Zicht op Zeebaars 70: Cobh blijft een toplocatie!

Zicht op Zeebaars 70:

Cobh blijft een toplocatie!

Door Joop Folkers

Je kunt aan de Ieren goed merken dat hun landje langzaam maar zeker uit een economisch dal klimt. Overal zie je dat reeds bestaande oudere pubs weer een ware facelift krijgen. Ook waren de restauranthouders zeer positief over de omzetten van de afgelopen maanden. Kortom iedereen is weer vol overgave bezig om het mooie visrijke Ierland in de bekende lift te helpen!

Het klinkt misschien maf, maar gezien de goede vangsten lijkt het wel of ook vele vissoorten zich aanpassen aan de groeiende economie door in steeds grotere getale onder de kust verschijnen. Goed voorbeeld hiervan is de blauwe haaienpopulatie die momenteel rond de Ierse kust bivakkeert.

De vangst van 5 tot 10 blauwe rakkers op één dag is eerder regel dan uitzondering! Maar ook vriend zeebaars en niet te vergeten de pollak, doen weer eens de bekende duit in het zakje. Kortom, er is weer heel wat te beleven rond dat mooie, groene eiland.

Tijdens ons verblijf in het sfeervolle Bella Vista Hotel in Cobh werd weer eens duidelijk dat nog steeds veel Nederlanders richting Ierland trekken. De selfdrive boats van Bella Vista waren dan ook continu volgeboekt.


Het gezellige Bella Vista Hotel, een topstek voor iedere zeevisser!

Iedereen die het had voorzien op blauwe haai ving ook blauwe haai. Vangsten van vissen tot maar liefst 140 cm. met een geschat gewicht tussen de 80 en 120 pond waren echt geen zeldzaamheid.

Ook de gezonde zeebaarspopulatie rond dit deel van de kust, heeft vooral een grote aantrekkingskracht op de kunstaasvissers. Ik schrijf ‘vooral’ omdat heel wat zeebaarsvissers in deze regio gebruik maken van natuurlijk aas in de vorm van kleine wijting, makreel en pollak welke rond de bodem worden aangeboden middels een dobber.


Hoe bedoel je gulzig?!

Ook nu bleek weer eens de enorme vangkracht van de niet meer weg te denken jig-twister-combinatie. Keer op keer sneuvelde mooie dikke vissen aan dit prehistorisch aandoend stukje kunstaas.


De dril van een zeebaars vraagt om goed materiaal.


Ook hier is de gebonden jigkop een killer.

Dat Ieren zuinig zijn op hun zeebaars moge duidelijk zijn. Iedere zeebaars wordt dan ook na een foto en eventuele weging/meting direct teruggezet in zijn element.


Alle zeebaarzen worden na een fotootje direct weer teruggezet in hun element!

Kortom, Cobh is een aanrader voor al die mensen die de vangst van een dikke blauwe haai of een mooie zeebaars op hun verlanglijstje hebben staan. Je kunt in dit gebied echt je hart ophalen waarbij je voor een luttel bedrag een echte visgids in kunt huren die je wegwijs kan maken in het uitgestrekte visgebied!


Soms liepen er mooie vissen tussendoor!


Zeebaarsliefhebber Kevin met een mooie baars.

Voor meer info kun je terecht op de site van www.tightlines.nl.

Stekel ze,
Joop

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Klein kunstaas.
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Visser in de maak
Willem Moorman -
image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -