image description

Zicht op zeebaars: Wat rot maand was augustus

Man man wat een vervelende als het om de vangsten gaat. Zo was de baars een paar dagen helemaal los en werden er op de vele gerenommeerde stekken langs onze kust goede vangstberichten gemeld terwijl onze stekels 2 dagen later de bekende knuppel weer in het hoenderhok hadden gegooid en er unaniem werd besloten om nauwelijks nog te azen.

Het maakte niets uit welke kunstaassoort je te water liet er werd gewoonweg niet op gereageerd. Oké zoals gewoonlijk waren de vangsten tijdens de nachtelijke uren wel een fractie beter maar ook hier werden de aantallen op een enkele uitzondering na verreweg niet gehaald. Zelf denk ik dat de extreme warmte hier ook debet aan was. Je zag wel regelmatig mooie grote vissen het kunstaas volgen tot vlak aan de kant of tot net onder de boot zonder aan te bijten. Ook nu vingen we verreweg de meeste baarzen weer van pakweg 2 dagen voor tot 2 dagen na het springtij. Het laatste springtij zorgde voor een verhoging tot 154 cm waardoor er heftige stroomnaden ontstonden op stekken waar je normaliter nauwelijks van een getijdestroom kunt spreken. Daar vingen we zo maar 3 dagen lang supermooie dikke gezonde vissen waarna het leek of de gehele boel weer was uitgestorven.

Typisch zeebaars er is nauwelijks een peil te trekken op hun vreetpatroon. Tel daarbij op dat onze gestekelde vrienden zich gedurende augustus hoofdzakelijk tegoed doen aan alles wat krab heet dan begrijp je dat het het afzien was. De vangsten vanaf het strand waren erg wisselend maar de manier van vissen blijft voor mij gewoon uniek. Keiharde dreunen net achter de branding gevolgd door een supersnelle run over de relatief ondiepe zandbanken blijven spannend. Nogmaals voor mij de meest ultieme manier om zeebaars te belagen. Er was zelfs een dag bij dat ze te verleiden waren met topwater pluggen.

Wat een feest die dikke plonzen op 50 tot 60 meter achter die brandingsgolven. Ik toverde mijn good old Sammy uit mijn doosje. Een plug die al een behoorlijke boodschap had gedaan waardoor de dreggen behoorlijk diepe strepen aan de zijkanten hadden getrokken. Ook de kwaliteit van de dreggen was niet optimaal maar het feest was er niet minder om. Ik hoop dat de vangsten de komende weken weer aantrekken en dat we tot zeker half oktober kunnen genieten van snoeiharde aanbeten en supersnelle runs.

Kortom nog effe ruim een maand genieten van deze fantastische sportvis. Ik heb op 30 september en 7 en 14 oktober nog enkele plaatsen vrij voor mijn workshops. Voor mij nog altijd de spannendste periode van het seizoen. Kijk voor meer info even op mijn site zeebaarsworkshops.nl

Stekel ze

The Bass Whisperer 

Joop.