredatoren kunnen herbergen en meer doorzicht zal een duidelijke verschuiving van toppredatoren teweegbrengen (jachtstrategie).

  • 15 years and 6 months geleden