image description

Zicht op zeebaars : Nog pakweg 10 weken geduld.

Zoals jullie weten vis ik gedurende de wintermaanden op snoekbaars. Vooral op grote wateren als het Haringvliet, het Volkerak  en het Hollandsdiep. Ik heb daar de afgelopen pakweg 25 jaar een aardig " stekkenpakket" opgebouwd en moet zeggen dat we er dit jaar schitterende vissen hebben kunnen vangen.

Wat me de laatste jaren wel opvalt is dat de baarspopulatie rond mijn stekken hard achteruit is gegaan. Alleen rond Den Bommel en naast de Haringvlietsluizen heb ik nog wel een aantal kleinere baarzen kunnen foppen maar dan hield het helaas tot dusverre ook wel op.

Wel vingen we op vrijwel iedere stek regelmatig mooie snoeken. Zoals je in mijn artikelen kunt lezen vis ik heel veel met de Culprit shad. Deze voor mij beste shad ooit ontwikkeld vang ik het hele jaar door mooie vissen. Zowel zee-als snoekbaarzen kunnen er ook na ruim 35 jaar nog nauwelijks vanaf blijven. Gedurende de zomermaanden bied ik deze shads vaak aan doormiddel van fluo-rode jigkoppen. Voor mij de juiste combi voor vriend zeebaars. Maar goed het zal in principe nog zo'n 8 a 9 weken duren alvorens de eerste zeebaarzen ons kustwater binnen trekken. Vorig jaar kreeg ik mijn eerste aanbeet ondanks het relatief koude water al op 31 maart. De vis lostte helaas de haak en het duurde maar liefst 25 sessies eer ik mij eerste zeebaars wist te landen. 2022 was een uitgesproken slecht jaar voor de zeebaarsvisserij.

Zo nu en dan leek deze sterke gestekelde vriend helemaal uit het kustwater te zijn verdwenen om enkele weken later weer op volle oorlogssterkte terug te keren. Ik kan me nog goed herinneren dat de vangsten rond de Engelse en Ierse zuidkust wel redelijk tot goed waren. Toen ik vanmorgen wat vangstberichten van dezelfde gebieden las zag ik tot mijn verbazing dat er daar nu al weer mooie zeebaarzen worden gevangen. Dus wie weet......? Toen ik gisteren mijn vrijwel dagelijkse strandwandelingen met mijn hond maakte schrok ik toch wel van de sky-line aan het Westlandse strand. Zover je richting noorden kon kijken zag je grote witte windmolens draaien. Het leek wel of er binnen een tijdsbestek van pakweg 16 maanden een grote stad ik zee was gedumpt. Volgens die enge Jette is dit nog maar het begin en komen er de komende 2 jaar nog 3x zoveel van deze parken bij.

Zoals ik vorig jaar al eens heb aangegeven schrijven biologen over de verloedering van de zeebodem. Bewezen is dat bepaalde krabsoorten door wat voor rede dan ook niet over de vele honderden kilometers stroomleingen durven heen te gaan en zich terug trekken in dieper water. Vooral tijdens een noordelijke wind kom ik vrijwel dagelijks vele dode Jan van Gent en en meeuwen tegen. Vorige week zelfs een dode zeearend die ik alleen nog herkende aan zijn gele klauwen. Tel daarbij de vele dode dolfijn soorten op die met regelmaat dood op het strand aanspoelen dan vraag ik me wel eens af of dit soort parken hun doel niet voorbij schieten. Laten we het dan nog maar niet over de vele beroepsvissers hebben die gewoon aan hun lot worden overgelaten. Een diep trieste zaak waar we helaas mee moeten leren dealen. Zo dat is er uit. Laten die zeebaarzen maar komen. Op zaterdag 20 mei start ik weer met mijn gezellige  leerzame zeebaarsworkshops.

Voor die vissers die je zelf niet het juiste materiaal bezitten zorg ik tijdens mijn workshops geheel gratis voor een hengelset en het juiste kunstaas. Kortom je hoeft niet direct te investeren om de dril met je eerste zeebaars aan te gaan. Kijk voor meer informatie en boekingen even op mijn nieuwe site zeebaarsworkshops.nl

Ik wens je heel veel leesplezier en hoop je van de zomer te ontmoeten tijdens één van mijn workshops.

Stekel ze

The Bass Whisperer. 

Joop