Zilveren pijl

Zilveren pijl  

 
Door Daniel van der Post  
 
Het is zondag 18 Mei 2014. Ik heb met Dave en Diana afgesproken een dagje met de Hobie Outback kajak te gaan vissen aan de Zeeuwse kust.
 
Deze keer zijn de targetvissen geep en platvis en niet de fameuze zeebaars die er nog niet echt 'dik' lijkt te zitten. Misschien komt het door de enigszins lage water temperatuur al zal die ondertussen na dat schitterende weer van afgelopen weekend wel wat zijn gestegen.
 
Het zou ook zomaar de gevolgen kunnen zijn van de enorme commerciële vis druk van afgelopen jaren, maar we dwalen af…Geep en platvis daar ging het om deze dag. Nu is het misschien een wat vreemde combinatie daar je de ene soort aan de oppervlakte vangt en de andere op de bodem. Het bleek in de praktijk dan ook lastig om een stek te vinden waar we beide soorten goed konden belagen.
 
Voor de geep hadden we de stroomnaadjes nodig en wat helderder water. Dit was al lastig genoeg te vinden daar we rond springtij zaten en er dusdanig veel stroming stond dat de zee wel een modderpoel leek.
 
Op de ondiepere gedeelten bleek het water qua helderheid er een stuk beter uit te zien voor de geep maar daar vingen we dan weer geen platvis. 
 
Genieten aan de Zeeuwse kust.
 
Zucht….het valt niet mee om de perfecte spot te vinden…..volgende keer toch maar op één type visserij richten in plaats van twee halve pogingen, weer wat geleerd…
 
Ondanks deze worsteling om de ultieme stek te vinden was het een zeer geslaagde dag. Dat kwam voornamelijk door het uitstekende gezelschap waarin ik verkeerde en het fantastische weer. Volle bak zon en vrijwel geen wind zijn dan toch dagen die redelijk zeldzaam zijn aan de Nederlandse kust.
 
Qua vangsten werd het dus geen topdag al vingen we uiteindelijk alle drie ons visje.
 
Goed gezelschap.
 
Het vissen op geep (belone belone) vanuit de kajak is een bijzonder leuk spelletje zeker als je gebruik maakt van lichte spin- of, in ons geval, dropshothengels.
 
Daar we voor anker liggen te vissen hoeven we niet te werpen maar kunnen we onze dobbers rustig met de stroming mee laten driften tot aan een stroomnaadje of ander gewenst punt om hem dan langzaam met tikjes weer terug naar binnen te vissen of hem gewoon in de stroming te laten 'hangen'.
 
Doordat we deze techniek gebruiken kunnen we dus zeer licht vissen waarbij je moet denken aan hengels met een werpgewicht van rond de 15 gram, bijvoorbeeld de Sportex opal dropshot 9-18 gram.
 
Als montage gebruikten we een klein zoetwaterdobbertje (foreldobber) met daaronder een stuk fluorocarbon 0,17 mm van ongeveer anderhalve meter met op het einde een klein haakje zoals bijvoorbeeld een Gamakatsu LS-5213N, maat 6 of 8.
 
Als aas gebruikten we vandaag reepjes vis van een forel maar het kan ook met een stukje huid van makreel, zalm, of geep zolang het maar een dun stukje huid is en liefst een beetje glimmend.
 
Dit reepje vis van ongeveer 5 á 10 centimeter lang imiteert eigenlijk de prooivis waar de geep op jaagt. Het is erg belangrijk dat het een dun reepje is zodat het ook enigszins een zwembeweging heeft wanneer je het binnen vist of in de stroming laat dwarrelen.
 
Voldoe je aan deze criteria en de geep is aanwezig dan duurt het meestal niet lang voordat je een zilveren pijl aan de haak slaat.
 
Zilveren pijl.
 
Vooral aan licht materiaal is het super om deze vissoort te vangen daar ze enorm snel zijn en om de haverklap uit het water springen om zich van de haak te doen.
 
Terug naar onze visdag….Die was dus niet wild doordat we ook op de bodem wilden vissen voor o.a. schar en dus ook ons kostbare pieren wilde opvissen.
 
Uiteindelijk hebben we met drie kajaks naast elkaar liggend op 1 anker de middag doorgebracht wat overigens bijzonder gezellig was maar niet echt veel vis naar boven bracht.
 
Drie kajaks + een anker = gezelligheid.
 
Een paar dagen later ben ik samen met Dave een ochtend wezen vissen op de Oosterschelde met alleen de geep als target en dat ging eigenlijk een stuk beter.
 
Al hadden we daar net zoals aan de kust wel de nodige concurrentie van een zeehond…die ons beide keren vis les gaf……
 
De concurrentie…
 
Op het moment van schrijven zit de geep volop aan de kust en Oosterschelde en is dit dé tijd om deze prachtige vis te belagen.
 
Op naar het volgende avontuur…..