Zicht op Zeebaars 78: Hard werken voor een vissie!

Zicht op Zeebaars 78:

Hard werken voor een vissie!

Door Joop Folkers

Eigenlijk tegen beter weten in en met de bekende eindstreep in zicht, ben ik gisteren toch weer even richting Europoort gereden. De zeebaarsvisserij vanaf de pier van Hoek van Holland is zo goed als afgelopen. Wel worden er de afgelopen dagen goede wijtingvangsten geboekt! Kortom volop vreten voor vriend zeebaars!

Maar goed, blakend van zelfvertrouwen vertrok ik (begeleid door een stevige zuidenwind) richting Stenen Glooiing. Gezien de resultaten van de laatste jaren gokte ik op de plugvisserij. Vooral de 15 cm. grote Subwalk kan hier in het najaar echt dodelijk zijn!

Er zwemmen in dit gebied werkelijk dikke “beren”, oftewel “billenknijpers” rond die totaal geen medelijden kennen en al menig lijntje hebben afgezwommen. Het is een eldorado waar de ruim 20 meter diepe slijpgeul snel oploopt tot pakweg 5 meter. Een stek waar sterke stromingen samen komen en er enorme tijnaden ontstaan die op hun beurt weer vis aantrekken.

Soms betrap ik mezelf er wel eens o, dat ik zelfs na ruim 30 jaar zeebaarsvissen nog steeds enigszins nerveus naar mijn stek schuifel! Ook nu lag “mijn stek” er weer bij als de bekende droom; nauwelijks branding, een lekker “stroompie” en een pittige zuidelijke rugwind waardoor ik mijn plug ruimschoots op de juiste afstand aan kon bieden!

Uit ervaring wist ik dat als er zeebaars aanwezig zou zijn, ik binnen enkele worpen mijn eerste aanbeet kon verwachten. Gezien de fantastische omstandigheden (stroom, wind en donker weer!) was het alleen nog wachten op die verlossende aanbeet!

Precies op het moment dat ik mijn “subbie” door de tijnaad viste was daar die enorme dreun gevolgd door een super run!! Het enige wat ik kon doen was in mijn hengel gaan hangen en proberen dit monster uit de gevarenzone te dirigeren. Dit lukte wonderwel en na een heerlijke dril kon ik een schitterende “plugbaars” tegen de stenen leggen.

Gezien de zweetdruppels die langs mijn gezicht liepen leek het wel zomer. Mijn dag kon al niet meer stuk! Mijn jas kreeg een plek naast mijn tas en snel vervolgde ik mijn novemberavontuur, helaas zonder verder succes overigens.

Een fijne afsluiter of…..?? Ik hou je op de zeebaarshoogte!

Stekel ze,
Joop.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Klein kunstaas.
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Visser in de maak
Willem Moorman -
image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -