Zicht op zeebaars in Riumar Helaas, het zit er weer op!

Zicht op zeebaars in Riumar 

Helaas, het zit er weer op! 

Door Joop Folkers 

Na al die mooie warme dagen in Spanje is het wel weer even wennen in ons relatief koele kikkerlandje! Maar goed, langzamerhand vind ook ik mijn draai weer en ben ik druk bezig met het plannen van mijn nieuwe workshops voor de komende twee maanden!

Keer op keer als ik de foto’s van ons geweldige tonijnavontuur in Riumar zit te bekijken geniet ik weer van die mooie spectaculaire momenten van de geweldige aanbeten en dito gevechten met deze onuitputtelijke spierbundels.

Het blijft voor mij onbegrijpelijk dat deze 'vechtmachines' gedurende hun jacht op voedsel gefocust blijven op het aas dat Moeder Natuur in de aanbieding heeft en dat ze zowel afwijkende lengtes als kleuren doodleuk negeren!



Je gaat er normaal gesproken toch vanuit dat deze vreetmachines tijdens zo’n enorme vreetorgie (waarbij compacte schuimmassa’s en miljoenen schubbetjes het zicht tot hooguit een meter beperken) geen oog zouden hebben voor de grootte en de kleur van hun aas!

Nou geloof me niets is minder waar! We vingen de meeste vissen op shadjes van nét 7 centimeter. Ook kleine pilkertjes van 6 centimeter bleken tijdens deze vakantie dodelijk.

Maar zoals met iedere vissoort is dit geen garantie voor het volgende seizoen want dan zijn ze misschien alleen weer te verleiden met groot oppervlakte kunstaas zoals twee jaar geleden!



Spectaculair vond ik het chummen. Dezelfde manier van vissen die de mannen van Wicked Tuna toepassen, ware het niet dat wij niet voor anker lagen maar onze boot gewoon rustig (geremd door twee driftzakken) op de wind mee lieten drijven.

Tijdens zo’n drift gooi je om de pakweg halve minuut een paar stukjes fijn gesneden (liefst vette) vis overboord die op den duur een kilometers lang spoor richting boot creëert waarmee je de tonijn naar de boot probeert te lokken.

Je biedt in dit spoor je aasvis aan en wacht op wat er komen gaat. Zelf vond ik het 'free line fishing' geweldig omdat je op deze manier de aanbeet rechtstreeks op je hand voelt!

Door het gebruik van een circle hook haakt de vis zichzelf tijdens de run en is aanslaan de grootste fout die je kunt maken omdat de kans dan groot is dat je de speciaal gevormde haak uit de bek van de vis slaat!

We hebben tijdens deze vakantie alle tonijnen gevangen aan zware spinhengels met een werpgewicht tot 250 gram voorzien van zware molens. Belangrijk onderdeel van deze visserij vormen de hoofdlijnen.



Zelf gebruikte ik 0.30 mm. Ultracast/Ultimate.Braid Spider Wire met een trekkracht van 36,5 kilo. Voorzien van een hooguit drie meter lange 80lbs voorslag van fluocarbon.



Het waren 14 dagen om nooit te vergeten waarbij de kennis van de sympathieke Nederlandse schipper Eric Ouwens zondermeer heeft bijgedragen tot onze spectaculaire vangsten!


Eric een topschipper!


Stekel ze,
The Bass Whisperer,
Joop. 
 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -