Hoe forel roken
Hallo beste medevissers, wij gaan met wat buurtmannen een paar uurtjes forel vissen. Heeft iemand misschien even wat tips voor het roken van forel? Dus beetje richtlijn qua kg zout/liter water /kg vis? En de tijd voor het zouten? En dan Drogen (in de rookton)?Hoelang? En dan echte roken, welke temp / en hoelang? Heeft iemand misschien even paar basis tips? Ik ben bekend met google maar ik kan niet kiezen uit de 100000000 zoekresultaten. Vandaar langs deze weg. Groeten rana 17
12 liter water 1kilo zout.
2uur laten staan .
5 uur drogen .
roken op 70 gr
gr Arjan
tel: voor inf:0513432799
In principe heel makkelijk! Gebruik een verzadigde zout oplossing. Dan gebruik je altijd dezelfde hoeveelheid zout en water. Een verzadigde zoutoplossing is 1 kg zout op 3 liter water. De hoeveelheid vis maakt dan niet uit als ze maar allemaal goed in de oplossing liggen. En speel met de tijd dat je de forel in de pekel laat staan. Zo kom je er snel genoeg achter wat jij het lekkerst vind. Bijv een aantal 10 minuten erin laten zitten een aantal 15 enz. Maar nooit te lang anders worden ze echt te zout. En hou rekening met of je de vis er vers in gooit of uit de vriezer. Het drogen van de vis. Dit gebeurt op ongeveer een temperatuur van 60 graden. De huid van de vis moet perkament achtig voelen. En niet meer vochtig zijn van buiten. Na het drogen komt het garen. Wat hier belangrijk bij is dat het zeker niet te snel gaat anders ploffen je vissen aan de staart. Het doel van het garen is dat je zorgt dat de kerntemperatuur van de vissen 70 graden bereikt zodat alle ongewenste beestjes dood zijn. Je kan regelmatig voorzichtig knijpen in de vis en als je enige ervaring hebt opgedaan weet je precies wanneer ze gaar zijn. Ik gebruik zelf altijd een steek thermometer. Nu het roken. Het ligt eraan waar je mee rookt als je met mot rookt of zonder. Zorg dat de vissen mooi goudbruin zijn en niet te donker anders kunnen ze erg sterk/bitter van smaak worden. Ook hiervoor geld oefening baart kunst. Zou niet langer dan een half uur tot 45 minuten roken maar dat hangt natuurlijk af hoeveel rookontwikkeling je krijgt. Hoop dat je hier wat aan hebt en anders trek je maar weer aan de bel. Heb genoeg ervaring.
Veel plezier met het roken. Wat is er nu mooier om je eigen gevangen visje op 1 van de lekkerste manieren te bereiden.
Met vriendelijke groet,
Gerard
uw forellen proper maken en 3 uur volledeig in het zout leggen dwz: zowel buitenkant volledig bedekt met zout als de binnenkant volstoppen met zout. Daarna de forellen uit het zout halen en volledig afspoelen met water, vervolgens buiten- en binnenkant van de vissen mooi droog maken door middel van een handdoek. Om ze dan een uur of 6 in de rook te gangen. succes
Koop het boekje Rook jij Rook ik.Daar staat alles in over pekelen en drogen en welke vissoorten je allemaal kan roken en hoe(liggend,hangend,filets,koud,warm...)Het boekje is meestal te verkrijgen in de betere hengelsportzaak.
grt
Hallo,
Ik rook vis (warm roken dan) als volgt.
Voor forel: een pekelbad waarvoor je per kg vis 1,5 liter water neemt.
Per liter water neem je 60 gram zout.
De duurtijd dat de forel in de pekel ligt bepaal je volgens de dikte van de vissen en volgens je eigen smaak. Ervaring is belangrijk bij het roken. Standaardforel is +/- 4 tot 6 uur. Bedenk dat je altijd achteraf kan bijzouten. Ontzouten niet.
Forel kan je niet goed aan de kop ophangen met enkel een haak. Ofwel maak je een constructie met dubbele haak dat de rest van de vis steun biedt, ofwel leg je de vissen op een rooster.
De droogtijd van de vis is net zolang tot de huid droog-plakkerig begint aan te voelen.
De vis gaar je rond 70 graden om vervolgens nog een half uur te roken.
Je weet dat de vis gaar is als je er de rugvin makkelijk kan uittrekken.
Zorg vooral dat de vis goed gekuist is en dat de kieuwen en alle bloed (tegen de graat) verwijderd zijn.
Als je echt wil roken gebruik je enkel zuiver beuken- of eikenhoutzaagsel. Geen krullen of schaafsel.
Veel plezier.
Mvg,
Mark
Met lange vloei!
Kijk uit met het zouten.. forel neemt heel snel heel veel zout op.. het is een heel zachte vis.. zie eerder het boekje rook jij rook ik.. dat gebruik ik ook voor de oplossing temperatuur etc!!
Gaat dat ook op als je een tafelmodel hebt op een campinggaspit???? Want op de meeste tevalmodellen zit geen temperatuurmeting
Kun je forel uit de diepvries nog roken?
Ja dat kan wel
Hallo even intoetsen forel roken en je bent op de juiste site ik doe het elke week en je leer steeds bij best met eiken hout 30 minuten op 70 graden dan rookmot en dan roken 30 minuten is het veelteje los is de vis gaar sicces