image description

Zicht op zeebaars : Seabass on the run.

Zoals je in mijn vorige aflevering hebt kunnen lezen is de kunstaasvisserij vanaf het strand een van de meest spectaculaire manieren om een zeebaars uit te drillen. Tijdens de dril proberen onze gestekelde vrienden volop gebruik te maken van de natuurlijke omstandigheden als stroming en de soms hoge omslaande brandingsgolven.

Op het moment dat de zeewaterteperatuur weer oploopt tot pakweg zo'n graad of 8 a 9 wordt het strand geteisterd door de eerste hoeveelheden afgestorven algen oftewel algenbloei. Binnen een tijdsbestek van enkele weken veranderen de vele stranden langs onze kust in enorme "schuimvelden". Het kustwater is over een breedte van pakweg zo'n 150 meter  omgetoverd tot één grote  groenbruin gekleurde bende die echt enorm stinkt. Ook tijdens onze vele wrakexpedities van destijds zagen we dat het altijd heldere zeewater op zelfs circa 30 mijl er troebel uit zag. Kortom de gehele Noordzee is gedurende een periode van pakweg april tot halverwege mei behoorlijk troebel. Na deze tijd verdwijnt de troep geleidelijk uit het zeewater en kunnen we ons opmaken voor het nieuwe zeebaarsseizoen.


Ook zoeken de eerste dikke voorjaars botten in deze periode de kustwateren op

Denk nu niet dat je in de voorafgaande periode geen kans maakt op zeebaars want ik heb vele voorbeelden van goede zeebaars sessies gedurende de april maand. Sterker nog zo'n 15 jaar geleden vingen we tijdens een super warm voorjaar onze eerste baarzen zelfs al gedurende de 3e week van maart. Tja het blijft zeebaars vissen. Vorig jaar besloot ik ergens tegen beter weten in mijn eerste sessie  op 31 maart te vervissen. Place to be de Pier van Hoek van Holland. Geloof het of niet maar binnen een uur kon ik mijn eerste zeebaarsaanbeet van 2022 bijschrijven. De aanbeet was niet echt hard maar kwam redelijk binnen maar helaas lostte de vis de haak al na enkele seconden. Maar je begrijpt dat mijn vertrouwen toen niet meer stuk kon. Onder het motto hardlopers zijn doodlopers moest ik tot half april wachten op mijn 2e aanbeet. 


Vaak verschijnen er samen met die stinkende algenbloei ook de eerste zeebaarzen onder de kant.

Maar wat me ook vrijwel ieder jaar weer verbaast is dat er juist op het moment dat die algentroep ons kustwater belegerd de eerste zeebaarzen worden gevangen. Goed voorbeeld waren de vangsten van afgelopen zondag tijdens een wedstrijd vanaf het strand nabij de Zandmotor. Er  werden door pakwek 30 deelnemers maar liefst 17 mooie zeebaarzen gevangen. Verreweg de meeste baarzen waren aan de maat. Opvallend was dat er naast een aantal mooie dikke vissen ook supermagere exemplaren bij zaten. Maar goed laten we er van uit gaan dat we vanaf volgende week weer de eerste zeebaarzen met kunstaas kunnen verleiden.

Zelf ga ik morgen (woensdag 5 april) op pad voor mijn eerste zeebaars sessie. Wie weet heb ik in mijn volgende "zicht op zeebaars " goed nieuws. Vanaf zaterdag 20 mei start ik weer met mijn zeebaarsworkshops vanaf de pier in Hoek van Holland. Zin om eens mee te doen maar heb je geen materiaal dan zorg ik daar geheel gratis voor. Ben je geïnteresseerd kijk dan voor veel meer info even op mijn nieuwe uitgebreide site: Zeebaarsworkshops.nl

 

Stekel ze

The Bass Whisperer. 

Joop.