Zicht op Zeebaars 76: Volop aan het scholen

Zicht op Zeebaars 76:

Volop aan het scholen

Door Joop Folkers

Zoals ik reeds meerdere keren heb aangegeven is vriend zeebaars momenteel alweer volop aan het scholen. Voor een leek waarschijnlijk een onbekende, vreemde term,maar met scholen wordt hier bedoeld dat groepen zeebaarzen zich op bepaalde stekken samenvoegen om daarna in grotere scholen richting zuiden te trekken!


Het scholen van vriend zeebaars loopt al weer ten einde.

Een doodgewone cyclus die zich sinds mensheugenis keer op keer weer blijft herhalen. Zodra de spreeuwen zich in enorme concentraties samenvoegen rond de besrijke duingebieden van Hoek van Holland, staat het voor mij als de bekende paal boven water dat ook vriend zeebaars start met de voorbereiding voor hun lange tocht richting zuiden.

Dit is onder andere goed te merken aan de vangsten; je vangt zowel grotere als kleinere baarzen door elkaar op één en dezelfde stek.


Tjdens deze periode vang je zowel grote als kleine baarzen door elkaar. Ze zijn gezond, volgevreten en beresterk!

De periode van scholen duurt hier rond onze kustwateren pakweg zo’n 3 weken. Op het moment dat het fluitje klinkt trekt de hele meute weg en is het seizoen werkelijk ten einde.
Oké, natuurlijk is er dan nog wel een eigenwijs zeebaarsje te vangen, maar overgrote deel van de populatie is dan onderweg richting overwinteringgebied.

Laten we hopen dat ze de lange gevaarlijke tocht overleven om in het voorjaar weer terug te keren in hun bekende zomerhabitat! 

Stekel ze,
Joop

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Klein kunstaas.
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Visser in de maak
Willem Moorman -
image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -