image description

Zicht op zeebaars: Tja wat een onvoorspelbaar einde!

Eigenlijk weet ik niet hoe ik een eind moet breien aan het afgelopen zeebaars seizoen. Mede door de enorme hoeveelheden regen die er in oktober en november zijn gevallen hadden we te maken met enorme stromingen.

Tijdens het afgaande water in de Waterweg was je genoodzaakt om minimaal 25 grams jigkoppen te gebruiken om je kunstaas op de juiste diepte aan te kunnen bieden. Zelf ben ik hier zeker geen voorstander van omdat het "zweefmoment" met dat soort zware koppen slechts enkele seconden bedraagt voordat je jigkop door de enorme druk op je lijn heel snel stuiterend aan de oppervlakte verschijnt. Kortom de lol was er voor mij al snel af. Ik ving mijn laatste zeebaarzen rond eind november en ben daarna volledig overgeschakelt op de snoekbaars visserij. Geen slechte keus zo bleek al snel want de enorme regenval zorgde ook in het uitgestrekte Haringvliet voor een felle stroming en dik water waardoor vadertje glasoog op bepaalde momenten ff goed los ging. Maar ook hier moest(en moet je nog steeds) soms veel uren maken om een vis te kunnen verleiden.

Maar goed het heet nu eenmaal vissen en vanaf de kant heb je helaas niet de geavanceerde apparatuur die je vanuit de boot kunt gebruiken dus is het altijd weer een gok voor welke stek je kiest. Opvallend was dat vriend snoekbaars de laatste 2 sessies weer eens slecht aasden. Vaak hele lichte aanbeetjes alsof ze er er tegenaan zwommen. De harde boem bleef dan ook vaak uit. Maar alles bij elkaar is er overal wel een visie te vangen maar moet je ook hier nu uren maken. Vismaatje Marcel van Oudheusden is helemaal zeebaarsverslaafd en trok er tot het afgelopen weekend nog met de boot op uit om de laatste zeebaarzen van dit seizoen te foppen. En.....zeker niet zonder resultaat want vorige week mocht hij nog een dikke 70er uitdrillen  op ultra licht materiaal. Er verschenen maar liefst ruim 20 mooie baarzen binnen de boot die na een fotootje meteen weer werden terug gezet.


Dikke december aanstaande voor Marcel


De laatste zeebaarzen vanaf de kleinere wrakjes rond de kust


Mooie herfst luchten

Ik was best een beetje jaloers maar onze boot ligt al weer 3 weken kant en klaar op de trailer voor het nieuwe zeebaars seizoen. Peter Koene ving eind november nog 2 zeebaarzen vanaf de pier. Deze stekels konden een langzaam binnen gespinde lepel voorzien van een twister niet weerstaan. Na 2 december sessies gooide ook hij de bekende handdoek in de ring en konden zijn hengels in het vet. Samen met een aantal zeebaarsvissers hebben we ook de laatste week weer een aantal leuke succesvolle snoekbaars sessies vervist die soms vissen tot boven de 80 cm opleverden.


Pieter van der Berg met een zeebaars van 93 cm geschat gewicht 8/9 kg

Kortom er is best nog wel wat te beleven maar je moet ook nu weer uren maken. Ik ben alweer volop bezig met het bijwerken van mijn site zeebaarsworkshop.nl waarop weer nieuwe foto's en filmpjes worden geplaatst. Ik start half mei weer met mijn druk bezochte workshops. Ik wens al mijn trouwe lezers en deelnemers aan mijn workshops een fantastisch maar vooral gezond 2024 toe en wie weet zien we elkaar snel weer aan het water. 

Stekel ze,

The Base Whisperer. 

Joop.