Zicht op Zeebaars 67 : Mijn zeebaarspassie (deel 3)

Zicht op Zeebaars 67:

Mijn zeebaarspassie (deel 3)


Door Joop Folkers

Ik ben van huis uit al een kunstaasvisser. Die altijd weer onverwachte aanbeet (adrenaline) is en blijft gewoon geweldig. Dus is het logisch,dat ik me in dat zeebaars “kunstaaswereldje” steeds beter thuis ging voelen omdat er keer op keer weer nieuwe kunstaassoorten bijkwamen waarmee we onze gestekelde vrienden konden verleiden.


De plugvisserij bleek een fantastische manier om zeebaars te verleiden!

Ik weet nog goed dat we ruim 20 jaar zijn gestart met gebonden jigkoppen, voorzien van een twister die waren ontwikkeld door een paar fanatieke gasten uit Zeeland. Kort daarop bracht Mister Twister de perfecte Shassy Shad op de markt. Een voltreffer voor alles wat zeebaars heette! Het ging in die tijd in hoofdzaak om parelmoer gekleurd kunstaas.


Pluggen zijn er in alle soorten en maten!

Felle kleuren werden nooit of nauwelijks gebruikt. Nu na zoveel jaar is ook deze theorie al vele keren achterhaald. De meest idiote kleurencombi’s blijken soms dodelijk voor zeebaars. Dit geld voor zowel de wrak- als kantvisserij. In die tijd werd er slechts sporadisch in het donker op zeebaars gevist. Laat staan dat iemand het in zijn hoofd haalde om juist in het donker met donkere kleuren te gaan vissen!? Als we toen hadden geweten wat we nu weten…….maar zo is het nu maar net,toch!


Ook in Ierland wordt de zeebaarsvisserij steeds populairder!


De Waterweg is een toplocatie voor de zeebaarsvisser!

En dan die plugvisserij. Lieve hemel wat een uitdaging is dat toch. Keer op keer worden weer nieuwe pluggen uitgeprobeerd. Ze verschillen vaak niet alleen in kleuren combinaties maar ook de soms (“kansloze”) opvallende vormen blijken in de praktijk ware killers te zijn! Zoals hieruit blijkt,is niets te gek voor onze zeebaars. Kortom de zeebaarsvisserij biedt ieder seizoen weer nieuwe mogelijkheden. Nieuwe kunstaassoorten, nieuw materiaal als hengels,molens en hoofdlijnen etc.


Als zeebaarsgids weet ik meestal de juiste stekken wel te vinden. Mooie sterke zeebaarzen zijn dan ook geen uitzondering!!

In deze rubriek “ZICHT OP ZEEBAARS” willen we jullie op de hoogte houden van alle mogelijkheden die deze fantastische sportvis ons biedt. Alle nieuwe kunstaassoorten zullen eerst door ons worden getest alvorens we er over zullen schrijven,geen natte vinger werk dus! Iedereen die iets te melden heeft is van harte welkom. Zeebaars vangstberichten zullen in combinatie met de reeds bestaande vangstberichten worden vermeld.

 kijk hier voor deel 1 en deel 2

 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Klein kunstaas.
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Visser in de maak
Willem Moorman -
image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -