Zicht op Zeebaars 90: Zeehondeninvasie voor de Westlandse kust!

Zicht op Zeebaars 90:

Zeehondeninvasie voor de Westlandse kust!

Ik heb van de zomer al eens aangehaald dat het Europoortgebied langzaam maar zeker gebukt blijkt te gaan onder een enorm zeehondenoverschot. Zag je enkele jaren geleden zo en nu dan wel eens zo’n komisch besnorde kop uit het water komen, momenteel is dat schering en inslag.


Steeds meer besnorde koppen te zien.

Veroorzaker is volgens zeggen de enorme concentratie sprot die momenteel aanwezig blijkt te zijn rond de kust tussen Hoek van Holland tot aan ’s-Gravenzande. Deze jonge zeebliek schijnt een enorme aantrekkingskracht te hebben op alles wat zeehond heet!


Naast de zeehonden profiteerden ook duizenden meeuwen van het rijke voedselaanbod.

Tijdens mijn vele wandelingen langs dit deel van onze kust kom ik dan ook dagelijks vele koddige, besnorde koppen van deze veelvraten tegen. Het blijkt om een opvallend grote kolonie te gaan die zich hier rond dit enorme visrijke “restaurant” schijnt te hebben gehuisvest.


D
eze boot was volop aan het slepen door de werkelijk massieve scholen sprot. De zee is bedekt met tienduizenden meeuwen die een "witte deken" vormen van vele kilometers lang!

Een fantastisch schouwspel voor de vele wandelaars die hier dagelijks passeren. Gewapend met dikke telelenzen houden ze deze goed gevulde “spekbroeders” in de gaten. Logisch, want het is ook werkelijk een komisch gezicht als je ziet hoe deze nieuwsgierige en elegante zwemmers je tijdens een wandeling nauwlettend in de gaten houden.


Steeds meer zeehonden zoeken het visrijke Europoortgebied omdat hun habitat plaats heeft moeten maken voor de 2e Maasvlakte!

Deze zeehondenpret duurt nu al ruim een week en eerlijk gezegd lijkt het wel of er dagelijks weer “maagdelijke” zeehonden bijkomen. Voordeel: je hoeft momenteel niet meer naar Texel of één van de andere Waddeneilanden te verkassen om een zeehond te spotten. Eén tripje Hoek van Holland blijkt dus al ruimschoots voldoende om je camera in de “zeehond”- stelling te brengen.

Wat me overigens wel opviel is dat ze gedurende het afgaande water steeds dichter onder kant verschenen!

Stekel ze,
Joop.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -