image description

Zicht op zeebaars : Het was tot op heden een moeilijk seizoen!

Zo mijn workshops zitten er voor dit jaar weer op. Het was tot op heden een moeilijk seizoen! Oke er zaten ook een paar super weken bij waar we soms 8 of meer mooie vissen per sessie wisten te vangen.

Maar over het algemeen was het kommer en kwel in het gehele Europoortgebied. Uitzondering daarop was de bootvisserij. Ergens logisch omdat je met de boot nu eenmaal veel mobieler bent dan vanaf de kant. Je kunt de vis, zeker tegenwoordig met de super geavanceerde apparatuur, goed lokaliseren. Soms houden de scholen zich op grote diepte op rond de vele kleirandenen en mosselbanken waardoor ze nauwelijks bereikbaar zijn voor de kantvisser.

Ook had ik de indruk dat vriend  zeebaars zeker gedurende halverwege het seizoen weinig onder de kant aasde. Dit concludeer ik omdat ik veel minder volgers had dan eerdere seizoenen. Kortom het was zeker tot op heden niet makmelijk om een stekel te foppen maar .....wie weet maakt de maand oktober nog iets goed van dit moeizame zeebaarsseizoen. Ondanks de slechte vangsten waren  verreweg de meeste deelnemers aan mijn workshops dik tevreden over hetgeen ze geleerd hebben.

Tijdens hun eerdere sessies werd er veel duur  kunstaas verspeeld. Na de uitleg zag je dat men veel  minder vast zat en er dus veel minder shads werden verspeeld. Gezien de reacties zijn veel zeebaarsvissers nog steeds van mening dat je zeebaars uitsluitend rond de bodem moet zoeken. Onzin want verreweg de meeste zeebaarzen die ik dit seizoen wist te foppen pakten  mijn kunstaas vrijwel allemaal tijdens het zakken van mijn shad. Juist dat dwarrelende effect tijdens het zakken van je shad is vaak onweerstaanbaar voor onze gestekelde vrienden.

Kortom het is tot op heden een moeilijke visserij maar ik heb zeker vertrouwen in een goede afloop. Hierbij wil ik alle deelnemers van mijn workshops bedanken voor hun superleuke reacties en foto's van de zeebaarzen die ze na een cursus zomaar ergens langs de kust wisten te vangen. Zet je zeebaarsspullen nog niet in het vet want er komen nog mooie dagen genoeg aan.

 

Stekel ze,

The Bass Whisperer. 

Joop.