image description

Zicht op zeebaars: Onder het motto ” spring is in the air”

Onder het motto " spring is in the air" krijg ik steeds meer zin om te starten met het nieuwe zeebaars seizoen. Ook de zeewatertemperatuur werkt aardig mee in vergelijking met vorig jaar. Toen was de temperatuur van het kustwater slechts 4,5 graden terwijl het nu al de 9 graden aantikt.


Half april...Laten we hopen dat we de komende weken weer niet zo'n opleving van koning Winter krijgen. Het is wel goed zo kom maar op met dat lente zonnetje en die 20 graden. Toen ik vorige week mijn gebruikelijke strandwandeling maakte viel op dat het water uniek laag stond. Vreemd want er stond een pittige zuidenwind en het lage water zou pas 2 uur later vallen. Niet te voorspellen dus zo bleek wel weer. De strekdammen die ik tegen kwam lagen behoorlijk droog en waren grotendeels verzand waardoor er mooie snelstromende muien waren ontstaan tussen de vele zandbanken en de stenen. Gedurende de zomermaanden zijn dat soms topstekken voor zeebaars.


Zandbanken en strekdammen zijn soms goede zeebaarsstekken!

Ik kan me op dit soort momenten moeilijk bedwingen maar weet uiteraard ook wel dat je kansloos bent. Ik ga rond de laatste week van maart op voor mijn eerste sessie. Vorig miste ik mijn eerste aanbeet op 29 maart en moest daarna maar liefst 3 weken wachten op mijn eerstvolgende aanbeet. Maar goed zo gaat dat. Ik kan me ook nog goed herinneren dat we pakweg 5 jaar geleden de tweede week van april maar liefst 16 baarzen wisten te vangen.  We hadden toen een warm voorjaar dus wie weet! Op zaterdag 18 mei start ik weer met mijn druk bezochte zeebaars workshops. Ik heb er zin in omdat de deelnemers het vrijwel altijd naar hun zin hebben en blij zijn met hun opgedane ervaring waardoor ze veel minder kunstaas zijn gaan verspelen en ook daadwerkelijk dikke zeebaarzen hebben weten te vangen.

Uiteraard ben ik ook trots op dit soort leuke berichten omdat hiermee bewezen is dat zo'n cursus wel degelijk zin heeft. Volgende keer ga ik het hebben over het te gebruiken materiaal. De langere 330 mtr hengels zijn de laatste jaren vervangen door lengtes die variëren tussen de 290 en 300 cm met een werpgwicht tot hooguit 60 gram.


Soms vangen de deelnemers mooie baarzen tijdens een workshop.

Mocht ook jij zin hebben om eens een zeebaars workshop te volgen schrijf je nu eenvoudig in via je mobiele telefoon. Je vind alle nodige info op mijn net opnieuw geüpdate site:  zeebaarsworkshop.nl 

 

Stekel ze

The Base Whisperer. 

Joop.