‘‘Hoop voor palingvissers’’
Paling die in kwekerijen is opgegroeid en na enkele maanden in het buitenwater wordt uitgezet, weet zich prima te redden. De slanke vissoort is de laatste jaren aan het uitsterven om onbekende reden. Daarom subsidieerde het ministerie van Landbouw het onderzoek.
Ja je leest het goed,Onbekende Reden!
hier het volledige artikel:
http://visserijnieuws.punt.nl/?id=542101&r=1&tbl_archief=&
Ja je leest het goed,Onbekende Reden!
hier het volledige artikel:
http://visserijnieuws.punt.nl/?id=542101&r=1&tbl_archief=&
Beste Beroepsvisser, wat is dat toch in het brein van jou en je voormalige collega´s?
Je bent op mij altijd overgekomen als een intelligente vent, maar als het over het voortbestaan van de aal gaat dan treedt er kennelijk een blokkering op in je grijze massa.
Als de aal gered moet worden, en dan liefst op zo kort mogelijke termijn, dan moet toch voorop staan dat er 100% zekerheid bestaat dat een maximaal aantal ouderdieren aan de voortplanting kan deelnemen. Zolang niet zeker is dat uit zuidelijke glasaal afkomstige schieralen de Sargassozee terug kunnen vinden, moet je gewoon glasalen laten zitten waar ze zitten en ter plekke hun overlevingskans vergroten. Op de manier waarop de palingsector nu bezig is maken ze niet alleen het potentiele zuidelijke palingbestand kleiner, ze verschaffen zich er ook een excuus mee om ons eigen natuurlijke paaipotentieel te blijven bevissen (lees: te verkleinen).
Ik zou dat nu niet bepaald “goed bezig zijn” willen noemen. Termen als kortzichtig of misschien zelfs crimineel zouden eerder op hun plaats zijn.
Vriendelijke groet
Fuut
In het kader van deze discussie wil ik graag wijzen op hetgeen te lezen is achter de link http://visserijnieuws.punt.nl/?id=543325&r=1&tbl;_archief=&
Het lijkt natuurlijk allemaal héél mooi waar ze in Volendam mee bezig zijn. Ze beweren zelfs dat ze de palingstand willen verbeteren. Nu zal de binnenlandse palingstand er tijdelijk wel door opgekrikt gaan worden, maar het lijkt onwaarschijnlijk dat die reageerbuispalingen t.z.t. de Sargassozee kunnen vinden. Die route kan er niet met de injectiespuit ingeprogrammeerd worden. Helaas zal de zodanig opgekrikte palingstand betekenen dat er wel weer intensiever gevist gaat worden. Met het opvissen van die gekweekte palingen zal echter ook het laatste restje wilde palingen meegevangen worden. Het bestand wilde palingen zal zo nog verder worden gedecimeerd en dichter bij de fatale grens van uitsterving worden gebracht, zo die grens al niet is overschreden.
Op de langere termijn zullen we het dan moeten doen met alleen maar laboratoriumpalingen.
Is dat wat we moeten willen? Ik denk het niet.
Die Volendammers pretenderen het goed met de paling voor te hebben. Ze werken echter op commerciële basis. Hun doel is om zo veel mogelijk jonge (glas)aal te verkopen. Hun klanten zijn beroepsvissers (en misschien een paar waterbeheerders),d ie de laboratoriumpalingen in het buitenwater willen uitzetten. Dat laatste zou juist onder geen beding toelaten mogen worden. Laboratoriumaal mag niet met de wilde paling vermengd worden. Hooguit kieperen ze er t.z.t. een stel over de dijk, daar kunnen ze zich in de pers leuk mee profileren en bij de zich alles wijs latende politici meer subsidie lospeuteren (ten koste van mijn belastingcenten §#$%&%##!), maar het draagt nul komma nul bij aan het herstel van de wilde paling Integendeel zelfs, het is een regelrechte bedreiging.
Als de wilde paling echt gered moet worden dan is er een beleid nodig dat is gebaseerd op een visie voor de lange termijn. Helaas hebben onze beleidsmakers door de jaren heen bewezen daar niet over te beschikken. Kortzichtigheid is telkens weer de norm gebleken. Ik hou mijn hart dan ook vast voor de toekomst.
Als enige mogelijkheid zie ik nog dat organisaties, die het wel goed voor hebben met de wilde aal, via de rechter kunnen voorkomen dat die kunstmatige palingen in de natuur worden uitgezet. Die beesten horen daar niet!!
Vriendelijke groet
Fuut
hoi fuut.
wat jij aanhaalt over het ,,kweken''
van aal heeft veel nadelen voor de natuur.
ik weet niet of je de problemen kan herineren met de zalm die los brak uit de kwekerijen en zich ging vermeerderen met de wilde zalm.
daar zijn hele rivieren vergiftigd door de staat om de kweek zalm uit te roeien die er voorzorgde dat de wilde zalm vervormingen kreeg door kruising en de ziekte gevoeligheid van de wilde zalm enorm toenam.
door die ziekte gevoeligheid dreigde zelfs de wild zalm uit te sterven.
dit gevaar loerd hier natuurlijk ook voor de wild aal als die gaat kruizen met de kweek aal.
ook ligt het bij de kook mogelijk om met het kweek aan het DNA te sleutelen met alle nadelen voor de wilde stam.
kweken van aal prima, maar dan in gesloten systemen waar geen uitbraak van vis mogelijk is naar het open water en geen gebruik maken van wilde gevangen glas aal.
en help de wilde aal door goede migratie systemen en stoppen met de visserij in het binnen water.
dit is volgens mij de mannier om de aal te redden.
maar daar heb ik mij in dit artiekel al eerder uitgesproken.
groeten Jan
Fuut heeft hier zeker een punt.
Zodra ze er in Nederland in slagen om de aal succesvol te vermeerderen, zal de regering een uitzetstop van aal moeten uitvaardigen, aangezien het dan onmogelijk wordt om te traceren waar de glasaal vandaan komt. (Van Zuid-Europa of uit de reageerbuis?)
Van de glasaal van vreemde herkomst is het al bijna zeker dat ze de Sargassozee niet kunnen vinden, maar van de reageerbuisalen staat dat nu al vast. Die zijn nooit in de Sargassozee geweest, laat staan dat ze die kunnen vinden!
Zulke alen in het buitenwater uitzetten, is schadelijk voor de weinige wilde alen die we nog hebben. Die krijgen er extra-concurrentie bij, worden ook nog eens zwaarder bevist en misschien wordt hun trekgedrag zelfs nadelig beïnvloed door die totaal gedesoriënteerde 'reageerbuisalen'. Het gevaar van kruisingen met deze alen is niet eens een probleem aangezien deze alen zich niet in de natuur zullen voortplanten. Gewoon omdat ze niet de geschikte omstandigheden in het IJsselmeer of de Noordzee zullen aantreffen. En ook ontbreekt voor hun nageslacht het unieke voedsel dat in de Bermuda Driehoek blijkbaar wel aanwezig is.
Kortom, dit soort reageerbuisalen zou alleen in de (af)gesloten systemen van kwekerijen gehouden mogen worden.
En de Overheid zal daar op tijd regels voor moeten stellen.
Geen hoop voor palingvissers dus...
Het erge van het geheel is dat in het laboratorium geboren aaltjes, ondanks een eventueel verbod en al dan niet opzettelijk, toch wel in het buitenwater terecht zullen komen. In hoeverre dit schadelijk is voor de wilde aal zal afhangen van de schaal waarop dit gebeurt in verhouding tot het wilde bestand.
We zullen in elk geval niet de spectaculaire beelden te zien krijgen zoals van de zilverkarper aan de overkant van de grote plas. Het uitsterven van de wilde aal zal veel meer in het verborgene plaatsvinden.
Vriendelijke groet
Fuut
Beste P.aling,ik zal je niet teleurstellen.
Beroepsvisser
Beste Fuut,ik ben het helemaal met u eens.Het verbaast mij dat u daar aan twijfelt en denkt dat ook mijn massa grijs gekleurd is.Integendeel zelfs.
Ik ben 100% voorstander van het laten groeien van het aalbestand en daarom heb ik ook een aantal jaren geleden het roer al omgegooid.
Ik ben daar zelfs al 10 jaar geleden mee begonnen door zelf de minimum maat te verhogen en alles onder de 35 cm terug in eigen water te zetten.(Daar waar ze gevangen zijn)
Het Volendam project juich ook ik niet echt toe maar kan ik helaas niets aan veranderen.
Ik vind het wel jammer dat ieder iniatief door de beroepsvisser direct wordt afgeschoten door sportvissers.
Dat zal waarschijnlijk met tegengestelde belangen te maken hebben.Ik ben benieuwd hoe sportvissers gaan reageren op evt.nieuwe projecten en iniatieven vanuit de beroepsvisserij die binnenkort gaan starten.
Ik hoop dat sport en beroep ooit nog op 1 lijn komen te zitten en dat we elkaar kunnen gebruiken om nu echt iets aan de werkelijke problemen van de aal kunnen doen want dat is niet alleen de overbevissing wat door sportvissers nogal eens wordt gesuggereerd.
Wellicht bieden de vbc's nog enige uitkomst.
Met vriendelijke groet,
Beste (Ex-)beroepsvisser,
Maak het niet té spannend!...
Beste Beroepsvisser, ik had de indruk dat je het Volendamse project “ goed bezig zijn” noemde. Als dat op een onjuiste interpretatie van jouw woorden berust, sorry daarvoor.
Het is zeker niet zo dat initiatieven afgeschoten worden omdat ze van de beroepsvisserij afkomstig zijn. Ik denk dat jij met deze conclusie een beetje te kort door de bocht gaat. Initiatieven van de beroepsvisserij worden alleen afgeschoten als ze contraproductief gaan werken. Als die initiatieven dan ook nog eens gepaard gaan met onjuiste voorlichting, dan wordt het vertrouwen in de intenties van het beroep niet bevorderd. Zo gek is dat toch niet?
Tot nu toe laat het beroep het eigen korte termijnbelang ten koste gaan van het voortbestaan van de paling. De sport wil juist zo snel mogelijk een groot bestand aan wilde paling terug. Dat laatste zou toch ook het belang van het beroep moeten zijn? Voorzover er sprake is van tegengestelde belangen, dan moet de oorzaak m.i. echt gezocht worden in de definitie die het beroep hiervoor hanteert.
Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar ik dacht dat we er in het algemeen wel over eens waren dat de achteruitgang van de wilde aal niet alleen aan overbevissing is te wijten. Als de stand nog verder terugloopt zou dat echter wel eens het geval kunnen gaan zijn.
Ik ben echt benieuwd naar de nieuwe projecten, die het beroep op stapel heeft staan. Ze zullen op hun waarde worden beoordeeld. Als ze bijdragen aan een verbetering van de wilde aalstand zullen sportvissers en beroep automatisch op dezelfde lijn terechtkomen, lijkt me.
Vriendelijke groet
Fuut
Patrick , proficiat de nagel op de kop ! klopt volkomen.
En in belgie was er verbod een paar jaar terug , dit is nu weer ingetrokken er zijn zelfs Nederlandse paling vissers in belgie te spotten .
gr
op internet te vinden: Omdat de hoeveelheid in Nederland levende paling sterk is afgenomen zijn er door de sector en de overheid maatregelen genomen om de paling te beschermen. Voor de beroepsvissers geld er een vangstbeperking en vangstverboden voor bepaalde gebieden. Hiermee zijn de vangsten met ruim 70% teruggebracht. Omdat jonge paling grote moeite heeft ons land binnen te komen worden elk jaar miljoenen kleine palinkjes losgelaten in de natuur. Met deze maatregelen wil de beroepssector bijdragen.
Sportvissers daarentegen blijken, ondanks een terugzetverplichting en een meeneemverbod op hun VISpas, nog steeds grote hoeveelheden paling te vangen en mee te nemen. In een laatste rapport van de overheid wordt gesproken over een schatting van tenminste honderdduizend kilo.
Nee hoor P.aling.Voorlopig geen tromgeroffel.
Groet.
Door recente wettelijke maatregelen zullen veel aalvissers een andere richting moeten kiezen voor hun bedrijf om toch nog voldoende inkomen te kunnen behalen. De vissers in het rivierengebied zijn getroffen door een volledig verbod op aalvisserij en wolhandkrab, anderen mogen in het najaar gedurende drie maanden niet op aal vissen, en in Friesland wordt onderzoek gedaan naar duurzaam aalbeheer. Voor alle bedrijven geldt dat zij op één of andere manier hun koers moeten verleggen.
In opdracht van het ministerie van EL&I heeft het LEI, onderdeel van Wageningen UR, deze vissers de mogelijkheid geboden te helpen bij het opzetten en uitwerken van hun nieuwe bedrijfsplannen. In groepsbijeenkomsten zijn diverse ontwikkelingsmogelijkheden van de bedrijven besproken.
Het LEI heeft een boekje uitgebracht met verhalen van negen aalvissers die hebben deelgenomen aan het project Bedrijfsplannen. De gevarieerde samenstelling van de groep ondernemers, ieder met hun eigen competenties, mogelijkheden in de omgeving en bedrijfskarakteristieken, heeft geleid tot een verrassend breed palet aan bedrijfsplannen. De verhalen weerspiegelen de strijd die de vissers voeren om toch op de een of andere manier een toekomst voor hun visserij en hun bedrijven vorm te geven. Ook geven de vissers aan hoe het project Bedrijfsplannen Aalvisserij hen daarbij geholpen heeft.
Deze brochure is bedoeld voor collega-aalvissers ter inspiratie, maar ook voor buitenstaanders.
De paling sterft uit door het "scheppen" van de glasaaltjes in Frankrijk en Spanje.Niks aan te doen, is pure geldkwestie.Gewoon doorgaan tot alles kapot is.
He Rob,
Leuk je ontmoet te hebben gisteravond langs de waterkant en nog bedankt voor je tips.Als beginnend sportvisser kan ik elke tip gebruiken.
Met vriendelijke groet,
Beroepsvisser
om alle reactie,s door te nemen lijkt mij een beetje te veel werk,mijn conclusie lijkt mij gerechtvaardigd dat niet de sportvisser de schuldige is van het verdwijnen van de paling,maar wel degene is door de terugzetverplichting met dank aan sportvisserij nederland die deze maatregel bedacht heeft het slachtoffer is.mijn oproep bij deze is dan ook aan de palingsportvisser zeg uw lidmaatschap van uw sportvisvereniging op.
Jaap, niet alleen de sportvisser is de dupe. Ook de beroepsvisser en alle met de visserij gerelateerde bedrijven zijn uiteindelijk slachtoffer.
De belangrijkste vraag nu is of we de paling voor onze nazaten willen redden. Zo ja, dan moeten we er van af blijven. Jij wilt dat kennelijk niet. Ik ben blij dat Sportvisserij Nederland wel zijn verantwoordelijkheid heeft genomen. Het enige dat ik betreur is dat het nodig was.
Vriendelijke groet
Fuut
Het wemelt van de paling
Het gaat helemaal niet slecht met de paling, stelt beroepsvisser Wim Klop. Alleen al in de Nieuwe Merwede vangt hij er in een week wel duizend in zijn fuiken. Maar ook bij de Moerdijkbruggen en op de Boven Merwede 'zit gigantisch veel paling.'
Vangstverbod
Klop heeft samen met negen andere beroepsvissers en de Vrije Universiteit ontheffing gekregen van het verbod om op paling te vissen. Dat verbod is vorig jaar ingesteld in het rivierengebied, deels omdat de palingstand hard achteruit ging. Bovendien zit er in paling meer dioxine en pcb's dan de Europese normen toelaten, waardoor de vis ongeschikt is voor consumptie.
Dioxine
Klop heeft altijd bestreden dat paling een bedreigde diersoort is. Nog verbaasder is hij over de bewering dat de normen voor dioxine worden overschreden. “Als ze dat in de jaren zeventig hadden gezegd, kan ik me dat voorstellen. Toen werd er van alles op de rivieren geloosd. Maar nu zijn het water en het slib zoveel schoner geworden...”
Bomvol
De ontheffing houdt in dat er dit jaar drie keer enkele weken op paling gevist mag worden: in mei, juli en september. “Op een paar plaatsen zetten we telkens tien fuiken neer, die we na een week lichten. Tot nu toe zitten ze vol!”
Schoner water
De volgroeide palingen worden teruggezet, de jonge exemplaren worden gemerkt en overgebracht naar een polder boven Rotterdam, waar het water geacht wordt schoner te zijn. “Daar worden ze een tijdlang gevolgd om te zien of ze daar dan wel onder de norm geraken die Brussel stelt. Ze nemen daar immers geen vervuiling meer op terwijl ze uitgroeien tot volwassen exemplaren. De concentraties giftige stoffen nemen dus in verhouding af.”
Voortplanting
Het onderzoek heeft twee doelen. Klop: “Paling met minder gif in hun lijf planten zich beter voort. Dus hoe meer paling gezond opgroeit, hoe meer jonge palingen daar weer uit voortkomen. Daarnaast betekent paling die weer aan de normen voldoet, dat die weer geconsumeerd kan worden. Zodat wij weer iets kunnen verdienen.”
graag hier jullie reactie op ,
gr Jacob
Stel de jaren lange onderzoeken van onafhankelijke bureaus als IMARES en RIKILT boven het goedkope verhaal van de heer Klop. Waar naar mijn mening op een aantal punten het eigenbelang boven het algemeen belang gesteld wordt.
Dat beroepsvissers hier wel mee op de pijnbank gelegd worden is een andere zaak.
Groet,
Peter
http://www.rikilt.wur.nl/NL/nieuwsagenda/Archief/nieuws/2007/Dioxine_in_wilde_paling.htm
Van Klop zijn we niet anders gewend dan dat hij de waarheid zoveel mogelijk manipuleert. Het is nog niet zo lang geleden dat hij voor het oog van de door hem uitgenodigde pers bijv. aan aantal glasaaltjes door zijn kleinkinderen liet uitzetten in zowat het meest vervuilde stuk water van Nederland. En dat alles dan onder het mom van "kijk eens hoe goed ik bezig ben".
Zo iemand kun je niet serieus nemen.
Vriendelijke groet
Fuut
Inderdaad, ongeloofwaardig!
Klop zegt: “Paling met minder gif in hun lijf planten zich beter voort. Dus hoe meer paling gezond opgroeit, hoe meer jonge palingen daar weer uit voortkomen. Daarnaast betekent paling die weer aan de normen voldoet, dat die weer geconsumeerd kan worden. Zodat wij weer iets kunnen verdienen.”
Hoe kun je de paling tegelijkertijd consumeren en hem laten voortplanten?
Als je die beestjes echt wilt helpen, moet je ze zoveel mogelijk de kans geven om zich voort te planten.
Ruub Klop hinkt - zoals zoveel beroepsvissers - op twee gedachten.
Inderdaad P.Aling, Klop probeert het allemaal mooi voor te stellen, maar hij belazert de kluit waar je bij staat. Heb je het stukje achter de link http://www.visserijnieuws.nl/nieuws/8009-grote-toekomst-met-wolhandkrab-riviervissers-samen-sterk-stellen-veilige-productie-centraal.html ook gelezen?
Dat hij aan de gang wil gaan met wolhandkrab is niets tegen. Als hij daar een goede boterham mee kan verdienen, het is hem gegund. Klop ziet veel perspectief in de wolhandkrab. Het is normaal dat hij daar dan in investeert. Waarom hij daarbij een beroep moet doen op mijn belastingcenten ontgaat me. De kost gaat nu eenmaal voor de baat uit. Later plukt hij er de vruchten van.
Op zo´n manier wordt ondernemen in de visserij een risicoloze bezigheid. Laat de samenleving maar opdraaien voor onderzoeken en ga later zelf met de vette winsten aan de haal.
Dat hij jonge paling wil gaan vangen, die uiteindelijk ALLEMAAL geconsumeerd moeten gaan worden bewijst niet dat hij zo met de paling begaan is. Integendeel. Hij mag die jonge aal dan wel in verontreinigde gebieden willen vangen, maar een zeker aantal van die jonge palingen zouden zelf wel naar minder verontreinigde gebieden gezwommen zijn, daar zijn opgegroeid en later aan de paai hebben kunnen deelnemen. Daar krijgen ze nu in elk geval geen kans voor, de zoveelste aanslag op de overleving van de paling.
Als die wolhandkrabben overigens goud vertegenwoordigen, waarom moet er dan zo nodig nog ook aal voor de kweek gevangen gaan worden? Dat hebben die vissers van Samen Sterk dan toch helemaal niet nodig. Misschien weer een kwestie van rupsje nooit genoeg?
Vriendelijke groet
Fuut
Bedankt Fuut!
Ik had het artikel achter deze link nog niet gezien. De 'pootaaltjes' zijn dus bestemd voor de kwekerijen!
Van deze aaltjes in het benedenrivierengebied is een groot deel hier nog op eigen kracht gekomen en niet het resultaat van uitzettingen. Het is dan nog kwalijker dat ze dan in kwekerijen belanden en niet in de 'vrije natuur'. Juist deze palingen zouden de kans moeten krijgen om naar de Sargassozee terug te zwemmen.
Overigens leuk om met die besommingen van aal en de tonnages van woldhandkrabben aan het rekenen te slaan.
Volgens mij zit Ruub Klop vér boven de 'Balkenendenorm', zeker als je in aanmerking neemt dat hij van alle riviervissers zo'n beetje het grootste areaal bevist.
En dan nog je hand ophouden voor extra subsidie!
Ik ken beroepsvissers die in een roestig Volkswagenbusje of Ford Transitje rondrijden, maar Klop zit duidelijk in een andere categorie...
Heb begrepen dat hij een deel van zijn visrechten inmiddels kwijt is.
Groet,
Peter
P.Aling, we moeten natuurlijk niet de indruk wekken dat we vervallen in afgunst t.o.v. mensen die het beter hebben dan wij. Als mensen op een eerlijke manier tot welstand zijn gekomen dan is dat ze gegund.
Helaas is het in de visserij altijd zo geweest dat degenen die zich aan de regels houden als eersten het loodje leggen. Alleen degenen die overal lak aan hebben houden er een vette boterham aan over. We kennen de voorbeelden wel. En dat wordt allemaal gefaciliteerd door onze overheid, die ziende blind en horende doof is en blijft.
Vriendelijke groet
Fuut
Peter, hij mag op een groot deel van zijn wateren niet meer op paling vissen. Zo´n verbod is vrij eenvoudig te controleren, omdat hij niet meer met fuiken op het water mag komen.
Klop, en zijn collega´s wringen zich in alle bochten om toch maar onder dat fuikenverbod uit te komen. Voor de visserij op wolhandkrabben moeten in de fuiken openingen gemaakt worden, waardoor de paling kan ontsnappen. Dit maakt de controle op de vangst van paling al een stuk lastiger. Als nu ook op pootaal gevist zou mogen worden, dan gaat er weer gevist worden met onaangepaste fuiken. Je snapt wel dat het dan helemaal lastig wordt om het vangstverbod van paling te handhaven.
Je hoeft helemaal niet over zo´n grote fantasie te beschikken, om te weten dat er wegen te vinden zijn volgens welke meegevangen grotere palingen dan weer kunnen worden ingewisseld voor euro´s.
En we hebben wel geleerd dat, waar de mogelijkheden bestaan, ze ook worden benut, zeker in de visserij.
Vriendelijke groet
Fuut
Weet het Fuut volg de berichtgeving zoveel mogelijk op de voet. Waar ik op doel is zijn vergunning om op witvis te vissen die naar ik begrepen heb ook voor een deel aan banden is gelegd. Wil verder kwijt dat zeker niet alle beroepsvissers woordelijk zo glad al een aal zijn.
Groet,
Peter
Peter, zoals jij het zegt over de witvisvergunning, dat is nieuw voor me. Heeft dit soms te maken met een visplan, waarbinnen de vangstmogelijkheden beperkt zijn?
Verder heb je natuurlijk gelijk door te stellen dat niet alle beroepsvissers zo glad als een aal zijn.
Binnen de groep rivierberoepsvissers moet je de goeden echter met een lantaarn gaan zoeken.
Vriendelijke groet
Fuut
Het verhaal is heel simpel: de glasaal wordt afgevangen in frankrijk en portugal door hoofdzakelijk door Japan geleide grote bedrijven. Daar worden ze opgekweekt en geconsumeerd. Een aantal hier opkweken heeft voor het natuurlijke bestand ook in de toekomst geen zin idem de zalm.