Zicht op Zeebaars 77: Terugblik Stekelseizoen 2012

Zicht op Zeebaars 77:

Terugblik Stekelseizoen 2012

Door Joop Folkers

Geterroriseerd door een harde zuidwester gepaard gaande met slagregens, besloot ik van de week puur uit verveling mijn zeebaarsfoto’s van het afgelopen seizoen eens door te spitten. Wat me eigenlijk direct opviel was dat we ondanks het toch niet al te beste seizoen, een redelijk aantal mooie, dikke zeebaarzen hebben weten te vangen.


Er zijn best een aantal hele mooie, dikke zeebaarzen gevangen.

Mijn langste vis dit seizoen was ruim 87 cm. waarmee ik (na ruim 30 jaar… hè hè!) eindelijk een nieuw persoonlijk lengterecord wist te scoren! Een mooie, kerngezonde vis gevangen aan de (soms!) dodelijke Subwalk.


Mooie, bijzonder strakke en volle stekel!

Deze toch wel unieke plug scoorde het afgelopen seizoen overigens soms zeer goed! Ik schrijf soms, want de vangkracht van dit kunstaas wisselt van uur tot uur! Zo vingen op een druilerige zondagmorgen binnen een poep en een zucht maar liefst 14 mooie vissen op de 9cm-uitvoering, terwijl we een dag later ruim 3 uur moesten knokken voor één aanbeet op exact dezelfde plug!

Maar goed, de ervaring heeft geleerd dat het beslist de moeite waard kan zijn om deze kanjer tijdens iedere sessie weer “effe uit te laten”! Ook de diepduikende pluggen waren zo nu en dan in trek. Maar om eerlijk te zijn: de plugvisserij was dit seizoen stukken minder dan het afgelopen jaar!


Plugvisserij was dit jaar niet je van het.

Tijdens gesprekken op o.a. de pier van Hoek van Holland hoor je ook dat de vangsten dit seizoen buitengewoon slecht zijn. Vrijwel iedereen denkt dat dit mede is te wijten aan de aanleg van de 2e Maasvlakte. De sterke vloedstroom die normaliter tot ver in de Waterweg doorstroomde, blijkt veel van zijn kracht verloren te hebben.

Ergens logisch, want voor de aanleg van deze nieuwe Maasvlakte knalde de opkomende waterstroom in één keer van de zuiderblokkendam door richting noorden. Nu wordt de kracht geminiseerd tot de helft.

Die enorme zandplaat dirigeert de getijdenstroom (uiteraard alleen tijdens opkomend water)veel verder open zee in waardoor hij ook veel verder langs de kust (pakweg Kijkduin) pas weer onder de kant verschijnt. Ook de invloed van de Zandmotor speelt rond Scheveningse kust zondermeer een grote rol.

Kortom, er zijn redenen genoeg te bedenken waarom de zeebaarsvisserij dit jaar aanzienlijk minder was dan de afgelopen jaren. Maar wie het weet mag het zeggen, en is het volgend seizoen allemaal weer beter?!

Laten we in ieder geval hopen dat de beroepsvisserij rond het Kanaal zich dit jaar wat rustiger houdt, want het afgelopen jaar was het werkelijk te gek voor woorden! Helaas legden vele duizenden tonnen zeebaars het bekende loodje! Er wordt in de wandelgangen gesproken over een zeebaarsquotum en laten we hopen dat dit plan snel werkelijkheid wordt!

Stekel ze.
Joop.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Klein kunstaas.
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Visser in de maak
Willem Moorman -
image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -