Zicht op Zeebaars: Nog even geduld…

’‘Zicht op Zeebaars”: Nog even geduld…

Door Joop Folkers

Langzaam maar zeker druppelen de eerste serieuze vangstmeldingen van zeebaarzen binnen. Vanaf de stranden gaat het over het algemeen om kleinere zeebaarzen die worden gevangen aan natuurlijk aas als (slik-)zagers en schelpaas.

Zoals vrijwel ieder jaar vangen de echte diehards vanaf de pier van Hoek van Holland zo nu en dan, na hééél véél intensieve visuurtjes, een enkele baars. Maar gezien de vangsten in de zuidelijke regio (o.a. richting Kanaal), wijst alles erop dat de grotere scholen zeebaars zich opmaken voor hun noordelijke trip!


Ze komen er weer aan!

Ik ga ervan uit dat als het mooie, stabiele weer nog een week aanhoudt en de zeewatertemperatuur oploopt naar die belangrijke 12 graden, er (vooral) langs de westkust op vele stekken toch al een zeebaarsje te vangen zal zijn! Dat zou dan zo’n 3 weken eerder zijn dan het afgelopen jaar!
 
TIP: Als je het dan toch niet kunt laten en je je eerste zeebaarsavontuur aan wilt gaan, zorg er dan in ieder geval voor dat je deze 2 Culprit shads bij je hebt: de Salt & Pepper en de Brown Scale. Een andere goede vanger tijdens de begin periode is de gebonden jig-twister combi.


Zo lijm je een shad.


Salt & Pepper is en blijft een topper!! Zowel zomers als in het najaar.


Maar ook de gebonden jig-twister combi is in het begin goed bruikbaar.

Het zijn gegarandeerde vangers, zeker tijdens het begin van het seizoen! De ervaring heeft geleerd dat je je kunstaas de eerst komende weken niet al te snel aan moet bieden, maar op een rustige, natuurlijke manier rond de bodem moet laten driften!


Jig/twister een blijvertje!

De zeebaarzen liggen tijdens en kort na hun paaiavontuur vaak in grote concentraties op de bodem en zijn dan héél moeilijk te verleiden. Bij een te snelle, onnatuurlijke aasaanbieding kun je het vooral de eerste weken zeker wel vergeten.
 
Stekelze, Joop.

 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -