Zicht op Zeebaars 66 : Zeebaarsseizoen verloopt uitermate stroef !

Zicht op Zeebaars 66:

Zeebaarsseizoen verloopt uitermate stroef!

Toen ik enkele weken geleden een kort filmpje zag over een aantal beroepsvissers die zeebaars met de hengel belaagden, hoorde je al dat de vangsten dit seizoen sterk zijn teruggelopen.

Belangrijkste oorzaak: de zware overbevissing in o.a. het Kanaal en andere overwinteringplaatsen, waarbij wekelijks vele duizenden tonnen zeebaars worden weggevangen door o.a. de spanvissers. Soms is de aanvoer dermate groot dat een deel van de zeebaars zelfs in de vismeelindustrie verdwijnt! Doodzonde maar er is helaas weinig aan te doen.



Deze enorme vangsten zijn ongetwijfeld dodelijk voor het voortbestaan van deze fijne sportvis. Het is te hopen dat EU nu eindelijk eens in gaat grijpen door een zeebaarsquotum in te stellen. Een ander goed initiatief zou zondermeer het verhogen van de minimummaat zijn.



Niet alleen het beroep maar ook de sportvissers vangen gewoon véél minder zeebaars dan andere jaren. De vangsten op de pier in Hoek van Holland zijn op zijn minst bedroevend te noemen. Mannen die andere jaren altijd wel een visje voor de barbecue wisten te scoren, vangen momenteel slechts sporadisch een zeebaarsje! Maar we hebben nog twee maanden voordat we de balans op kunnen maken. Wie weet treffen we het nog. September is nog steeds mijn favoriete maand omdat het scholen van de zeebaars dan weer op gang komt.

Stekel ze,
Joop.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Klein kunstaas.
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Visser in de maak
Willem Moorman -
image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -