image description

Zicht op zeebaars: Bootvisserij 2023.

Evenals de vanaf de kant waren de vangsten vanaf de boot ook zeer wisselend. Zo ving je bijvoorbeeld een aantal mooie vissen binnen een kort tijdsbestek waarna je vervolgens uren lang moest knokken voor een aanbeet.


Aan de pilker

Oke typisch zeebaars maar ja je wil uiteraard meer. Wat ons dit jaar wel op viel was dat we nauwelijks scholen zeebaars aan de oppervlakte zagen jagen. Ondanks de soms enorme scholen aasvis die ons kustwater en de vele havens bevolkten. Soms vergelijk ik de vangsten nog wel eens met die van pakweg 35 jaar terug. Oke natuurlijk niet eerlijk want destijds bevolkten enorme scholen ( grote) zeebaarzen de Zeeuwse kust en het uitgestrekte Europoortgebied waaronder de zuider-en noorderblokkendammen meegerekend konden worden.


 

Dat waren op een aantal wrakken na verreweg de beste stekken langs de kust waar je altijd zeebaars kon vangen. Toen zag je ook vrijwel dagelijks enorme scholen zeebaars rond de oppervlakte jagen die op hun beurt werden  vergezeld door duizenden duikende sterntjes. Eerlijk gezegd vistten we destijds nog niet met oppervlakte pluggen maar merendeels met shads en gebonden jigkoppen anders bestond er nauwelijks.

Mooie tijden die waarschijnlijk nooit  eer terug zullen komen. Dit mede omdat de kustwateren van onze eens zo visrijke Noordzee totaal naar de kloten worden geholpen door de enorme windmolenparken die zonder pardon worden neergezet. Bewezen is dat er rond deze moordende parken nauwelijks leven aanwezig is. Vissen trekken volgens biologen weg van de enorme stroomkabels die uitgebreide spanningsvelden op de zeebodem creëren waardoor scholen vissen nauwelijks in ons kustwater terecht komen.


Dikke zeebaarzen aan het eind van het seizoen.

Kortom geen fijne berichten maar wie weet verandert er de komende jaren nog het één en ander. Maar goed wisselende vangsten dus ook vanuit de boot. Je hebt natuurlijk wel het voordeel dat je bepaalde stekken aan kunt doen waar niet dagelijks wordt gevist. De plugvisserij was op één of andere manier veel slechter dan andere seizoenen. Waaraan dit te wijten was is tot op heden nog steeds onbegrijpelijk. Alles bij elkaar was het een jaar van ups en downs  met wisselende vangsten. Wel vingen we rond het eind van het seizoen mooie dikke zeebaarzen. Deze schitterende dikke baarzen waren een bekroning van het seizoen.


Mooi wrakbaars in december voor Marcel.

Wie weet is alles komend seizoen weer helemaal anders. Natuurlijk is de zeebaarslopulatie behoorlijk geminiseerd maar dat maak ik zeker niet voor het eerst mee. Laten we hopen dat onze gestekelde vrienden meewerken aan een mooi seizoen. 

Stekel ze

The Base Whisperer. 

Joop.