image description

Zicht op zeebaars: Terugblik 2023

Man man wat onvoorspelbaar rommelig zeebaarsseizoen kende 2023. Natuurlijk waren er ook mooie momenten met goede vangsten maar die werden dan vaak snel weer afgelost door extreem slechte periodes waar de vangsten sterk terug liepen.

Zo waren de eerste 3 weken van juni dikke top en leek vriend zeebaars ineens weer volop terug van weggeweest. Vrijwel iedereen wist in die periode zowel overdag als in het donker zijn zeebaarsje te foppen. Ook had het tij in die periode nauwelijks tot geen invloed op de vangsten. De éérste week van juli waren de vangsten weer kommer én kwel. De Waterweg leek zo dood als een pier. Ik scoorde in de maanden juli en augustus maar liefst 21 blanks! Een nieuw record!

Maar ook september en oktober brachten niet de vangsten waar we op gerekend hadden. Als je 1 of 2 zeebaarzen per sessie wist te scoren dan had je het wel gehad. De vangsten vanaf de pier van Hoek van Holland zijn sinds het verbreden van het Breediep oftewel " muizengaatje" sterk terug gelopen. De getijdestroom wordt vanuit zee vol door het Calandkanaal gestuwd en bij het Breediep door de relatief smalle doorgang geperst. Mensen die daar regelmatig vissen weten hoe het er zowel tijdens het hoge als eind lage water kan stromen waardoor je je kunstaas moeilijk aan kunt bieden.

Ook de warnetvisserij rond het westelijk deel van het muizengaatje en de opvolgende onder water liggende strekdammen deden er geen goed aan. Ook zette dezelfde warnetvisser regelmatig de hele wandelpier en de Stenenglooiing af. Kortom de druk op vriend zeebaars in dit ooit zo visrijke relatief kleine visgebied is nog nooit zo groot geweest als het afgelopen seizoen. Maar het goede nieuws is dat die gasten de handdoek hebben gegooid en zijn gestopt met hun vaak illegale praktijken. Ook werden vrijwel alle strekdammen aan zowel de kant van Maassluis als de Rozenburgse kant 's-nachts compleet kapot gevist.

Kortom de overbevissing in dit eens zo mooie gebied is een feit. Mede daarom ben ik regelmatig richting strand gegaan. Gewoon zomaar met een shadje of plug smijten net achter de branding. Een van de beste stekken bleken de vele zandbanken voor de Zandmotor. En geloof me een aanbeet net achter de branding is nauwelijks te vergelijken met die in de Waterweg. Na de aanbeet knalt vriend zeebaars er in één lange run vandoor waarbij hij gebruik maakt van de sterke stroming en de golven.

Een waanzinnige belevenis waarbij ze kunnen tonen wat een power ze bezitten en je ze in alle rust uit kunt drillen omdat je geen obstakels tegenkomt. Ik heb ze ook meerdere keren goed gevangen tijdens het hoge water in de eerste mui op pakweg 30 meter voor mijn voeten. We hebben er dus weer een leuke uitdaging bij al moet wel direct gezegd worden dat het weer ( veel wind) vaak spelbreker is. In de volgende aflevering neem ik de bootvangsten onder de loep.

Kijk als je geïnteresseerd  bent in de zeebaarsvisserij eens op mijn net vernieuwde site zeebaarsworkshop.nl daar vindt je veel info en kun je een cursus boeken waarin ik je binnen 4 uur alle ins en kust van deze spectaculaire visserij kan leren. 

Stekel ze

The Base Whisperer. 

Joop.