image description

Zicht op zeebaars : Moeilijke tijden (2)

Enkele dagen later lag het strand bezaaid met duizenden dode (zwem) krabbetjes en langgerekte visgraten leek wel paling? Een heerlijke hap voor alles wat meeuw heette maar dit was echt niet normaal.

Waar kwam dit zo ineens allemaal vandaan. Vanwaar plotseling al die dode krabben op het strand? Een beroepsvissers die al jaren lang actief vist op tong rond oa de Westlandse kust  had normaliter tot vervelendste toe duizenden scharren in zijn warnetten. Nu zaten er slechts 2 scharren in de honderden meters net. Tijdens bootviswedstrijden in dit zelfde gebied kon je normaliter ruim 20 tot 30 kg vis vangen. Schar en Wijting zat hier altijd in overvloed.Ook deze populaties zijn geheel verdwenen.


Zelfs november was goed voor dikke baarzen.


Vorig jaar stond oktober garant voor dikke baarzen!

De winnaar van een wedstrijd wist met veel pijn en moeite 2 kg vis op de schaal te brengen? Wat oh wat is er toch aan de hand in het uitgestrekte gebied tussen IJmuiden en Hoek van Holland. De zeebodem is bezaaid met de zogenaamde Ierse roosjes. Soms ligt deze stinkende bende ruim een meter hoog op het strand en de branding. Garnalenkotters hebben de moed opgegeven omdat hun netten binnen 5 minuten vollopen met deze troep waardoor hun boot gewoon vastloopt.


Juni een topmaand voor grote baarzen.

In het eerder genoemde gebied is geen enkele vissersboot meer te vinden omdat de eens zo rijke vispopulaties geheel verdwenen zijn! Een dieptrieste zaak die sinds de bouw van die gigantische windmolenparken is begonnen. Ik heb geen idee wat er aan gedaan kan worden maar dit komt zo zeker niet meer goed!


Wat gaat er schuil achter deze mooie luchten?

Niet alleen langs onze kust maar ook rond de Franse, Belgische en Engelse kusten zijn de zeebaarsvangsten behoorlijk teruggelopen. Wie weet is het volgend seizoen weer een stuk beter. Ik heb er mijn twijfels over. Oja ik heb tijdens mijn laatste boot-en kantsessies toch weer een aantal mooie baarzen mogen vangen! Happy me.

Stekel ze.

The Bass Whisperer.