Zicht op Zeebaars 84: 30 november, eindelijk weer voor een bootsessie!!!

Zicht op Zeebaars 84:

30 november, eindelijk weer voor een bootsessie!!!

Door Joop Folkers

Met enige spanning volgde ik donderdag het weerbericht voor de komende dagen of er nog een redelijke kans was om voor de laatste keer uit te rukken met de boot! Zowel de WindGuru als de Windfinder voorspelden voor vrijdag een rustige ochtend.

In het begin van de middag zou op de nadering van een front de wind toenemen en werden de regenkansen groter. Eén telefoontje was voldoende om mijn vismaat te overtuigen van onze “laatste” kans op een november-stekel, dus werd unaniem besloten om het gewoon te gaan proberen.

Onderweg werden we mede dankzij de geringe wind getrakteerd op de meest waanzinnige kleurschakeringen! De opkomende zon zette de enkele wolk die er was behoorlijk in brand. Mede dankzij dit soort taferelen ben je een rijk mens als je van vissen houdt!


Moeder natuur trakteerde ons op prachtige kleurschakeringen!

Ter hoogte van de Brielse Maas kregen we gezelschap van twee wit gekleurde buizerds die het aan de stok hadden met een aantal kraaien. Ondanks de vele petrochemische bedrijven in het Europoortgebied sta ik er altijd weer versteld van hoe de natuur zich hier kan handhaven.

Op het moment dat we het Beerkanaal invoeren werden we opnieuw getrakteerd op de speling van zon en wolken. Maar goed, we kwamen uiteindelijk om te vissen dus besloten we alle stekken eens goed aan te pakken.


Toen we het Beerkanaal indraaiden werden opnieuw verrast.

Gezien de enorme wijtinginvasie startte ik met een shad terwijl mijn maat voor de jig-twister combi ging. Het bleek niets uit te maken want na ruim 2 uur smijten, trollen en andere fratsen hadden we nog niet één aanbeetje gehad!

Helaas klopte het weerbericht niet helemaal want het later voorspelde front leek haast te hebben en deed duidelijk zijn best om sneller aan te komen. De enigszins aantrekkende wind maakte het er allemaal niet vriendelijker op en zo nu en dan keken we elkaar aan met de vraag: ”Waar zijn we in Godsnaam mee bezig?!”

We besloten nog één stek te proberen om daarna de bekende pijp aan vriend Maarten te geven. Doordat de stroom aardig werd getemperd door het reeds opkomende water, werden we tergend langzaam langs over onze stek gevoerd. Ineens was daar die ijselijke gil van mijn maat die direct werd gevolgd door een waanzinnige run. Yes,yes …eindelijk een aanbeet! Keer op keer nam de sterke vis het rit aan.

Na enkele minuten verscheen er een prachtige zeebaars naast de boot. “Zo, mijn dag kan niet meer stuk”, opperde Jan! En of de duivel er mee speelde leverde ook zijn eerstvolgende worp weer een aanbeet en een vis op. Ging het dan toch nog effe los of…?!


Yes, yes eindelijk een november-baars voor Jan!

Het leek er wel op,want direct nadat ik mijn shadje had vervangen door een jigkop, mocht ook ik mijn eerste 30 november-baars onder het schepnet brengen.


Nadat ik mijn shad had vervangen door een jigkop mocht ook ik meedelen in de vangst van een 30 november-baars.

Daarna was het allemaal weer afgelopen. Gewoon kort maar krachtig! Het weer knapte niet echt op en op het moment dat de eerste regendruppels het water raakten, besloten we op ons gemakkie (toch weer zeer voldaan!) richting haven te varen.


Genieten!

Of ik nog op ga voor mijn Sinterklaas-baars durf ik niet te zeggen. Misschien als de wind het noorden indraait geef ik het nog een kansje vanaf de kant, maar eerlijk gezegd heb ik er weinig vertrouwen meer in!

Stekel ze,
Joop. 
 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Klein kunstaas.
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Visser in de maak
Willem Moorman -
image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -