image description

Zicht op zeebaars : Zo het zeebaars seizoen van 2022 zit er weer op.

Een seizoen om snel te vergeten. Een seizoen waarin ik maar liefst 61 blanks moest incasseren maar toch ook weer leuke momenten heb meegemaakt. Mijn eerste aanbeet kreeg ik op 31 maart maar de vis wist te ontsnappen.


Ook de branding leverde soms mooie vissen op

Ik had er volop vertrouwen in totdat ik half mei de balans opmaakte. 6 zeebaarzen en ruim 30 keer geblankt! Uiteraard ga je op zoek naar oorzaak van deze enorme terugval van de zeebaars populatie in zowel het Europoortgebied als andere stekken langs de kust. Zelf was ik van overtuigd dat de aanleg van de enorme windmolenparken voor de kust tussen IJmuiden en Hoek van Holland er zeker geen goed aan deden.

Tijdens mijn vrijwel dagelijkse strandwandelingen met mijn Labradoedel waren de harde dreunen van het heien op zee duidelijk te horen. Sterker nog tijdens een noordelijke wind voelde je zelfs lichte trillingen. Echt niet normaal! Kun je nagaan wzt een kabaal deze klappen onder water veroorzaakten! Een kerel die op deze projecten werkzaam was vertelde hij me dat de enorme voeten van de windmolens maar liefst 70 meter de zandbodem werden "ingejast"!! Het was al snel duidelijk dat de zeebodem en de vele  vissoorten het tijdens deze heisessies moeilijk hadden. Ik kwam wekelijks dode tuimelaartjes tegen op het strand. Bij navraag bleken dat ze hun orientatie waren kwijtgeraakt door de enorme dreunen tijdens het heien. Kortom er is nog al wat loos op zón pakweg 12 mijl uit de kust.


Bootvisserij was ook niet geweldig

Ook hebben volgens insiders veel Franse vissers gedurende een bepaalde periode huis gehouden in het Kanaal. Gesproken wordt over een schaamteloze slachting onder de enorme gevestigde zeebaarspopulaties! Wordt vervolgd. Maar goed normaliter gingen we in deze tijd over op de (soms)spectaculaire visserij rond de uitlaat van de EON Centrale aan de Maasvlakte. Maar zoals bekend is deze fantastische stek door een stel stropers naar de kloten geholpen. Het is nu verboden gebied. Het lopen over de grond van de havendienst leverd al een dikke bekeuring op. Vissen is dus uitgesloten.


Veel uren maken voor een aanbeet


Bootvisserij was ook moeilijk

Mocht je gepakt worden met zeebaars dan pleeg je een economisch delict en stopt de teller van je bekeuring niet onder de 1200 euro. Dus helaas weer een mooi tijdperk afgesloten. Ff terug naar de vangsten van 2023. De maanden april en mei stonden in schril contrast met die van het jaar ervoor. Hier en daar werden op een enkele uitzondering na langs vrijwel de gehele kust slechte zeebaarsvangsten gemeld. Dit gold ook voor de bootvisserij.Toen zomaar ineens ergens eind juni was het wel ineens raak. Het leek wel of er een grote school zeebaars het Europoortgebied was binnen  gezwommen want ineens werden er vrijwel overal mooie grote vissen gevangen. Ook rond IJmuiden ging het ff lekker los. Helaas was deze opleving maar van korte duur want 3 weken later was het weer kommer en kwel.


Dikke boem op de bruine shad

Deze misère duurde tot pakweg half september toen trokken de vangsten om wat voor rede dan ook ineens weer behoorlijk aan. Dit bleef zo tot ongeveer half november daarna verdween het grootste deel van de zeebaarspopulatie weer. De redelijke bootvangsten hielden aan tot de eerste week december daarna kelderde de temperatuur en was het gedaan met de zeebaarspret. Op een een of andere manier geloof ik toch dat 2023 weer een topjaar gaat worden voor onze stekels. Kijk de slachtingen die vorig jaar hebben plaats gevonden bij de EON zullen nog lang nawerken in het gehele Europoortgebied. De zeehavenpolitie controleert vrijwel iedere avond/nacht rond de warmwateruitstroom en heeft al weer heel wat stropers betrapt en op de bon geslingerd. Namens alle welwillende zeebaarsvissers bedankt voor jullie inzet.


Eind juni ging het ineens los. Veel vissen tikten de 70 cm aan.

Op zaterdag 20 mei start ik weer met mijn leerzame zeebaarsworkshops vanaf de pier in Hoek van Holland. Wil ook jij kennis maken met de brute kracht van deze fantastische sportvis geef je dan op voor een workshop. Indien nodig zorg ik geheel gratis voor het materiaal. Kunstaas is volop gratis aanwezig tijdens een cursus. Vanaf 26 december staat mijn nieuwe site zeebaarsworkshops.nl on line. Vol informatie foto's en filmpjes over onze hobby.

Hele fijne dagen en een visrijk maar vooral gezond stekelrijk 2023!

Stekel ze

The Bass Whisperer. 

Joop.