Zicht op zeebaars 99: Links en rechts een zeebaarsje!!

Zicht op zeebaars 99: Links en rechts een zeebaarsje!!

De weersvoorspelling voor de komende dagen blijft op zijn minst gezegd gewoonweg belabberd. Volgens insiders is dit het koudste voorjaar sinds 30 jaar. Hebben wij weer!

De natuur loopt dan ook behoorlijk achter. Ik kan me nog goed herinneren dat we vorig jaar met een soortgelijk probleem werden opgezadeld. Toen viel begin februari ineens de winter in en was ons kikkerlandje helemaal in de ban van de Elfstedentocht! Half maart trok de temperatuur lekker aan en haalde waarden van ruim boven de 20 graden. Maaar,daarna hadden we een slechte voortzetting van zowel het voorjaar als de zomer dus….!

Vorig jaar konden we op 3 mei de eerste zeebaarzen noteren. Ook de 2e sessie leverde slechts 3 vissen op.Aan de watertemperatuur lag het zeker niet,want die was inmiddels opgelopen tot boven de 14 graden! Ook de kantvisserij was alles behalve goed. Vissers op de pier van Hoek van Holland klaagden steen en been. Zo nu en dan leek de visserij even aan te trekken maar die periodes duurden slechts enkele uren!


vooral tijdens de avonduren maak je als de zeewatertemperatuur tot een graadje of 14 stijgt weer kans vanaf de stranden!

Maasvlakte 2
Zoals ik enige tijd geleden al meldde wordt de 2e Maasvlakte als grote boosdoener gezien. De sterke vloedstroom die normaliter vanuit het zuiden richting noorden trekt wordt door deze enorme zandvlakte nu kilometers (richting zee) verlegd! Mede hierdoor is de sterke getijdestroom (vloed stroom)rond de kop van de noorder Blokkendam dan ook helaas grotendeels verandert en verdwenen.

Dit houdt op zijn beurt weer in dat de opkomende waterstroom in de Waterweg ook lang niet zoveel kracht meer heeft dan enkele jaren terug. Sterker nog vaak loopt het tij effe lekker door om vervolgens weer snel(ler) terug te vallen! Uiteraard hebben al dit soort gebeurtenissen invloed op de visserij.

Ook de gulvangsten zijn dit seizoen veel minder goed geweest dan de afgelopen jaren. Ook de gewaardeerde grove lekkerbekken/wijtingen leken wel uitgestorven,alleen vriend schar boekt progressie en wordt nu zelfs tot voorbij Maasluis gevangen.


De Waterweg blijft een topstek voor zeebaars!

Koude weer
Zelf ben ik er van overtuigd dat het koude weer en niet de Maasvlakte de hoofdschuldige is. Ook zeebaars heeft een staart en het maakt volgens mij dan ook niets uit of de getijdestroom de scholen nu 2 of 3 kilometer verder uit de kant “drijft” het aantrekkelijke warmere,uitstromende water van de Waterweg vormt al sinds jaar en dag een geweldige,aantrekkelijke plaats om af te paaien!

Vanaf de stranden
Als de zeewatertemperatuur weer zo’n graadje of 4 stijgt vormen ook de stranden weer goede zeebaars stekken. Helaas zijn vrijwel de meeste strekdammen tijdens de zandopspuitingen onder het zand verdwenen,maar de restanten van deze eerdere topstekken leveren soms best nog leuke vangsten op. Je kunt de zeebaars hier met zowel natuurlijk (steekzagers) als kunstaas verleiden. Zeker de moeite om het eens te proberen! Uiteindelijk is het vissen met (ondiep lopende) pluggen net achter de branding langs zowel de Ierse als Engelse zuidkust een populaire bezigheid!


Een strekdam of net achter de branding zijn ook topstekken.

Vertrouwen
Kortom ik heb er best vertrouwen in. De boot ligt weer in de haven en laten we hopen dat de weergoden de komende weken nu eindelijk eens iets moois voor ons in petto hebben. Rond de peilers van de Zeelandbrug zijn de eerste zeebaarzen al weer “gesneuveld”aan de plug! Ook de vangsten rond het Franse deel van het Kanaal trekken langzaam maar zeker weer een beetje aan!
Langs de Engelse zuidkust wordt momenteel gewoon goed zeebaars gevangen! Dus gesterkt door deze positieve berichten,ga ik morgen weer even naar de Waterweg om mijn shadje “uit te laten”ik hou je uiteraard op de hoogte van de vangst!

Stekel ze!
Joop.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Klein kunstaas.
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Visser in de maak
Willem Moorman -
image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -