Zicht op Zeebaars 81: Typisch Hollands!

Zicht op Zeebaars 81:

Typisch Hollands!

De ene dag sta je in een dikke “prak” mist en zo word je weer gekoesterd door een waterig najaarszonnetje! Uiteraard ga ik voor de laatste optie ware het niet dat dit soort (mooie) najaarsdagen meestal gepaard gaan met een hoop wind.

Donderdag 22 november begon de dag mooi en vrij kalm, maar volgens de “Windfinder” zou de wind tegen het eind van de middag toenemen tot een “krachie” 6 a 7! Net even een snipper teveel, maar omdat verre worpen in deze tijd van het jaar, althans in mijn optiek, totaal overbodig zijn, besloot ik toch om het een paar uurtjes te gaan proberen.

Volgens de gegevens zou het water rond drie uur laag zijn; een ideaal tij. Ik besloot rond één uur op mijn stek te zijn. Het duurde nog geen kwartier voordat ik mijn eerste aanbeet mocht noteren. Mijn shad werd ergens “tussen water en wind” op een halfslappe lijn aangevallen waardoor de aanbeet waanzinnig hard doorkwam!!

Vriend zeebaars liet er geen gras over groeien en ging meteen van “quittestein”!! Ze zijn momenteel in topconditie en je staat dan ook werkelijk versteld van de brute krachtexplosie die deze fantastische sportvis kan ontwikkelen! De slip van mijn Saragosa 5000 werd dan ook keer op keer op de proef gesteld.

Na een aantal minuten kon ik mijn eerste 22 november-baars fotograferen. Zo, missie geslaagd! Na ruim 2 uur smijten vond ik het eigenlijk wel weer welletjes. Ik had een prachtige vis dus kon weer met opgeheven hoofd naar huis. Zoals gebruikelijk besloot ik nog 5 keer te werpen alvorens ik de handdoek zou gooien.

Precies op het moment dat mijn shad onder de top van mijn hengel door kwam werd ie vol gepakt en ging de vis er direct vandoor. Nog nagenietend van deze spectaculaire aanbeet moest ik werkelijk alle zeilen bijzetten om deze turbo uit de stenen te dirigeren.

Gelukkig stond mijn slip goed afgesteld, anders had ik deze dril mooi op mijn buik kunnen schrijven! Het bleek een puntgave stekel van ruim 65 cm.

Tevreden en (zeer) voldaan nam ik per direct afscheid van deze toch wel unieke sessie! Twee prachtige vissen op 22 november! En je weet het: die “Sinterklaas-baars” komt steeds dichterbij… Nou, ik ben er klaar voor!

Stekel ze, Joop

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Klein kunstaas.
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Visser in de maak
Willem Moorman -
image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -