‘Zoete’ zicht op zeebaars 166

'Zoete' zicht op zeebaars 166 

Door Joop Folkers

Als ik over de pier van de Hoek wandel, denk ik regelmatig terug aan de gezellige zeebaarsworkshops van het afgelopen seizoen. De gespannen gezichten van een nieuwe generatie zeebaarsvissers die na een korte duidelijke uitleg over bijvoorbeeld het kunstaas, materiaal en uiteraard de manier van vissen zelf aan de slag gingen.

Vrijwel tijdens iedere workshop werden er meerdere zeebaarzen gevangen. Enkele nieuwelingen vingen twee en soms zelfs drie baarzen tijdens de zeebaarscursus. Grappig is, dat ik tijdens mijn bezoek aan de pier regelmatig “oudcursisten” tegen kom die me vol trots foto’s laten zien van de door hun eerste gevangen zeebaars.

Gezien het succes en belangstelling van deze cursus gaan we vanaf half mei weer van start met het geven van nieuwe workshops. De eerste workshop van het afgelopen was ook ergens rond half mei.


Er werden toen vier zeebaarzen gevangen.
..


...De grootste vis was maar liefst 80 centimeter en woog effe 10 pond!


Ben je geïnteresseerd om zo’n workshop bij te wonen stuur dan voor informatie even een mailtje naar info@totalfishing.nl onder vermelding zeebaarsworkshops.


Het mysterieuze unieke Haringvliet.


Het rustige weer van de afgelopen dagen was uitnodigend genoeg om het imposante Haringvliet met een bezoek te vereren.


Er komen grote veranderingen aan voor dit water.


De eerste dag werd uitgevaren vanaf de trailerhelling aan de kant van Hellevoetsluis. Nadat we de ons bekende (visrijke) stekken tot in den treure hadden uitgepeuterd stond de teller op 3 snoekbaarzen en één misser!

Ook andere bootvissers klaagden steen en been over de vangsten van de afgelopen maanden. Tel daarbij op dat de schuiven van de Haringvlietdam over enige tijd voorgoed open gaan dan kun je dit prachtige, unieke stuk water helemaal vergeten.

De tweede dag werd besloten om het wat dichter rond Willemstad te proberen. Het water rond dit gebied is altijd wat troebeler waardoor de kans op het vangen van snoekbaars zondermeer groter is.


In het begin vingen we een aantal mooie baarzen.


Al snel wisten we enige mooie baarzen te verleiden, maar vriend snoekbaars liet het gedurende de eerste uren lelijk af weten.


Ineens ging het ff lekker los en...


...werden onze (grove) shads getrakteerd op snoeiharde aanbeten!


Nadat we vele kleiranden, steenstorten en mosselbanken hadden bestookt, vonden we zo maar ineens een stek waar het ff lekker los ging en onze (grove) shads keer op keer werden getrakteerd op harde dreunen.


Zon en sneeuwbuien wisselden elkaar met regelmaat af.


Je begrijpt dat onze dag ondanks de soms felle sneeuw- en hagelbuien niet meer stuk kon. Rond een uur of drie voeren we de boot voldaan weer richting trailerhelling.

Stekel ze,
“the bass whisperer”
Joop.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -