image description

Zicht op zeebaars: Hard voor weinig!

Ook dit zeebaarsseizoen dreigt uit te gaan als de bekende kaars. Was het vorig jaar al een belabberd seizoen dit jaar moet je echt heeelll veeelll uren maken om een aanbeet af te dwingen. Ik vistte maar liefst 8 nullen achter elkaar.


Gewoon net achter de branding. Op deze manier kun je op vrijwel alle stranden langs de kust vissen.

En beloof me dat lag echt niet aan het tij. Ik blankte net zo goed tijdens mijn lievelingstij het eerste afgaande water als het eerste opkomende water. Wat opviel was dat we de afgelopen maanden nauwelijks vis aan de oppervlakte hebben zien jagen. Kortom het was en is nog steeds ruk! Maar toch zijn er nog wel wat kleine lichtpuntjes zo ving ik mooie vissen vanaf het strand rond de Zandmotor. Helaas wordt deze stek momenteel weer lelijk bijgehouden door een aantal Scheveningse warnetvissers.


Achter de branding

Fantastisch waren de dagen dat ik zomaar vanaf het strand ineens een aantal mooie baarzen wist te vangen aan diverse oppervlakte pluggen. Dat blijft toch de allermooiste manier om onze gestekelde vrienden te belagen. Uiteraard wordt er onderling best veel overlegd over de oorzaken waardoor de populatie in bijvoorbeeld de Waterweg zo sterk is uitgedund.  Natuurlijk is zo'n slecht jaar niets nieuws maar het is logisch dat je toch naar een oorzaak gaat zoeken. Wellicht heeft de verbreding van het Breediep oftewel Muizengat invloed op de kantvisserij. Doordat het Breediep enkele jaren geleden maar liefst 350 meter breder is gemaakt is de afgaandwaterstroom wel drie keer sterker geworden waardoor deze veel harder op de noordelijke kant van de Waterweg knalt er er misschien minder aasvis en krabben aanwezig zijn. Tja je moet tenslotte wat denken.


Blijft heerlijk die strandvisserij

Ik geloof niet dat er helemaal geen zeebaars meer in dit gebied rond zwemt want vanuit de boot vangen wel regelmatig leuk vis. Opvallend is ook dat de vis begint te jagen op het moment dat de duisternis invalt. Conclusie ze zijn er best nog wel maar azen op één of andere manier anders dan voorgaande seizoenen. Ook blijf ik er bij dat de enorme windmolenparken voor de kust er geen goed aan doen. Tijdens het heien van de 70 meter lange voeten in de zeebodem wordt de toch al zo gevoelige zeebodem zwaar op de proef gesteld. Vissen als schar en tong hebben het veld geruimd en hebben waarschijnlijk rustigere gebieden opgezocht.


Ze zijn al behoorlijk dik en supersterk!

De vangsten vanuit de kleine boten rond de eens zo visrijke Westlandse kust zijn gereduceerd tot vrijwel nul. Ook kom ik tijdens mijn vele stranwandelingen regelmatig dode tuimelaars en soms zelfs dode bruinvissen tegen. Volgens de groene maffia komt dat dan weer door ziektes etc. Nou geloof me ik zie steeds meer dode vogels als Jan van Genten,meeuwen en zelfs dode zeearenden tegen. Die groene hufters antwoorden dan meteen dat dat komt door vogelgriep etc want ze zullen en moeten hun gelijk halen die sukkels.


Regelmatig dode tuimelaars en soms zelfs dode bruinvissen!


De bootvisserij verschilt sterk per dag.

Uit onderzoek is gebleken dat het leven op en rond de voeten van de dodelijke windmolens nihil is. Dat zou komen door de sterke stralingen welke worden afgegeven door de elektriciteitskabels op de bodem. Kortom het wordt er allemaal niet beter op in ons eens zo mooie visrijke kustwater. Maar dat maakt voor Jan lul Jette niet uit hij zal en moet zijn streven van 30.000 windmolens langs onze kust koste wat het kost gewoon doorzetten. Let er even op als je gaat stemmen nooit geen D66 aankruisen die hebben al genoeg voor ons verziekt. Zo dat is er uit. Morgen ga ik weer een daggie met de boot weg.


Af en toe toch een zeebaarsje tijdens mijn workshops


Renee de Boer

Op het filmpje gemaakt door zeebaarsgek Rene de Boer tijdens onze laatste trip zie je enkele mooie opnames van o.a. een aanval op een topwater plug. Enjoy en stekel ze ik zeg we hebben nog 4 weken wie weet?