image description

Zicht op zeebaars : Ruim 45 jaar zeebaarsvissen! ( Deel 1)

Toen ik ruim 45 jaar geleden tijdens mijn vakantie op Terschelling kennis maakte met de brute kracht van vriend zeebaars wist ik het al.......dit wordt mijn visserij. In mijn eerste zeebaarsartikel in het populaire hengelsport magazine BEET schreef ik pakweg zo'n  jaar later over mijn spectaculaire aanbeten op mijn 4 meter lange strandstok.

Door de explosieve knal op mijn hengel brak mijn ( toen nog populaire) kokersteun dwars door midden en schoof mijn hengel langzaam richting branding. Even later stond ik mijn eerste zeebaars ooit uit te drillen. Het was geen echte knuppel maar de dril was er niet minder om. Hierna volgden er nog enkele prachtige aanbeten en was mijn "zeebaarsvirus" een feit. Uiteraard wilde ik meer weten over deze supersport vis maar kwam ik er al snel achter dat er nauwelijks info beschikbaar bleek te zijn.

Het eerste stukje info dat ik destijds tegen kwam stond in het blad Hengelsport en was geschreven door een hengelsport auteur was Anton van der Vet uit Zeeland. Tja, internet bestond in die tijd uiteraard nog niet dus was ik vrijwel op mezelf aangewezen om uit te vogelen hoe vriend zeebaars te verleiden was. Ik vistte destijds samen met een maatje al met een boot rond de noorderblokkendam bij Hoek van Holland op gul.

Het barstte van de gul dus bleef er weinig tijd over om het zeebaarsverhaal uit te pluizen. Dat veranderde tijdens een vissessie op een zomerse dag toen we rond de kop van de blokkendam ons geluk beproefden op makreel en ik inplaats van de bekende verenlijn een Toby lepel te water liet.  Ik herinner het me nog als de dag van gisteren dat mijn Toby tijdens het afzinken vol werd aangevallen door een grote vis die met kunstaas en al tussen de stenen verdween. Ik weet niet precies waarom maar iets in me overtuigde me dat het hier om zeebaars moest gaan! Die dreun gevolgd door die snelle run maakten meteen een waanzinnige indruk op me en snel werd mijn 2e Toby opgeofferd.

Na een half uur was het weer raak en knalde de vis gierend door de slip van mijn Mitchell Benjamin (destijds op de markt gebracht voor de spinvisserij) terwijl mijn maat de boot langzaam uit de stenen dirigeerde verscheen er een knuppel van een zeebaars aan de oppervlakte. Dus het "geheim" was hierbij opgelost. Al snel lag deze beauty in het schepnet en was mijn droom waarheid geworden.....mijn eerste zeebaars aan kunstaas. Hoe bedoel je happy de peppie! Daarna ging het snel. Enkele mannen uit onze visvereniging in 's-Gravenzande verbleven tijdens de zomermaanden in Zeeland waar de zeebaarsvisserij al was uitgevonden.


Gebonden jigkop na ruim 40 jaar nog steeds een topaasje.

Ik kreeg de nodige info van deze mannen en al snel werd duidelijk dat een met bucktail gebonden jigkop voorzien van een twister HET kunstaas was. Logischerwijs  werden hengelsportzaken die waren gespecialiseerd in de vliegvisserij "geplunderd"  en werden allerlei kleuren bucktails en wikkelzijde ingeslagen. Het spel kon beginnen! 


Gebonden jigkoppen beter was er destijds niet.